Publicerad 15 mars 2021

Utforska skillnaderna mellan probiotika och prebiotika och lär dig hur dessa näringsämnen kan hålla ditt matsmältningssystem balanserat och friskt.

Det är lätt att ta tarmen för givet, men den spelar en central roll i vårt dagliga liv och bearbetar den mat och dryck som vi konsumerar varje dag så att våra kroppar kan bygga upp, växa och underhålla sig själva. Den är i själva verket vår egen bränsletank och en första försvarslinje mot giftiga ämnen. Det är också ett komplext och känsligt organ med djupa kopplingar till resten av kroppen. Det är därför mycket klokt att ta hand om våra tarmar.

Under de senaste åren har probiotika och prebiotika livsmedel blivit alltmer populära. En del människor köper dem för att försöka lindra symtomen på befintliga matsmältningsproblem, medan andra vill hålla sitt matsmältningssystem igång på ett bra sätt för att försöka avvärja eventuella problem senare.

 

Men vad exakt är probiotika och prebiotika?

Mag-tarmhälsa är beroende av en sund balans av bakterier. Alla bakterier är inte skurkar: vissa har viktiga funktioner, till exempel att förebygga inflammation och infektion.

Dessa kallas ibland för “tarmflora”. Problem uppstår om nivån av dessa invånare i kroppen sjunker under en viss nivå, vilket hindrar den biologiska funktionen och låter den mindre önskvärda sortens bakterier föröka sig. Denna typ av obalans kan utlösas av en dålig kost som innehåller för mycket fett och socker.

Antibiotika som läkare delar ut vid infektioner dödar också en hel del tarmflora – de är trots allt avsedda att döda bakterier.

Ordet “probiotika” kommer från det grekiska ordet biōtikós, som betyder levande. Dessa livsmedel – oftast yoghurt – innehåller levande tarmflora som, när de äts, ökar populationen i ditt matsmältningssystem.

Probiotiska livsmedel har samma syfte men har ett annat tillvägagångssätt: dessa växtfibrer fungerar som näringsämnen för den goda floran och stimulerar tillväxten.

Logga in på din favorit hälsobutik eller besök en hälsokostbutik och du kommer inte att hitta någon brist på probiotiska och prebiotiska kosttillskott, och dessa kan vara effektiva för många människor: även om det är viktigt att läsa etiketten för att se till att de levererar rätt sorts probiotika. Köp den bästa kvalitet du har råd med och be din läkare eller kostrådgivare om råd.

Men kosttillskott är inte det enda sättet. Försök istället helt enkelt att äta mer av de många livsmedel som är rika på dessa ämnen. Här är några av de bästa valen.

 

De bästa probiotika och prebiotika

För de bästa probiotika, prova:

 • Livlig yoghurt – undvik de smaksatta varianterna som kan innehålla mycket socker och välj vanlig grekisk yoghurt.
 • Picklade grönsaker – dessa måste vara opastöriserade.
 • Kefir (fermenterad mjölk)
 • Kimchi (koreanska saltade och fermenterade grönsaker)
 • Kombucha (en fermenterad te-baserad dryck)
 • Sauerkraut

I allmänhet bör probiotiska livsmedel kylas. Om de inte hålls kylda kommer de värdefulla levande bakterierna att dö ut.

Men samtidigt har många grönsakerprebiotiska egenskaper. Några av de bästa prebiotika är:

 • Lökar
 • Lök
 • havre
 • Bönor
 • Ärter och andra baljväxter
 • Asparges
 • Artichokes
 • Leksorter

Och så finns det frukt: äpplen, bananer och körsbär är alla potenta prebiotika. Bon appetit!

En sista varning – även om det generellt sett är säkert, kan personer med vissa immunsystem och matsmältningsbesvär i sällsynta fall uppleva en negativ reaktion där överstimulerad tarmflora flyr ut i blodet. Detta kan få hälsoskadliga konsekvenser. Om du är osäker bör du rådfråga en läkare.