Publicerad 8 augusti 2020

När vi tänker på vår hälsa delar vi ofta upp den i “områden” och vår allmänna hälsa. Vi kan till exempel tänka på vår hjärthälsa eller vår mentala hälsa och vad vi kan göra för att stödja dem. Men hur ofta tänker vi på vårt immunförsvar?

Vi kanske tänker att vi för att hålla hosta och förkylning borta bör äta mycket C-vitaminrika frukter, men eftersom de flesta av oss inte riktigt vet vad immunförsvaret är, och än mindre var det finns, kan det vara lätt att glömma bort det. (Vår artikel om hur immunförsvaret fungerar ger mer detaljer om detta fantastiska system som arbetar dygnet runt för att söka och förstöra patogener).

Eftersom 2020 kommer att bli känt i historieböckerna som Covid-19-året har det aldrig varit viktigare att vara medveten om vårt immunförsvar och hur vi kan stödja det. Så här kan du se hur du kan stödja ett friskt och starkt immunförsvar.

  • Ät bra – att äta en kost som är rik på färska frukter och grönsaker innebär att du äter en kost som är rik på antioxidanter. Antioxidanter hjälper till att neutralisera fria radikaler, som är instabila molekyler som orsakas av föroreningar och ohälsosamma vanor och som kan skada celler, inklusive cellerna i immunförsvaret. Ju mer antioxidanter vi äter, desto färre fria radikaler!
  • Företag regelbunden motion – att vara aktiv främjar produktionen av T-celler och naturliga mördarceller, som båda är viktiga celler i immunförsvaret. Motion bidrar också till att stödja ett gott immunförsvar genom att hjälpa till att göra kroppen fri från ämnen som kallas proinflammatoriska cytokiner, som är skadliga för immunförsvaret.
  • Få kvalitetssömn – att ha en kronisk brist på sömn av god kvalitet kan leda till att vi gör dåliga val under dagen, inklusive att vi sträcker oss efter koffein och söta mellanmål, vilket inte gör något för vårt immunförsvar. Immunförsvaret genomgår också ett reparationssystem när vi sover, så om vi lider av konstant bruten sömn kan det försvagas, vilket gör oss mer mottagliga för sjukdomar och infektioner.
  • Hantera dina stressnivåer – stress och ångest främjar frisättningen av kortisol, ett stresshormon som kan minska antalet infektionsbekämpande vita blodkroppar som är tillgängliga för immunförsvaret. Att känna sig stressad och orolig kan också driva oss mot våra copingmekanismer, som ofta är alkohol, cigaretter, droger och skräpmat – som i överskott är alla dåliga nyheter för vårt immunförsvar.
  • Håll dig hydrerad – ju mer vatten och andra klara vätskor vi dricker, desto mer gifter spolar levern och njurarna ut ur kroppen i urinen. Detta innebär att immunförsvaret behöver göra mindre arbete för att försvara kroppen mot dessa gifter, vilket frigör det för att försvara oss mot invaderande patogener.
  • Håller god hygien – som vi alla vet efter att ha levt i en värld som drabbades så hårt av coronavirus-pandemin, är något så enkelt som att tvätta händerna ett av de bästa sätten att stödja ett gott immunförsvar – genom att hjälpa till att förhindra att otäcka bakterier kommer in i kroppen överhuvudtaget.

Försök att arbeta in alla dessa tips och råd för ett gott immunförsvar i din dagliga rutin, så stödjer du ditt immunförsvar på bästa möjliga sätt.

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon