Allergier mot kostjäst får inte så mycket uppmärksamhet, men de är vanligare än vad många människor tror, och de är en möjlighet som är värd att överväga om du regelbundet upplever symtom som kramper, uppblåsthet, utslag eller diarré efter att ha ätit.

I recept är jäst ett höjnings- eller surdegsmedel som får degen att stiga, så de flesta bakverk innehåller jäst, bland annat:

 • Bröd
 • Biscuits
 • Bullar och rullar
 • Kakor
 • Crackers
 • Pastries
 • Vissa typer av pasta (de som är gjorda av tätare vete innehåller inte jäst)

Som vid andra allergier kan symtomen variera från milda till allvarliga. I den allvarliga änden av skalan finner vi sådana potentiellt livshotande symtom som andningssvårigheter, yrsel, sjunkande blodtryck och svullnad i halsen. Detta är anafylaxi, även känd som “anafylaktisk chock”, och det är en reaktion som kräver omedelbar medicinsk behandling. De flesta som drabbas har en epi-pen med sig. Med denna bärbara medicinska anordning kan de själva administrera en dos adrenalin om anafylaxi uppstår.

Men låt oss gå tillbaka till grunderna.

Vad är egentligen jäst?

Jäst kan tyckas vara ett ganska mystiskt ämne. Det är i själva verket en encellig mikroorganism som är avlägset besläktad med svampar. Det uppskattas att det finns mer än 1 500 olika jästarter i världen, men endast ett par behöver uppehålla oss här.

Saccharomyces cerevisiae är den jäst som oftast används vid bakning och som därför ofta kallas “bagerijäst”. Denna kraftfulla mikroorganism omvandlar sockret i degen till koldioxid som i sin tur bildar luftbubblor, vilket får degen att stiga och ger bröd och kakor den karakteristiska luftiga konsistensen.

Saccharomyces cerevisiae används också vid bryggning av öl och vin, där sockerarter i korn eller druvsaft omvandlas till alkohol. En annan typ av jäst, saccharomyces pastorianus, gynnas vid tillverkning av lageröl eftersom den omvandlar mer av maltsockret till alkohol, vilket ger ett klarare öl med en lättare smak.

Som man kan förvänta sig är saccharomyces cerevisiae och dess kusin saccharomyces pastorianus ofta kallas “bryggarjäst” när de används för att framställa alkoholhaltiga drycker. Men oavsett om cerevisiae eller pastorianus, de flesta bryggerijästsorter avlägsnas senare genom filtrering och destillation, så de flesta personer som är allergiska mot jäst kan fortfarande dricka vin eller öl om de vill.

Vad ska man göra om man tror att man är allergisk mot jäst

Som med andra typer av allergier bör du först vända dig till din läkare om du misstänker att du har en allergi. Alla allergiska reaktioner är inte allvarliga men vissa är det, så det är bättre att vara säker än att vara ledsen. Genom att konsultera en läkare kan du också utesluta andra tillstånd som kan utlösa dina symtom.

I de flesta fall kommer din husläkare att hänvisa dig till en klinik för testning. Men varför inte få ett försprång medan du väntar på ditt möte? Ett komplett känslighetstestkit är ett snabbt och enkelt sätt att ta reda på om du faktiskt har en allergi mot jäst eller andra ämnen. Du får en fullständig laboratorieanalys av ditt prov, vilket gör att du kan göra meningsfulla förändringar i din kost.

Jästextrakt finns i mer än bakverk och jästextrakt. Att utesluta vete kan också innebära att man undviker en rad olika bearbetade livsmedel, bland annat: .

 • Stockkuber
 • Gravy
 • Hälsosamma kryddor
 • Torkad frukt
 • Saltat kött
 • Vissa typer av ost

Jästinnehållet varierar beroende på märke, så om du inte redan gör det bör du ta för vana att läsa etiketter. Kanske är det något som vi alla borde göra oftare.

Turligtvis för de drabbade finns det nu aptitliga, jästfria alternativ i allt större utsträckning på snabbköpets hyllor och i hälsokostbutiker, eftersom jästallergier äntligen börjar få den uppmärksamhet de förtjänar. Några exempel är jästfria sädesslag som quinoa, brunt ris, bovete och hirs. Det finns också jästfria bröd som gammaldags osyrat bröd, spannmålsbröd, plattbröd och till och med brunt risbröd: de skiljer sig visserligen från traditionella bröd, men är fortfarande fulla av smak och konsistens. Njut!