Att plötsligt drabbas av konstiga symtom efter en måltid är både obehagligt och obekvämt, och en matintolerans är kanske inte den första förklaringen man tänker på. Vi tenderar att tänka på livsmedelsintolerans som ett livslångt tillstånd – något man föds med. Detta är ibland sant, men utvecklingen av plötslig matintolerans i vuxen ålder är mycket vanligare än vad folk inser.

I motsats till livsmedelsallergier, som involverar immunförsvaret, är livsmedelsintolerans en matsmältningsstörning. Symptomen utlöses när våra kroppar försöker bryta ner och absorbera vissa livsmedel.

Några av de vanligaste av dessa symtom är:

 • Magsmärtor och kramper
 • Gas och uppblåsthet
 • Nausea
 • huvudvärk
 • Härtsbränna
 • Diarré

Självklart varierar svårighetsgraden av dessa symtom och den exakta blandningen från person till person.

Vad orsakar plötslig matintolerans?

Matintolerans har en mängd olika orsaker. Vissa, som laktosintolerans, är genetiska till sin natur – laktosintolerans är ett bra exempel på denna kategori. Laktos är ett mjölksocker och för att smälta detta ämne krävs enzymet laktas. Men produktionen av laktas upphör efter den tidiga barndomen hos de flesta människor i världen. Varför? Därför att de har avvänts. Laktasproduktion i vuxen ålder kräver en särskild kombination av gener och detta är begränsat till vissa populationer som har konsumerat mjölkprodukter under en lång tidsperiod.

Men dessa är undantagen. De flesta livsmedelsintoleranser återspeglar personens allmänna hälsotillstånd. Hälsosamma tarmfloranivåer kan minska och magens innerslemhinna skadas av:

 • En ohälsosam kost
 • överdrivet mycket alkohol
 • Vissa smärtstillande läkemedel
 • Angslan eller stress
 • Infektion eller sjukdom

Denna skador utvecklas med tiden, vilket uppmuntrar inflammation och stör matsmältningen. I de flesta fall kommer en “plötslig” matintolerans bara att verka plötslig och kommer i själva verket att ha utvecklats i månader, eller till och med år.

Molekyler från dåligt smält mat kan ibland fly från magsäcken och dra till sig uppmärksamheten från antikroppen immunoglobulin G (IgG). Detta kallas “tarmens permeabilitet” eller “läckande tarmsyndrom”. Med tiden kan dessa antikroppar börja reagera på vissa livsmedel. Nästa stopp: en kronisk livsmedelsintolerans.

Dessa problem kan utvecklas i nästan vilken ålder som helst. Alla är olika – med olika genetiska anlag och varierande hälsostatus. Så en person kan ha problem med frukt, en annan med mejeriprodukter och en tredje med Vete. Vissa personer kan konsumera små mängder av sina problematiska livsmedel utan att få symtom, medan andra börjar känna sig sjuka efter en enda tugga.

Hur du tar reda på vad du är intolerant mot

.
Att ta reda på exakt vad du är intolerant mot är kanske inte helt enkelt. Om du äter ett kokt ägg och genast mår dåligt är kopplingen uppenbar, men vad händer om du har ätit en hel frukost innan illamåendet börjar? Vissa människor får omedelbara symtom, men de kan – vilket inte är till någon hjälp – fördröjas i flera timmar.

Om du har starka misstankar kan en eliminationsdiet vara en effektiv metod för att ta reda på det med säkerhet. Ta bort alla kandidatlivsmedel från din kost, återinför dem ett efter ett och vänta på att symptomen ska börja uppträda.

Mått bättre

Med den här kunskapen kan du anpassa din kost och minimera exponeringen för de livsmedel som orsakar dig problem. Det kan innebära att du helt och hållet utesluter dem eller att du helt enkelt skär ner på dem.

Ett annat sätt att må bättre är att äta mer mat som främjar en sund matsmältning. Både sockerfri, probiotisk yoghurt och fermenterade vegetabiliska produkter som surkål och dess koreanska motsvarighet kimchi har kopplats till förbättrad tarmhälsa. Lägg till dessa på din inköpslista och konsumera dem regelbundet. Din mage kommer att bli gladare.

Långsiktigt är nyheterna ofta goda. Till skillnad från allergier är många matintoleranser tillfälliga. Ta en paus från de livsmedel som orsakar dig problem, arbeta på att förbättra din hälsa och din allmänna kost, och du kan mycket väl åter bekanta dig med bröd, ost, frukt, fisk eller vad som helst annat någon gång i framtiden.