Publicerad 1 juni 2021

Maten vi äter är central för vår hälsa och utgör själva byggstenarna i våra kroppar. Dessa är enormt mångsidiga och gör sitt allra bästa med det de får, men en otillräcklig kost kommer att komma ikapp oss så småningom och vår hälsa kommer att börja bli lidande.

Ohälsosamma livsmedel har ett visst grepp om vårt psyke tack vare verkligheten i våra förfäders liv. Matbrist och svält var ett ständigt närvarande hot under större delen av historien, så vi utvecklades med en djup dragning till kaloririka, energirika livsmedel som söt frukt och fett kött.

Om vi åt så mycket vi kunde av dessa när de fanns tillgängliga innebar det att vi kunde lägga upp reserver för de oundvikliga tiderna då maten var knapp. Utvecklingen går långsamt och därför dras vi fortfarande till läckra, feta och söta livsmedel som ger oss kilon.

Men en hälsosammare tallrik lönar sig definitivt. Att äta mer hälsosamt kommer att:

 • minskar risken för hjärtsjukdomar
 • Minskad risk för cancer
 • Minskad risk för diabetes
 • Förminska ditt blodtryck
 • Sänk dina kolesterolvärden
 • Förbättra matsmältningen
 • Hjälper dig att gå ner i vikt

…och detta är på intet sätt en uttömmande lista. En hälsosam kost har till och med kopplats till förbättringar av humör och minne – och även om det kan låta oväntat så är det helt logiskt. Hjärnan är trots allt kroppens största organ.

Enligt Heart and Stroke Foundation skulle så mycket som 80 % av alla hjärtsjukdomar och stroke kunna undvikas genom att göra rätt matval och få tillräckligt med motion.

 

Att göra rätt val

Om du vill äta mer hälsosam mat varje dag kan du köpa följande när du handlar mat nästa gång:

 

Färsk frukt och grönsaker

Det här kommer inte att vara någon nyhet för många, men frukt och grönsaker är fulla av hälsofrämjande näringsämnen – vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. De sistnämnda motverkar cellskador i samband med åldrande och sjukdomar.

Goda avsikter är en sak, men hur äter man faktiskt mer? Ta för vana att fylla halva tallriken med grönsaker vid varje måltid och ha alltid frukt till hands som mellanmål om du känner dig hungrig.

 

Helkorn

De oraffinerade kornen i brunt bröd, ris, kex och brun pasta och liknande livsmedel har ett högt innehåll av hälsobringande fibrer, B-vitaminer och till och med protein. Eftersom dessa livsmedel tar tid att smälta kommer du att känna dig mätt längre och därmed mindre benägen att äta för mycket.

 

Mat med högt proteininnehåll

Protein är en viktig byggsten i kroppen och en viktig beståndsdel i våra ben, tänder och muskler. Protein av hög kvalitet finns i:

 • Fisk och skaldjur
 • Mjölkött
 • Egg
 • Ost
 • Mjölk och yoghurt (helst fettsnål och osötad)

Syft till att fylla ungefär en fjärdedel av din tallrik med protein vid måltiderna.

 

Vatten

Prioritera vatten framför alla andra drycker. Vätskedrivning är viktigt för hälsan men – tvärtemot vad många tror – finns det ingen fastställd mängd vatten som du bör dricka varje dag. Drick när du är törstig.

Men under tiden bör du minska på:

 

Sugra drycker

Det finns ett överflöd av sockerhaltiga drycker i dag, men de flesta människor skulle bli chockade över hur mycket socker som tillsätts i de colorörelser och sötade kaffebarskonfekt som finns i vartannat gathörn och på varannan stormarknadshylla. Du behöver inte dessa kalorier. Gör din kropp – och din midja – en tjänst och håll sockerhaltiga drycker till ett minimum.

Håll i minnet att fruktjuice – även 100 procent ren fruktjuice – inte är så hälsosamt som det kan verka. Även om den innehåller en del vitaminer och fibrer är den också rik på socker – om än obearbetat fruktsocker eller fruktos. Så ta det lugnt.

 

Processad och snabbmat

Lätt tillgänglig och ack så bekväm är den bearbetade mat som finns i varje snabbköp nästan alltid fattig på hälsobringande näringsämnen men hög på fett, socker och överdrivet salt. Dessa tillsätts för att utnyttja de hårda instinkterna och göra dessa tvivelaktiga livsmedel mer aptitliga. Fet snabbmat tillverkas också för att utnyttja samma svårmotståndliga drifter.

Håller snabba och bearbetade produkter till ett minimum. Det går bra med en godbit då och då, men de bör inte vara ett regelbundet inköp. Gör färska livsmedel till standard.

Att laga god, obearbetad mat hemma är billigare, hälsosammare och i slutändan mycket mer tillfredsställande, eftersom du inte längre äter tomma kalorier från socker och fett. Det kommer också att vara till stor hjälp för alla som vill gå ner några kilo.

Varför inte skapa en måltidsplan för varje vecka, med en repertoar av lättlagade men varierade måltider gjorda på så mycket färska livsmedel som möjligt? En DNA-baserade näringstestt är ett utmärkt sätt att komma igång. Du får en helt personlig näringsplan som du kan bygga vidare på för att se till att du äter välsmakande och hälsosam mat varje dag.