Publicerad 4 januari 2020

Många av oss har någon gång velat eller till och med fått rådet att gå ner i vikt. Det är kanske den mest citerade skivan av livsstilsråd och det är ingen riktig överraskning. Det är oroväckande lätt att lägga på sig kilona i dag: våra stormarknadshyllor svämmar över av riklig mat medan många av oss lever ett stillasittande liv framför skärmarna. Antalet hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes har ökat stadigt i årtionden.

Detta är ett mycket nytt problem ur evolutionär synvinkel – kanske har de rika alltid ätit gott, men under större delen av mänsklighetens historia var hungersnöd mycket mer sannolikt än fest. De som hade bäst förmåga att lagra kalorier och överleva matbrist hade större sannolikhet att föra sina tåliga gener vidare till nästa generation. Och så vidare i årtusenden. Detta har lett till att de flesta av oss har en alltför välkänd källa till elände: våra kroppar är mycket bra på att gå upp i vikt och mycket ovilliga att gå ner i vikt.

Att lägga på sig kilona är en komplex process – det är mer som spelar in än den enkla ekvationen kalorier in, energi ut. Även om du gör allting rätt – äter noggrant och motionerar mycket – kan det ändå vara svårt att nå en hälsosam vikt och hålla den.

Men varför? Vad orsakar detta verkliga och frustrerande motstånd mot viktnedgång? Här är några av de största influenserna…

 

Din kosthållning

Vissa livsmedel är rikare på näringsämnen än andra och dessa främjar den allmänna hälsan. Färska livsmedel är vanligtvis bäst och hjälper dig att upprätthålla rätt balans av vitaminer och mineraler för en sund ämnesomsättning som motstår viktökning. Järn är ett utmärkt exempel: det gör det möjligt för syre att komma in i våra celler och detta i sin tur gör det möjligt för våra kroppar att förbränna energi. Låga järnnivåer innebär därför lägre nivåer av syre i blodet och en försämrad förmåga att metabolisera fett och bränna energi.

En välbalanserad kost minskar också risken för andra matsmältningsstörningar som sura uppstötningar.

 

Din psykiska hälsa

Tyvärr för många av oss främjar kronisk stress viktökning, och inte bara genom att uppmuntra oss att äta för mycket. Stresshormonerna kortisol och adrenalin stör faktiskt vår ämnesomsättning och uppmuntrar våra kroppar att klamra sig fast vid kalorier och lagra fett som förberedelse för en kamp- eller flyktreaktion som aldrig riktigt kommer.

 

Din ålder

Även om vissa av oss har turen att ha en snabbare ämnesomsättning än andra, börjar vi alla från ungefär 35 års ålder och uppåt att sakta ner och detta påverkar den hastighet med vilken vi absorberar kalorier och förbränner energi. Men det är bara början. Andra faktorer kan smyga sig in med åldern, bland annat:

Obalans i sköldkörteln: De hormoner som frigörs av denna diskreta men livsviktiga lilla körtel spelar en viktig roll för vår inställning till mat. Om de hamnar i obalans kan de störa mättnadskänslan, orsaka sug och sänka vår energi.
Hormonell obalans: När kvinnors fertilitet minskar med åldern börjar deras kroppar lagra mer fett eftersom detta kan användas för att producera fertilitetsfrämjande östrogen. Moder natur vill att vi ska förbli fertila så länge vi kan!

 

Dina gener

Våra kroppar reagerar på våra måltider på olika sätt tack vare den unika genetiska sammansättning som våra föräldrar har lämnat till oss. Många av oss är känsliga för vissa livsmedel och reagerar på dessa med uppblåsthet, gaser, inflammation, magkramper och andra obehagliga symtom. Detta gör det svårare att äta en balanserad kost och upprätthålla en sund ämnesomsättning.

 

Så vad kan vi göra?

Är vissa av oss bara dömda att vara överviktiga? Tack och lov inte. Men du måste göra det där lilla extra och verkligen se över din livsstil och ditt allmänna hälsotillstånd.

Är du mycket stressad? Har en läkare kontrollerat din sköldkörtelfunktion och dina hormonnivåer? Vad sägs om matkänslighet – känner du dig trög eller obekväm efter att ha ätit vissa basvaror? Lyckligtvis är det lättare än någonsin att kontrollera om du är känslig för livsmedel med hjälp av enkla och billiga testkit för hemmabruk.

Naturligtvis ska du inte heller glömma grunderna: en hälsosam kost och en aktiv livsstil förblir hörnstenarna för en hållbar viktminskning.