Publicerad 28 december 2020

Varje dag kommer vi i kontakt med saker som skulle göra oss sjuka om de hamnade i våra kroppar – från giftiga partiklar till de många virus och bakterier som svärmar runt i naturen. Vårt immunförsvar är kroppens främsta försvarslinje mot sådana patogener (sjukdomsframkallande ämnen), och de är anmärkningsvärt framgångsrika: i en farlig värld blir de flesta av oss inte sjuka för det mesta.

Denna frontlinje är i själva verket en mängd sammankopplade fysiska system, från de vita blodkropparna som attackerar bakterier i våra blodbanor till host- och nysreflexerna som stöter ut irriterande ämnen från våra luftvägar. Styrkan i vårt immunförsvar återspeglar i hög grad vårt allmänna hälsotillstånd. Våra kroppar arbetar hårt för att hålla oss friska – och ju friskare vi är desto lättare är det att avvärja sjukdomar och hålla oss friska.

Motion och fysisk aktivitet är viktigt, men kosten är verkligen kärnan i hälsan. Färsk frukt och färska grönsaker, fisk, fibrer och liknande livsmedel ger oss de näringsämnen som vi behöver för att fungera varje dag och hjälper oss också att avvärja infektioner och återhämta oss snabbare när patogener undviker vårt immunförsvar. Men att planera hälsosamma måltider och handla de färskaste råvarorna är lättare sagt än gjort om man försöker balansera familjeåtaganden med långa arbetsdagar.

Vitamintillskott kan hjälpa till att täppa till den luckan och se till att vi får alla näringsämnen vi behöver även om vi inte äter en perfekt kost. Men vad är egentligen ett vitamin?

Vitaminer är vad nutritionister kallar “essentiella mikronäringsämnen” – det vill säga organiska kemikalier som är viktiga för att våra kroppar ska fungera ordentligt. Eftersom vi inte kan producera dem själva, eller producera dem i de mängder vi behöver, måste vi få dem från maten.

Apotek och hälsokostbutiker erbjuder ett brett utbud av vitamintillskott som passar alla budgetar, från billiga och glada alternativ till högkvalitativa och kostsamma alternativ. Att ta ett tillskott till frukosten varje morgon är ett enkelt sätt att se till att ditt immunförsvar är helt redo för dagens utmaningar.

 

Dessa är de sex viktigaste vitaminerna för immunförsvaret:

1. Vitamin A

Vitamin A spelar en central roll i utvecklingen av immunsystemet och bidrar till att våra celler och kroppsvätskor reagerar effektivt på patogener och infektioner. Vitamin A lindrar också inflammation.

2. Vitamin B6

Vitamin B6 är involverat i immunsystemets reaktion på många sjukdomar, så personer med brist är mer sårbara för sjukdomar.

3. Vitamin B12

Samtidigt hjälper vitamin B12 kroppen att producera de vita blodkroppar som behövs för att bekämpa invaderande patogener och främja immunfunktion och hälsa.

4. Vitamin C

Alla som någonsin har tagit C-vitamin för att avvärja en begynnande förkylning eller influensa är medvetna om denna vitamins roll för ett friskt immunförsvar. Det stimulerar cellfunktionen och ökar kroppens svar på infektioner som håller på att utvecklas. Det är också en potent antioxidant som bromsar cellskador orsakade av syre, vilket bidrar till många sjukdomar.

5. D-vitamin

En hälsosam tillförsel av D-vitamin bidrar till att förebygga infektioner och motverka utvecklingen av autoimmuna sjukdomar där kroppen angriper sig själv. Exempel på det senare är artrit och celiaki (intolerans mot gluten i kosten).

6. E-vitamin

E-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna för immunsystemet och ökar produktionen av T-celler, en typ av vita blodkroppar som utlöser rätt svar på invaderande patogener.

Och det finns ett annat sätt att ligga steget före: ett DNA-test som tas hemma. Var och en av oss är en unik kombination av gener som ärvts från våra föräldrar och som i sin tur påverkas av vår livsstil och miljö.

Genom att lära oss om de olika sätt på vilka vår kropp reagerar på mat kan vi planera den optimala kosten och utforma en hälso- och fitnessplan som är unik för oss. myDNA-testet för kost och kondition är snabbt, enkelt och tillförlitligt. Det levereras komplett med en egen app som erbjuder löpande stöd, regelbundna nya insikter och övertygande innehåll som kommer att uppmuntra dig att komma i form och hålla dig i form.