Publicerad 14 december 2020

Veganism har blivit alltmer populärt de senaste decennierna. Medan vegetarianer undviker kött men ofta tillåter sig ägg och mejeriprodukter, vägrar hängivna veganer alla livsmedel som härrör från animaliska källor och även icke-livsmedelsprodukter – till exempel lädervaror.

En diet som enbart består av växter kräver ansträngning för att upprätthållas, men den erbjuder ett antal stora hälsofördelar. Studier har visat att om man äter en kost som är rik på fibrer och växtnäringsämnen och har en låg halt av mättat fett innebär det en betydligt lägre risk för att utveckla kroniska sjukdomar som diabetes och till och med allvarliga sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Och naturligtvis har en växtbaserad kost också ekologiska fördelar och har nämnts som ett viktigt sätt att bekämpa klimatförändringarna.

Men det finns en nackdel med att äta veganskt. Att undvika animaliska produkter innebär att du kan gå miste om ett antal viktiga näringsämnen. I motsats till vad många tror omfattar detta inte protein, eftersom flera vegetabiliska livsmedel innehåller en riklig mängd, bland annat nötter, soja, bönor och fullkorn.

 

Högre vanliga brister i vegankost

Här är de vanligaste veganska bristerna att vara medveten om:

 

Vitamin B12

Detta vitamin finns i varje cell i din kropp eftersom det spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och reglerar nervsystemet. Men den viktigaste kostkällan för de flesta människor är kött och mejeriprodukter, så veganer bör leta efter vegetabiliska livsmedel som har berikats med vitamin B12, eller ta ett tillskott.

 

Vitamin D

D-vitamin är viktigt för benhälsan. Fisk är en viktig källa till detta näringsämne, men våra kroppar producerar också D-vitamin via en kemisk reaktion när vår hud utsätts för solljus. De som bor i kallare klimat kan behöva få i sig mer genom mat eller kosttillskott, särskilt under vintermånaderna.

 

Järn

Våra kroppar använder järn för att skapa blodkroppar. Rött kött är en viktig källa för många människor, men det finns också i gröna grönsaker, bönor, ärtor och fullkorn. Genom att ta ett tillskott säkerställs en god tillgång för optimal hälsa.

 

Zink

Zink är ett viktigt mineral som är centralt för ämnesomsättning, läkning och celltillväxt. Fisk och kött är viktiga källor till zink i kosten, men det finns också i mindre absorberbar form i fullkorn och vissa bönor.

 

Omega-3-fettsyror

Dessa är ett annat viktigt näringsämne, särskilt viktigt för hjärtats hälsa. Fisk och ägg är rika källor, men du kan också få omega 3 genom att äta bland annat valnötter och linfrön.

Om du följer en växtbaserad kost är det viktigt att kompensera för dessa potentiella veganska brister genom att planera dina måltider noggrant. Se till att du äter ett så rikligt utbud av livsmedel som möjligt som är rika på dessa näringsämnen som är lätta att missa och lägg till några väl valda (veganvänliga!) kosttillskott i blandningen.

Att göra ett DNA-baserat näringstest hjälper dig att hålla koll på dina näringsbehov. Det postala DNA-testet myDNA Nutrition, Fitness and Vitamins från Check My Body Health erbjuder en fullständig analys av dina unika näringsbehov.