Publicerad 5 december 2020

Irritable bowel syndrome eller IBS är en kronisk – och förvånansvärt vanlig – störning i matsmältningssystemet. Femton procent eller mer av den utvecklade världen kan ha någon form av IBS.

Symptomen skiljer sig från person till person och varierar i intensitet. Vissa drabbade är mer benägna till förstoppning och andra till diarré. Läkare har kopplat IBS till ett antal andra hälsoproblem, bland annat depression, bakterieinfektioner och känslighet för vissa livsmedel, men den slutgiltiga orsaken är fortfarande osäker.
Tyvärr finns det inget botemedel för dem som lider av IBS – i de flesta fall kvinnor – men symtomen kan hanteras med hjälp av medicinering, stresshanteringsterapier och en optimal kost med låg halt av kolhydrater men hög halt av fibrer. Probiotikarika livsmedel som levande yoghurt kan också vara till nytta.

Vitaminer och mineraler

Kosttillskott kan spela en roll i den optimala kosten. Nedan följer de viktigaste mineralerna och vitaminerna för IBS-patienter:

 

Vitamin D

D-vitamin minskar inflammation och hjälper till att reglera de mikrober som spelar en viktig roll i vårt matsmältningssystem. Forskning tyder på att många IBS-patienter har brist på detta viktiga vitamin – så denna brist kan bidra till tillståndet. Det är särskilt klokt att ta ett D-vitamintillskott under hösten och vintern, då det lägre solljuset gör att våra kroppar producerar mindre av detta viktiga näringsämne i huden.

 

Zink

Zink är ett mineral som spelar en central roll i flera biologiska processer, inklusive vårt immunförsvar. En sund immunfunktion kan bidra till att kontrollera IBS-symptom. Zink absorberas bäst i flytande form.

 

Kalcium och magnesium

Kalcium förbättrar tarmhälsan och kan bidra till att lindra IBS-symtom, men det är viktigt att välja rätt format. Om ditt huvudsymtom är förstoppning ska du leta efter kosttillskott med kalciumcitrat: dessa innehåller mineralet magnesium, som har en stimulerande effekt på tarmarna.

Men om du är mer benägen att få diarré är kosttillskott av kalciumkarbonat ett bättre val eftersom de inte innehåller något magnesium. Om du kombinerar kalcium med D-vitamintillskott förbättras absorptionen.

Ett vitamin som du bör minimera om du har IBS är C-vitamin. Även om detta är ett viktigt näringsämne för allmän hälsa och läkning kan det orsaka gaser och uppblåsthet och har även en laxerande effekt, vilket stimulerar diarré om du tar för mycket. Många populära multivitaminmärken innehåller höga halter av C-vitamin, så se till att läsa etiketten. Färgglada frukter och grönsaker är ett bättre sätt för IBS-patienter att få i sig C-vitamin.

Järntillskott är inte heller ett bra val av vitaminer för IBS-sjuka: för mycket kan orsaka magbesvär och förstoppning.

IBS-symptom kan vara mycket individuella, med olika utlösande faktorer och symtom för varje drabbad person. Varför inte göra ett matintoleranstest för att upptäcka eventuella känsligheter du kan ha? Få värdefulla insikter om din kropps unika reaktioner på mat och använd resultaten för att planera en ovärderlig kost- och hälsoplan som kan hjälpa dig att hålla dig långt ifrån dina symtom. Check My Body Health erbjuder ett omfattande utbud av prisvärda kost- och hälsotester per post, inklusive tester av livsmedelsintolerans för individer, par och familjer. Ta reda på mer idag.