Publicerad 24 oktober 2020

Har du svårt att ta dig ur sängen på morgonen? Känner du dig slö vid lunchtid? Kämpar du för att hålla dig fokuserad hela dagen eller är du bara helt enkelt utmattad? Det kan vara dags att ta itu med din kost.

Låga energinivåer kan slå till när som helst och deras inverkan kan vara mer än bara ett irritationsmoment på din dag. Därför kan det vara en bra idé att ta en titt på några vanliga energislukande livsmedel och några enkla alternativ.

Innan vi gör det är det dock viktigt att vara medveten om några andra faktorer som kan bidra till din energibrist tillsammans med din kostnad:

  • Stress
  • Mangel på sömn
  • Dehydrering
  • Järnbrist
  • För mycket eller för lite fysisk aktivitet
  • Sköldkörtelproblem

 

Energislukande mat och dryck

1. Rött kött

Järnbrist är en av de vanligaste orsakerna till trötthet och beräknas drabba cirka 10 % av kvinnorna i Storbritannien. Rött kött anses ofta vara en lösning på problemet. Men det kan vara ett misstag: även om rött kött är rikligt med dietärt järn är det också fettrikt. Fettrika livsmedel kan ta mycket energi i anspråk för att smälta, vilket leder till förstoppning, uppblåsthet och trötthet.

Prova i stället några växtbaserade järnkällor. Bra alternativ är linser, kikärter, bönor, tofu, cashewnötter, chiafrön, pumpafrön, spenat och quinoa. För att maximera absorptionen kan du kombinera ett järnrikt livsmedel med livsmedel som är rika på C-vitamin – t.ex. en rostad paprika fylld med quinoa, linser och pumpafrön.

 

2. Vita kolhydrater

I bearbetade spannmål (som de som finns i vitt ris, bröd och pasta) avlägsnas det yttre skiktet av spannmålet som innehåller fibrerna. Vita livsmedel har därför mindre fibrer och smälts och absorberas snabbare än fullkorn. Detta leder till en snabb ökning av blodsockret, följt av en kraftig minskning och en resulterande minskning av energinivån.

I motsats till detta bidrar fullkornsprodukter faktiskt till att reglera blodsockernivån och hålla energin stabil under hela dagen.

Prova att byta ut de vita kolhydrater du konsumerar mot fullkornsvarianter. Detta ger din kropp mer näringsämnen och hjälper till att förhindra energikrascher relaterade till vita kolhydrater.

 

3. Rött vin

Att njuta av ett glas rött vin kan verka som ett trevligt sätt att koppla av på kvällen, men det kan faktiskt störa din sömn. Du kanske somnar snabbt, men när alkoholen metaboliseras kan ditt adrenalin stiga kraftigt. Det innebär att du är mer benägen att vakna under natten. För en mer vilsam natt bör du försöka undvika alkohol minst tre timmar före sänggåendet.

 

4. Salta livsmedel

Socker är inte den enda boven som dränerar dig på energi. Salta livsmedel kan också få dig att känna dig energilös genom att göra dig törstig och uttorkad. Experter berättar att även mild uttorkning kan få oss att känna oss trötta. Det betyder inte att ett snabbt mellanmål nödvändigtvis orsakar trötthet, men en kost med mycket salta livsmedel kan det göra. Försök byta ut chips mot osaltade jordnötter, undvik att salta maten och se till att dricka cirka två liter vatten varje dag.

 

5. Stekt mat

Stekt mat tenderar att vara fettrik och fiberfattig. Två röda flaggor för dina energinivåer, eftersom de kan bromsa din matsmältning. Trög matsmältning kan sänka hastigheten med vilken energibärande näringsämnen kommer in i kroppen, vilket fördröjer den energiökning som du skulle förvänta dig efter en måltid.

Stekt mat tenderar också att ha ett lågt vitamin- och mineralinnehåll, och om du äter den för ofta kan det till och med omintetgöra de positiva, energiboostande effekterna av näringsrika livsmedel i din kost. Försök att begränsa friterad mat i din kost så mycket som möjligt.

 

6. Kaffe

Ofta ses det som ett sätt att få en snabb energiboost, men din dagliga kaffefix kan orsaka mer skada än nytta för dina energinivåer. Kaffe kan ge dig en tillfällig energikick genom att aktivera ditt nervsystem, men när den första effekten försvinner kan du känna dig tröttare än tidigare.

Dessutom kan koffeinets långsiktiga inverkan på ditt nervsystem leda till att du känner dig allmänt trött och irriterad, ibland med en kvardröjande huvudvärk. Och beroende på när du dricker din sista kopp kan det till och med störa din sömn. Försök att undvika att dricka kaffe efter lunchtid eller välj koffeinfritt kaffe.

Även om människor vanligtvis använder mat och dryck för att klara sig igenom dagar, är det troligare att ovanstående livsmedel och drycker dränerar din energi än att ge den bränsle. Att äta dessa saker med måtta är inte troligt att det kommer att orsaka några långvariga problem. Men om du regelbundet lider av låga energinivåer kan du ha nytta av att helt utesluta dessa livsmedel och göra de byten som föreslås ovan.

 


 

Eva Killeen

Publicerad författare inom hälsa och välbefinnande | Näringsterapeut Dip ION, BSC

Jag är en professionell copywriter med stor erfarenhet av marknadsföring och kommunikation inom området näring och välbefinnande. Jag har bidragit till ett antal ledande publikationer, däribland Cosmopolitan, Woman’s Health, Veggie Magazine, Simply Vegan, Plantbased Mag, Natural health Magazine och Vegan Food & Living.

Jag har många års erfarenhet som skapare av webbinnehåll och marknadsföringsansvarig för webbplatser med över 100 000 besök per månad. Jag var ensam ansvarig för SEO för denna webbplats och ett antal andra. Jag hade ansvar för att generera ett veckobrev som hade ett näringsfokus.

Mina intresseområden är näring, välbefinnande, hållbarhet och allt som är miljövänligt. Jag är en allrounder och gillar alla aspekter av affärsverksamhet som att bygga webbplatser, SEO, affärsutveckling och marknadsföringsstrategi.

Kvalifikationer: Jag är en kvalificerad näringsterapeut med en högre examen i marknadsföring och management.