Publicerad 19 september 2020

Vare sig vi är inlåsta från våra nära och kära, oroar oss för en förälder som befinner sig i riskzonen eller undervisar våra barn i hemmet har vi alla vår beskärda del av svårigheterna just nu.

Det är naturligt att falla i rädslofällan när man ställs inför osäkerheten och oförutsägbarheten hos Covid-19, men vi måste komma ihåg att det finns tid att ändra virusets kurs.

Det är inte alltid lätt att hålla detta i minnet när vi flitigt tvättar våra händer 50 gånger om dagen eller övar social distansering. Här är några saker du kan göra för att behålla lugnet inför de aktuella utmaningarna.

 

Var aktiv

Förutom att vara svåra att hantera kan stress och ångest sänka ditt immunförsvar, vilket gör att du löper en ökad risk för infektioner. Eftersom stress och oro ökar på grund av Covid-19 är det viktigt att se till att du håller dig aktiv.

Motion frigör kemikalier i hjärnan, till exempel serotonin och endorfiner, som är naturliga humörhöjare, vilket kan förbättra ditt humör och hjälpa till att hantera känslor av ångest eller depression.

  • Sätt igång att gå – 10 000 steg per dag är det allmänt accepterade antalet som vi alla bör ta för att hålla oss i form och friska. För att börja närma dig ditt mål kan du spåra vad du gör för närvarande (med iPhone-skrittmätaren eller en Fitbit eller liknande) och sedan öka antalet steg. Höj ditt dagliga mål med 1 000 steg varje vecka tills du når ditt mål.
  • Prova onlineklasser – Det finns inget bättre tillfälle att testa den där nya spännande övningen som du alltid har velat prova. Många yogastudios, gym och personliga tränare är uppfinningsrika och erbjuder virtuella träningsklasser online, ofta gratis. Varför inte säga ja till den Zumba-klass du aldrig vågat prova!

 

Håller kontakten

Social distansering är en utmaning för de flesta människor. Vi människor är av naturen sociala; från civilisationens början till idag har vi levt i grupper – vare sig det är byar, samhällen eller familjeenheter.

Försök att omformulera “social distansering” till “fysisk distansering” och kom ihåg att även om du inte fysiskt kan vara bredvid alla de människor du vill vara kan du ändå hålla dig “socialt ansluten”. Tack vare den moderna teknikens underverk finns det många enkla sätt att hålla kontakten med vänner och familj.

  • Använd telefon, sms, e-post – alla möjliga sätt – för att hålla kontakten med de människor som betyder något för dig. När det är möjligt, använd videofunktionen – forskning visar att om du ser någons varma ansiktsuttryck kan det bidra till att skapa en känsla av samhörighet för människor som känner sig ensamma.
  • Det är inte bara dina nära och kära du bör hålla kontakten med; andra i ditt samhälle kan också behöva ditt stöd. Att visa lite mänsklig vänlighet genom att ringa för en pratstund eller erbjuda sig att handla mat åt någon ensam eller utsatt hjälper inte bara dem utan kan också förbättra din känsla av syfte och värde, vilket förbättrar ditt välbefinnande
  • .

 

Kultivera positiva känslor

När nyheterna bara är dystra – som det har varit sedan utbrottet av coronaviruset – kan även de mest optimistiska av oss bli neddragna då och då. Det finns förstås många konkreta skäl att känna sig orolig just nu – så ta kontroll genom att välja att inte fokusera på dem.

  • Begräns ditt intag – Även om det är viktigt att vara informerad är det ingen som ber dig att bli en Covid-19-expert. Att hålla sig klistrad vid nyheterna ger dig fler anledningar att oroa dig för saker som du inte kan kontrollera. Begränsa din exponering till 10 minuter per dag och ta kontroll över dina flöden i sociala medier genom att följa fler konton och sidor som får dig att må bra. Om någon som du följer på sociala medier delar inlägg som är alarmistiska eller oroande, kan du bara stänga av eller avfölja dem för att undvika att se deras uppdateringar.
  • Håll saker och ting i perspektiv – Ta ett andetag och kom ihåg att de flesta som smittas av COVID-19 kommer att få lindriga symtom. Under tiden pågår arbete för att hjälpa personer som kan vara mer sårbara för coronaviruset, bland annat äldre personer och personer med underliggande hälsoproblem. Genom att vidta alla rekommenderade försiktighetsåtgärder, inklusive att tvätta händerna och praktisera socialt avståndstagande, gör du allt som står i din makt för att minimera dina chanser att bli sjuk. Det i sig borde ge dig sinnesro.
  • Skatta de små sakerna – Även i det rådande klimatet finns det fortfarande små stunder att njuta av. Doften av kaffe, känslan av fräscha lakan i sängen och så vidare. När du låter dig själv verkligen absorbera dessa stunder låter du din hjärna bearbeta glädjen, vilket kan öka ditt serotonin – den lyckliga neurotransmittorn som hjälper till att lyfta ditt humör och få dig att känna dig lugn.
  • Avslut dagen på ett positivt sätt – Avsluta varje dag med att notera något positivt du skapat, lärt dig eller är tacksam för. Det kan hjälpa till att motverka en del av den negativitet som du har absorberat under dagen och fungera som en påminnelse om att allt inte är så illa som det verkar.

I tider av ihållande negativa budskap är det upp till dig att odla en negativitetssköld som hjälper dig att gå vidare med beslutsamhet, optimism och hopp. Gör så många saker som möjligt som är upplyftande, stressreducerande och skrattframkallande. Visst kan livet vara tufft just nu, men ett positivt, proaktivt tankesätt kommer att hjälpa oss att ta oss igenom detta i ett stycke.

 


 

Eva Killeen

Publicerad författare inom hälsa och välbefinnande | Näringsterapeut Dip ION, BSC

Jag är en professionell copywriter med stor erfarenhet av marknadsföring och kommunikation inom området näring och välbefinnande. Jag har bidragit till ett antal ledande publikationer, däribland Cosmopolitan, Woman’s Health, Veggie Magazine, Simply Vegan, Plantbased Mag, Natural health Magazine och Vegan Food & Living.

Jag har många års erfarenhet som skapare av webbinnehåll och marknadsföringsansvarig för webbplatser med över 100 000 besök per månad. Jag var ensam ansvarig för SEO för denna webbplats och ett antal andra. Jag hade ansvar för att generera ett veckobrev som hade ett näringsfokus.

Mina intresseområden är näring, välbefinnande, hållbarhet och allt som är miljövänligt. Jag är en allrounder och gillar alla aspekter av affärsverksamhet som att bygga webbplatser, SEO, affärsutveckling och marknadsföringsstrategi.

Kvalifikationer: Jag är en kvalificerad näringsterapeut med en högre examen i marknadsföring och management.