Publicerad 1 augusti 2020

D-vitamin är vanligtvis inte det första vitaminet vi tänker på när vi tänker på vår immunförsvarshälsa. Det är vanligtvis C-vitamin, som finns i citrusfrukter, bär och kiwi. C-vitamin är avgörande för ett friskt immunförsvar, men det är inte det enda vitaminet som stöder vårt immunförsvar.

D-vitamin är också avgörande för ett gott immunförsvar. Vi tänker vanligtvis på fördelarna med D-vitamin för våra tänder och ben, och vi skulle göra rätt i att tänka så, men immunförsvaret är också beroende av D-vitamin för att hjälpa oss att försvara oss mot sjukdom och ohälsa.

 

Hur D-vitamin stöder ett friskt immunförsvar

Immunförsvaret är ett komplext system av celler, molekyler, vävnader och organ som alla har en viktig roll. Det hjälper oss att försvara oss mot sjukdomar med en smart tvådelad attack – ett system för “sök och förstör” som söker upp invaderande patogener för att förstöra dem (utförs av en gren av immunförsvaret som kallas det medfödda immunförsvaret) och en minnesbank (utförs av det adaptiva immunförsvaret) som hjälper oss att komma ihåg patogener så att vi är fullt utrustade för att bekämpa dem om vi skulle stöta på dem igen.

D-vitamin hjälper till att modulera vårt immunförsvar genom att spela en roll i att slå på och stänga av några av immunsystemets celler som kallas B-celler och T-celler. På så sätt kan dessa celler under ett immunsvar både hantera hotet och kommunicera till andra celler och molekyler att det finns ett hot att besegra.

 

Varifrån får vi vårt D-vitamin?

Vi kan se att utan tillräckligt med D-vitamin riskerar vi att utveckla ett försämrat immunförsvar. Vi äter alltså bara tillräckligt med D-vitaminrika livsmedel, eller hur?

Inte riktigt.

Till skillnad från alla andra vitaminer får vi inte mycket av vår dagliga rekommenderade mängd D-vitamin från maten. D-vitaminberikade mejeriprodukter och spannmål, äggulor, svamp (i viss mån) och fisk med ätbara ben (t.ex. pilgrimsfisk och vitling) är bra källor till D-vitamin, men vi måste äta väldigt mycket av dessa livsmedel för att få i oss tillräckligt.

I stället tillverkar kroppen D-vitamin efter att solljuset har träffat huden. Det är därför det brukar kallas solskensvitaminet. Under sommaren, när solljuset är högt och vi täcker mindre av vår hud, anses vi i allmänhet få i oss tillräckligt med D-vitamin.

Men under de kallare, mörkare månaderna från oktober till mars anses vi alla löpa risk att drabbas av D-vitaminbrist. Det är därför som det rekommenderas att de av oss som bor på norra halvklotet tar ett dagligt tillskott av D-vitamin på 10 mcg för att se till att vi inte har brist på D-vitamin.

 

Vitamin D och psykisk hälsa

D-vitamin spelar också en roll för att stödja vår mentala hälsa. Man tror nu att säsongsrelaterad affektiv sjukdom, SAD, är kopplad till låga nivåer av D-vitamin, inte bara låga nivåer av humörhöjande solljus. SAD leder till dåligt humör, slöhet, dålig koncentration och andra symtom på dålig psykisk hälsa och kallas ofta för vinterdepression.

Att känna sig stressad och orolig kan innebära att immunförsvaret försämras, så det är viktigt att du tar ditt D-vitamintillskott under höst- och vintermånaderna.

NHS rekommenderar nu att vi fortsätter att ta 10 mcg D-vitamin dagligen för tillfället, eftersom vi på grund av coronavirus-pandemin stannar inomhus mycket längre, så se till att du fyller på dina nivåer av detta viktiga näringsämne som stöder immunförsvaret.

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon