Publicerad den 25 juli 2020

När världsledarna så smått börjar diskutera hur vi alla ska ta oss ut ur nedsläckningsåtgärderna på ett säkert sätt finns det hopp vid horisonten för de av oss som fortfarande följer reglerna och stannar hemma.

Men som det ser ut nu får vi fortfarande bara lämna våra hem för att arbeta, träna eller handla nödvändig mat, så många av oss har svårt att komma på hälsosamma men enkla måltidsidéer som vi kan göra med de ingredienser vi kanske har i skåpen.

Eftersom vi inte får handla mat så ofta, upptäcker vi också att vi får slut på färska ingredienser mellan matbutikerna. Det är frestande att fylla på med kylskåpsvaror, frukt och grönsaker, men för att undvika att mat går till spillo, vilket är dåligt för både planeten och våra plånböcker, kan vi inte fylla på tillräckligt om vi bara handlar varannan vecka. För att inte tala om bristen på utrymme i kylskåpet!

Så frysen har blivit en räddare i nöden som aldrig förr. I våra matidéer används frysta frukter och grönsaker (samt frysta örter) tillsammans med de vanligaste produkterna i skåpet som finns i burkar och burkar. Måltiderna kan också göras i omgångar och frysas in, så att du har ett förråd av hemlagad mat när allt som återstår är en oinspirerande burk med hackade tomater.

Om du har haft turen att hitta pasta i dina lokala butiker är en av de enklaste, mättande och samtidigt näringsrikaste måltiderna pasta med den där burken med hackade tomater. Sätt smak på med torkade eller frysta örter (basilika och oregano fungerar bra) och tillsätt protein i form av en burk kikärter eller cannellinibönor.

Många av oss har en burk med currysås som ligger och lurar i skåpet, så gör det till en mättande måltid genom att lägga till hackade morötter och blomkål (frysta grönsaker fungerar utmärkt i en curry) med en burk kikärter. Den här måltiden är utmärkt att laga i omgångar och frysa in också.

En annan måltid som fungerar bra när man lagar den i omgångar och fryser in är köttfärs. Använd antingen riktig köttfärs eller en vegetarisk/vegansk ersättning och stek den som vanligt, med lök och vitlök (selleri i sin bästa form fungerar också bra här). Sedan kan den ätas som en spaghetti bolognaise med spaghetti eller förvandlas till en chili genom att tillsätta torkade eller frysta chiliflakes och en burk kidneybönor och servera den med ris.

Om du inte kan få tag på pasta eller ris kan du använda den här tiden till att upptäcka välsmakande gamla sädesslag som quinoa, freekeh och bovete. De kan alla serveras till de måltider som pasta och ris normalt skulle följa med och ger vitaminer, mineraler och protein. De finns alla på avdelningen för torkad pasta och ris i snabbköpet.

Till och med en grillad middag är möjlig under en inlåsning. Det finns fortfarande gott om potatis och om den förvaras i ett svalt, mörkt skåp håller den i ungefär en vecka. Lägg sedan till frysta grönsaker så mycket du vill och om du inte kan hitta något kött (eller om du inte äter kött) är ett torkat paket med nötstek som du väcker till liv med vatten mycket godare än det låter. Om det inte går, kan frysta pajer vara en bra ersättning för en stek.

Det finns ingen anledning till panik när kylskåpet är tomt och skåpet fullt av enkla ingredienser. Fyll på med frysta grönsaker, frukter (en fruktsmoothie med frysta frukter är en hälsosam frukost) och örter, så kommer måltiderna att få ett helt nytt liv.

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon