Publicerad 18 juli 2020

Kvalitativ sömn som ger oss näring och uppfriskning är något som är så viktigt, men som många av oss ändå undviker. Vi känner alla till känslan av trötthet efter en sen kväll, men effekterna av kronisk sömnbrist kan få långtgående konsekvenser.

Här tar vi en titt på varför sömn är så viktig och hur vi kan hjälpa till att se till att vi får tillräckligt med sömn.

 

Varför sömn är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande

När vi sover slappnar våra kroppar inte bara av och återhämtar sig. De genomgår ett reparationssystem, särskilt i hjärnan. Under sömnen sorterar hjärnan alla minnen som vi har samlat på oss under dagen och arkiverar dem efter hur viktiga de är.

Så utan tillräckligt med sömn kan vår kropp och hjärna inte gå igenom denna viktiga reparationsfas. Men inte bara det, de av oss som inte sover på grund av stress, ångest, sömnlöshet, pengabekymmer, en ny bebis eller någon annan anledning löper större risk att drabbas av kroniska sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

Att inte få våra sju till åtta timmars sömn per natt kan också innebära att vår mentala hälsa blir lidande. Det gäller även vår förmåga att lära, fokusera, koncentrera oss, fatta beslut och resonera med andra (vi blir irriterade och det uppstår diskussioner som vi egentligen inte ville ha, vilket innebär att våra relationer med älskare, kära, vänner och kollegor också blir lidande).

En annan konsekvens av att vara trött hela tiden är en ökad risk att råka ut för en olycka när vi sömnigt tar oss fram genom livet.

En kronisk sömnbrist får oss också att ändra vårt beteende. Att känna sig trött innebär ofta att vi gör mindre hälsosamma kostval. Vanligtvis innebär detta tröstmat eller kolhydratstunga livsmedel som i allmänhet är bearbetade och innehåller mycket mättat fett, salt och socker.

Det betyder också att vi är mer benägna att ta till koffeinet för att hålla oss igång, vilket om det dricks i överflöd kan ha den olyckliga bieffekten att det håller oss vakna på natten också.

Att känna sig trött kan också få oss att luta oss mot våra andra copingmekanismer, som att röka, dricka för mycket eller ta fritidsdroger.

 

Tips för att få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med sömn av god kvalitet har sina rötter i teorin om “god sömnhygien”. Detta innebär att man försöker följa följande:

 • Har ett sovrum som är svalt, mörkt, tyst och fritt från skräp
 • .

 • Använda öronproppar om du bor vid en bullrig väg eller i ett livligt område
 • .

 • Ansätt en regelbunden rutin vid sänggåendet, till exempel att du lugnar ner dig med ett avkopplande tidsfördriv, en bok eller ett tv-program en timme före sänggåendet och att du dricker en lugnande, varm, koffeinfri dryck, till exempel kamomillte
 • .

 • Underhåll dig från alla koffeinhaltiga drycker efter lunchtid
 • Under timmen före sänggåendet bör man undvika alkohol
 • .

 • Gå till sängs vid ungefär samma tid varje kväll, även på helgerna
 • Under timmen före sänggåendet bör du undvika att använda din mobiltelefon, surfplatta eller bärbara dator – detta beror på att det blå ljuset från dessa apparater kan lura hjärnan att tro att det är dagtid
 • .

 • Under timmen före sänggåendet bör du undvika hård träning
 • .

 • Inte äta en stor måltid under de två till tre timmarna före sänggåendet
 • Skriv ner alla tankar som stör dig och som kan hålla dig vaken – på så sätt begraver du dem inte, men du tar dem inte heller med dig i sömnen, utan lägger dem åt sidan, så mycket som möjligt, för nästa dag
 • .

Sova gott!

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon