Publicerad 11 juli 2020

Oavsett om du är ung och utvecklar din finmotorik, studerar, jobbar dig uppåt i karriären, koncentrerar dig på fysiskt arbete för att hålla dig säker eller vill hålla dig skärpt och påslagen under pensioneringen, så använder du din hjärna. Därför är det vettigt att äta för hjärnans hälsa i alla skeden av livet.

Men vad innebär detta? Vilka livsmedel bidrar till att stödja en frisk hjärna? Hur kan vi ta hand om vår hjärnhälsa med vår kost för att se till att vi håller oss pigga under våra äldre år?

Här är en titt på några av de bästa livsmedlen att äta regelbundet för en frisk hjärna.

 

Omega fettsyror

Överst på listan över alla hjärnstärkande livsmedel står fet fisk. Fet fisk som sill, sardiner och lax är rik på omega 3-fettsyror. Dessa är en typ av bra fett som är avgörande för att stödja utvecklingen av nya hjärn- och nervceller, vilket är viktigt för våra kognitiva funktioner, inklusive inlärning, minne, resonemang, kommunikation, problemlösning, förståelse och beslutsfattande.

Goda nyheter för vegetarianer och veganer: fet fisk är inte det enda livsmedel som är rikt på omega 3-fettsyror – valnötter och linfrön (även kallade linfrön) är också bra källor.

Sträva efter att äta en till två portioner fet fisk i veckan eller fyra valnötshalvor per dag. Linfrön kan köpas som ett smaklöst pulver som kan tillsättas i smoothies eller strös över maten varje dag som en näringsförstärkning.

 

Kurkmeja

Gurkmeja är en krydda som har använts medicinskt i många delar av världen i århundraden och som ger curryrätter deras underbara gyllengula färg. Det finns omkring 200 aktiva föreningar i denna underbara krydda, men den mest studerade är en förening som kallas curcumin.

Kurkumin är en kraftfull antioxidant och antiinflammatorisk substans som i studier har visat sig bidra till att skydda mot demens genom att hjälpa till att rensa bort de amyloida plack som bidrar till tillstånd som Alzheimers sjukdom. Det har också visat sig hjälpa nya hjärnceller att utvecklas, vilket potentiellt kan bidra till att fördröja åldersrelaterad mental nedgång.

Konsumera curryrätter med försiktighet eftersom de kan innehålla mycket mättat fett (beroende på vilken olja som används och om den innehåller rött kött), men njut av dem en eller två gånger i månaden. Eller ta curcumintillskott dagligen.

Varukorn

När vi äter kolhydrater som bröd eller pasta omvandlar kroppen de komplexa kolhydratkedjorna till enkla, kortare sockerkedjor, främst glukos.

Glukos är hjärnans föredragna energikälla och utan den skulle vi vara mycket tröga och slöa.

Det är dock bäst att undvika vita, bearbetade kolhydrater som vitt bröd och pasta till förmån för fullkornsbröd och pasta, eftersom dessa bryts ner mycket långsammare än vita kolhydrater, vilket leder till färre blodsockertoppar och resulterande energiförluster. Sikta på en eller två potatisar varje dag.

 

Mörk choklad

Ja! Choklad! Men bara i små portioner, kanske en eller två karameller varje dag. Mörk choklad är full av hjärnstödjande antioxidanter som kallas flavonoider och som kan bidra till att boosta den kognitiva funktionen.

 

Broccoli

Broccoli är en underskattad supermat och är full av K-vitamin, som är viktigt för blodkärlen i hjärnan, och flavonoider som hjälper till att stödja hjärnans hälsa. Eftersom broccoli är kalorisnål och inte innehåller något fett eller salt kan du äta den så mycket du vill!

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon