Publicerad den 4 juli 2020

Just nu lever vi i ett obearbetat område. Medan regeringen och hälsovårdsmyndigheterna kämpar med effekterna av ett nytt virus, med ännu okända långsiktiga konsekvenser, kämpar vi alla med våra egna problem. Bland oron för att vi själva eller våra nära och kära ska smittas av viruset, ekonomiska bekymmer och hur i hela friden vi ska kunna hemundervisa barnen, är vår kost också i fokus.

När vi är uttråkade eller arbetar i en annan rutin än hemma är det alltför lätt att tanklöst vandra till kylskåpet eller mellanmålsskåpet eller beställa en takeaway via en app för leverans av mat utan kontakt. Att vara hemma hela dagen, varje dag, när varje dag känns likadan, kan innebära att vi ständigt äter under hela den tid vi är vakna (plus några midnattssnacks). Det kan till och med innebära chips och vin till middag. Inget av detta är hälsosamt, särskilt inte om våra gräsvanor innebär att vi växlar fram och tillbaka mellan kex, choklad och ost.

Så hur kan vi undvika att äta för mycket om vi hellre vill ha en hälsosammare inställning till att äta? Här är våra bästa tips!

  • Gör saker för att undvika tristess – att äta snacks är oftast en följd av att man är uttråkad. Ju mindre uttråkad du är, desto mindre sannolikt är det att du tänker på att snacks. Försök därför att fylla dagen med en timmes motion utomhus, arbete, jobb i hemmet och arbete med dina favorithobbyer (eller hitta och lära dig nya).
  • Var en kunnig shoppare – med shopping som för närvarande fortfarande är begränsad börjar vi alla vänja oss vid att göra en mer gedigen veckoaffär. Om du ser till att denna affär är fylld med färska ingredienser, fullkorn, magra proteinkällor, frukt och grönsaker hjälper du dig att undvika snacks – för det bästa sättet att undvika ohälsosamma snacks är att inte köpa ohälsosamma snacks överhuvudtaget!
  • Starta dagen på rätt sätt – börja dagen med motion (det finns mängder av träningskurser på nätet som är utformade för att kunna genomföras hemma med minimal utrustning) och en hälsosam frukost. På så sätt blir du mer inspirerad att hålla hela dagen hälsosam och avsluta på den goda tonen som du började med. Denna goda cirkel kommer sedan förhoppningsvis att fortsätta under de följande dagarna och längre fram när du gör det till en vana.
  • Använd post-it-lappar! Om du tror att du kommer att göra regelbundna resor till köket kan du klistra upp en lapp på kylskåpet eller i godislådan för att påminna dig om att tänka efter en gång till innan du tar den närmaste chokladkakan.
  • Kraftfull med protein – protein håller oss mätta längre, vilket innebär att vi är mindre benägna att vilja äta mellan måltiderna. Så se till att varje måltid är proteinfylld. Magert kött, bönor (även bakade bönor), ägg, fisk, kikärter och linser är alla bra proteinkällor och har dessutom låg fetthalt.

Alla mellanmål är inte dåliga. Ofta behöver vi en liten boost mellan måltiderna för att hålla oss igång. Särskilt om vi har tränat eller om vi använder mycket hjärnkapacitet. Så välj i stället hetare mellanmål. Här är några idéer:

  • Hummus och havrekakor
  • En fruktsmoothie
  • En handfull osaltade nötter – valnötter är bra
  • Frukt doppad i jordnötssmör
  • Fullkornsrostat bröd och marmite

Hälsosamma (hälsosamma) mellanmål!

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon