Publicerad 27 juni 2020

När det gäller vårt immunförsvar och hur starkt vårt immunförsvar kan vara eller inte kan vara, är vi oftast medvetna om att vi kan stödja ett friskt immunförsvar genom att äta mer av rätt saker (frukt och grönsaker) och mindre av de mindre bra sakerna (stekt, bearbetad mat med hög halt av fett, salt och socker).

Men när det gäller att veta vad immunförsvaret egentligen är, eller ens var det finns, kommer de flesta av oss på obestånd. Så vi är här för att rätta till det!

 

Vad är immunsystemet?

Immunförsvaret är ett komplext system som består av många olika delar. Det är ett system av celler, molekyler, vävnader och organ som sträcker sig genom hela kroppen, och varje del, hur liten den än är, har en avgörande roll att spela för att hjälpa oss att hålla oss friska.

Det finns två “grenar” av immunsystemet – det medfödda immunsystemet och det adaptiva immunsystemet. De arbetar synkront för att hjälpa till att försvara kroppen mot sjukdomsframkallande bakterier, svampar, virus och främmande föremål.

 

Det medfödda immunförsvaret kontra det adaptiva immunförsvaret

Det medfödda immunförsvaret är vårt “sök och förstör”-försvar, som tyst arbetar kontinuerligt för att hitta patogener och främmande föremål som inte hör hemma och gör sitt bästa för att förstöra dem innan de gör oss sjuka.

Det adaptiva immunförsvaret är mer som en tyst minnesbank som kommer ihåg alla patogener och sjukdomsframkallande ämnen som vi kommer i kontakt med, känner igen dem om vi kommer i kontakt med dem igen och skickar signaler till det medfödda immunförsvaret för att förstöra dem.

 

De olika delarna av immunsystemet

Låt oss alltså gå tillbaka till det komplexa arrangemang av celler, molekyler, vävnader och organ som utgör båda grenarna av immunsystemet. Var och en av dem har en specifik roll, och utan dem skulle vi vara mer mottagliga för sjukdomar och besvär.

Immunförsvarets celler är huvudsakligen olika typer av vita blodkroppar. Var och en hjälper immunförsvaret att identifiera, återkalla och förstöra patogener, eller hjälper till att signalera till andra delar av immunförsvaret att det finns en fara som behöver uppmärksammas. Till dessa celler hör B-celler, dödande T-celler, makrofager och CD4-hjälparceller.

När immuncellerna signalerar att det finns en invaderande patogen kommer den resulterande immunattacken från immunsystemets molekyler som kallas antikroppar. Vi skapar antikroppar mot en patogen, till exempel en influensastam, så att vi när vi kommer i kontakt med samma stam igen bekämpar den med hjälp av dessa antikroppar.

Andra molekyler i immunsystemet kallas cytokiner. Cytokiner frigörs under ett immunsvar och fungerar som kemiska budbärare mellan celler, vävnader och organ för att hjälpa till att “övervaka” immunsvaret.

Immunförsvarets vävnader och organ omfattar mer påtagliga delar av kroppen som blindtarm, mjälte, benmärg och lymfkörtlar. De hjälper till att producera de celler och molekyler som immunförsvaret behöver.

Slutligen är den största delen av detta komplexa system huden – vårt största organ. Huden fungerar som en fysisk barriär mot patogener och skador på kroppens insida.

 

Hålla immunförsvaret starkt

Medan vi sköter våra dagliga sysslor arbetar vårt immunförsvar hårt för att försvara oss. Det kan försvagas av sjukdom, vissa mediciner, att vara immunsupprimerad eller ha en autoimmun sjukdom.

Men på det stora hela kan det stödjas genom att äta bra, motionera regelbundet, sova tillräckligt och undvika stress i möjligaste mån.

Under dessa prövande tider då vi lever under molnet av coronavirus har det aldrig varit viktigare att ta hand om vårt immunsystems hälsa, så se till att du tänker på ditt eget.

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon