Bland vanliga hälsobesvär kan problem med sköldkörteln vara svåra att identifiera. Symptomen är subtila och kan lätt förväxlas med andra sjukdomar. Faktum är att det är lätt att avskriva många av varningssignalerna som bieffekter av ett hektiskt liv på 2000-talet. Detta innebär att många människor lever med problem med sköldkörteln i flera år utan att ens inse det.

Sköldkörteln är en körtel som ligger i människans hals, nära luftröret. Denna körtel släpper ut två hormoner i kroppen. Trijodtyronin (även kallat T3) förser kroppen med tyroxin (eller T4), som också frisätts direkt av sköldkörteln. Dessa hormoner är viktiga för en hälsosam, aktiv och fullt fungerande uppsättning organ.

Ibland fungerar inte sköldkörteln på ett lämpligt sätt. Problem med sköldkörteln är mycket vanliga, särskilt hos kvinnor. Kvinnor löper upp till tjugo gånger större risk att drabbas av sköldkörtelproblem än män. Dessa hälsobesvär kan också vara ärftliga.

De vanligaste problemen kring sköldkörteln är hypertyreoidism, som är en överaktiv sköldkörtel, eller hypotyreoidism, en underaktiv sköldkörtel. Dessa tillstånd börjar vanligtvis manifestera sig i vuxen ålder, mellan 20 och 40 år. De kan dock förekomma hos spädbarn. Nyfödda barn kommer att testas mycket tidigt i livet för att upptäcka varningssignaler på hypotyreos. Om tillståndet inte behandlas kan det leda till fysiska eller mentala utvecklingsförseningar.

 

Symtom och konsekvenser av hypertyreoidism

Om du har en överaktiv sköldkörtel kommer din kropp att frigöra överdrivna mängder triiodtyronin och tyroxin. Detta kan leda till en rad olika symtom, bland annat:

 • Rastlöshet, känslor av ångest och irritabilitet.
 • Muskelskakningar.
 • En svullen eller förstorad nacke.
 • Hjärtslag eller hög hjärtfrekvens i vila.
 • Känslighet mot värme och att känna sig varm hela tiden.
 • Påtaglig och oförklarlig viktminskning.

Om du upplever dessa symtom bör du boka tid hos din husläkare för ett blodprov. Vanligtvis kommer detta att avslöja ett överskott av hormoner i blodet. En behandlingsplan kan sedan upprättas. I vissa fall kan ytterligare tester krävas. Behandlingen beror på den grundläggande orsaken till din hypertyreos.

 

Causer till och behandling av hypertyreoidism

I de flesta fall orsakar Graves sjukdom hypertyreos. Detta är en autoimmun sjukdom, där immunförsvaret misstar sköldkörteln för en inkräktare och angriper den. I vissa fall är hypertyreos dock en biverkan av läkemedel som behandlar andra sjukdomar. Behandlingar för oregelbunden hjärtfrekvens är ofta kopplade till hypertyreoidism. Knölar i halsen kan också leda till detta tillstånd.

Om du misstänker att du lever med hypertyreoidism ska du gå till din läkare. Om det upptäcks tidigt och behandlas på lämpligt sätt behöver detta tillstånd inte vara ett stort bekymmer.

I förekommande fall kommer din läkare att skriva ut thionamider till dig. Detta är läkemedel som kontrollerar produktionen av hormoner från sköldkörteln. Propylthiouracil och karbimazol är de vanligast utfärdade recepten. Du kommer att behöva ta dessa mediciner livet ut.

Om medicinerna inte hjälper kan du behöva ett kirurgiskt ingrepp. Detta sker så att en del av sköldkörteln kan avlägsnas. Detta kommer i sin tur att minska antalet producerade hormoner. Ett annat alternativ är radiojodbehandling. Detta är en form av strålbehandling som förstör delar av sköldkörteln och minskar förmågan att frisätta hormoner.

En sjukvårdspersonal kommer att diskutera dina alternativ med dig. Tillsammans kan ni bestämma er för den idealiska behandlingsplanen för din överaktiva sköldkörtel. När du väl har haft tillståndet under kontroll kommer du att kunna leva ett vanligt, fullvärdigt och obehindrat liv.

 

Symtom och konsekvenser av hypotyreos

Ibland frigör sköldkörteln inte tillräckligt med triiodtyronin och tyroxin. Eftersom dessa hormoner är kritiska för kroppen kommer deras frånvaro att kännas. Hypotyreos orsakar dock inte plötslig organsvikt eller kritisk sjukdom. Det kan ta ganska lång tid innan du märker varningssignalerna. Vanliga symtom på en underaktiv sköldkörtel är:

 • Känsla av trötthet hela tiden.
 • Att muskler och lemmar värker, särskilt benen.
 • Känns särskilt känslig för kyla.
 • Hud och hår känns torra och fjälliga vid beröring.
 • Dåligt humör och depression.
 • Viktökning eller svårigheter att gå ner i vikt oavsett hur mycket du tränar.

Det är problem med vikten som oftast leder till att hypotyreos kommer i dagen. Om du äter hälsosamt och motionerar regelbundet men ändå verkar gå upp i vikt är det värt att tala med en läkare. Dessutom kommer många allmänläkare att be om ett blodprov om du presenterar dig för dem med depression. Kopplingen mellan hypotyreos och psykisk ohälsa har blivit allt tydligare de senaste åren.

 

Causer till och behandling av hypotyreos

Oftast är en underaktiv sköldkörtel ärftlig. Om en av dina föräldrar lever med tillståndet är det troligt att du ärver det. Hypotyreos kan dock också bero på att sköldkörteln sätts under attack genom sjukdom. Dessutom utvecklar vissa hypertyreoideapatienter senare hypotyreos till följd av medicinering eller behandling.

Tack och lov är det relativt enkelt att behandla hypotyreos. Din läkare kommer att skriva ut Levothyroxin till dig, en tablett som ska tas en gång om dagen. Detta recept kommer att stärka hormonproduktionen och balansera den underaktiva sköldkörteln.

Som ett resultat av detta kommer dina symtom att hanteras och din kropp kommer att reagera. Det kan dock bli en period av försök och misstag innan man hittar den lämpliga dosen. Du kommer att behöva genomgå en rad blodprov under de första 6-12 månaderna efter din diagnos.

Det finns ingen anledning till varför någon med en underaktiv sköldkörtel inte kan leva ett fullt och aktivt liv. Om du fortsätter att ta Levotyroxin kommer din kropp att reagera på lämpligt sätt. Du kommer dock att använda detta läkemedel livet ut, så se till att du alltid har ett uppdaterat recept.

 

Seriösa problem med sköldkörteln

För det mesta beror ett sköldkörtelproblem på hyper – eller hypotyreos. Ibland kan problemet dock vara av allvarligare karaktär. Körteln kan kämpa för att fungera på grund av en hypofysens felfunktion eller en cancertumör.

Med detta i åtanke bör du inte vänta med att be en sjukvårdspersonal att undersöka ett eventuellt sköldkörtelproblem. Detta kan vara skillnaden mellan en snabb och enkel behandling eller en invasiv operation.