Födoämnesallergier har en rad negativa effekter på människokroppen. Vissa symtom är uppenbara, t.ex. besvär med luftvägarna och utbrott av akne och nässelutslag på huden. Andra är mer subtila och skymfliga, t.ex. minskad energinivå. Dessa är mer sannolikt kopplade till en livsmedelsintolerans.

Trötthet kan vara ett svårt symptom att koppla till livsmedelsintolerans, eftersom det kan ha så många grundorsaker. Att jonglera med de många och varierande åtagandena i livet på 2000-talet är tillräckligt ansträngande, och alla typer av mindre besvär och sjukdomar påverkar din styrka.

Men om du känner dig förkrossad utan anledning är det ändå värt att undersöka eventuella matintoleranser.

 

Är det skillnad mellan matintolerans och allergi?

Ja, en livsmedelsintolerans är vanligtvis något mindre allvarlig än en allergi. Allergier brukar innebära andningssvårigheter och estetiska problem som hudutslag och utbrott. Symptomen på en intolerans leder snarare till inre svårigheter.

Det kan också krävas mer konsumtion för att utlösa en intolerans. Till skillnad från en allergi kanske reaktionen inte är omedelbar. Det betyder dock inte att matintoleranser kan tas lättvindigt eller ignoreras. Intoleranser kan vara obekväma och besvärliga – de är bara inte livshotande.

Typiska symtom på en livsmedelsintolerans är bland annat följande:

 • Mättnad och utmattning.
 • Hjärndimma och svårigheter att tänka klart.
 • Skräkningar och yrsel.
 • Kräkningar och diarré.

Om du märker dessa symtom efter att ha ätit vissa livsmedel ska du vara uppmärksam. Om något inträffar mer än en gång är det osannolikt att det rör sig om en tillfällighet.

 

Vilka livsmedel påverkar ofta energinivån?

Det finns ett stort antal livsmedel och typer som kan påverka människokroppen. Det är möjligt att ha en intolerans mot alla typer av livsmedel – alla är unika. Några av de vanligaste exemplen på livsmedelsintoleranser är:

 • Gluten. Alla känner någon som har en glutenallergi. Du kanske själv har en intolerans. Alla som kämpar med gluten har dock inte celiaki. Din kropp kan bara ha svårt att bearbeta bröd och liknande livsmedel på ett bekvämt sätt, vilket gör att du blir utmattad medan den långsamt och stadigt bryter ner ingredienserna.
 • Laktos. Detta är en annan vanlig livsmedelsintolerans. Laktos finns i mejeriprodukter, framför allt i mjölk och mjukare ostar. Laktosintolerans kan orsaka en allvarlig energidämpning.
 • Fruktos. Detta är det naturligt förekommande socker som finns i frukt och en handfull grönsaker. Sötpotatis är den vanligaste boven i detta avseende. Det kan vara så att du bara upplever en god gammal sockerkollaps, men det är också möjligt att du har en intolerans.
 • Salicylat. Detta är en syra som finns i vissa frukter och juicer. Tomater är den vanligaste källan till salicylat, så undvik dessa om du kämpar med energi.
 • Histaminer. Vissa livsmedel, framför allt kött, ost, choklad och åldrande frukt, startar en histaminattack på människokroppen. I ett sådant fall utlöser histaminerna en allergiskliknande reaktion i kroppen. Detta är anledningen till att receptfria läkemedel som är utformade för att bekämpa allergi, såsom Benadryl, marknadsförs som antihistaminer.
 • MSG (Mononatriumglutamat). MSG, som vanligen kallas “E-nummer”, är en tillsats som ger bearbetade livsmedel smak. Denna ingrediens är obehaglig för ett antal människor och utlöser en rad olika reaktioner – bland annat trötthet.

Om du äter dessa livsmedel regelbundet bör du fundera på om de påverkar din hälsa. Du kan behöva omvärdera ditt matintag och ändra din kost.

 

Är det en matintolerans som är orsaken till min låga energi?

Trötthet och utmattning kan vara det första varningstecknet på en livsmedelsintolerans. Vanligtvis kan dessa symtom visa sig inom 30 minuter efter att du har ätit något olämpligt. Om din intolerans är allvarligare kan du börja tappa energi inom cirka 10 minuter.

Detta är uppenbarligen något att ta på allvar. Mat ska vara bränsle för våra kroppar och ge oss energi. Om det verkar som om ätandet begränsar din energi i stället för att öka den är det något som inte stämmer.

Det bästa sättet att närma sig den här situationen är genom eliminering. Se till att du äter en förnuftig, regelbunden kost som modererar din energi och dina blodsockernivåer. När du väl har fastställt denna grundnivå kan du se om du reagerar på vissa livsmedel.

Börja med att byta ut vissa delar av din måltid, eller hoppa över dem helt och hållet. Istället för ett kolhydrattungt tillbehör, applicera några gröna blad på din tallrik. Istället för rik mjölk eller grädde i din pastasås, tillsätt ett laktosfritt alternativ. Handla ekologiskt även när det gäller frukt och grönt, så att du kan försäkra dig om att du använder ingredienser av högsta möjliga kvalitet.

Detta kan vara en lång process, så du måste ha tålamod och vara noggrann. Du måste också se till att du inte misstar en grundläggande och förståelig sockerkrasch med en direkt matintolerans.

Om du är dösig varje gång du äter en efterrätt, eller om du tycker att rostat bröd på morgonen gör att du känner dig energilös vid lunchtid, kan det vara så att du bara upplever en sockertopp och en tillhörande svacka. Livsmedel som i stort sett anses vara hälsosammare kan dock utlösa en liknande reaktion. Detta kommer sannolikt att vara relaterat till en intolerans.

 

Jag har ingen matintolerans – varför är jag så trött?

Om elimineringsmetoden inte ger resultat ska du inte anta att du inte har någon matintolerans. Dessa besvär kan vara subtila, och dina symtom kan utlösas av något som du inte har märkt.

Om du ständigt är utmattad bör du tala med din husläkare. Det finns ett antal möjliga förklaringar till kronisk trötthet – och det börjar med den uppenbara frågan om du sover tillräckligt.

Utöver detta kan det finnas andra möjliga hälsoproblem, t.ex:

 • Fibromyalgi,
 • Autoimmuna tillstånd, till exempel lupus.
 • Sköldkörtelbesvär.
 • Angslan och depression.

En sjukvårdspersonal kommer att kunna göra tester, vanligtvis centrerade kring ditt blod. Dessa kan avslöja en livsmedelsintolerans. Var dock medveten om att endast så mycket information kan hämtas från ett enkelt blodprov. Din läkare kan kanske bekräfta att du har en intolerans – de kan bara inte säga vad. Detta kommer helt enkelt att resultera i ett råd om att ta till eliminationsmetoden.

För att få ett mer definitivt svar kan du överväga att göra privata tester. Många företag erbjuder en tjänst där ditt blod kan testas för livsmedelsintolerans, vanligtvis via postorder. Vanligtvis innebär dessa tester komplexa undersökningar av ditt DNA, vilket garanterar en mer grundlig insikt.

Prata med din husläkare eller en apotekare innan du går med på ett sådant test. Undersök också din leverantör på nätet och se till att de är välrenommerade. Testning av matintoleranser har blivit allt vanligare och regelbundenare, vilket innebär att det inte råder någon brist på ormoljeförsäljare som är verksamma inom området.

Att hitta rätt information kan göra stor skillnad i ditt liv. Om du eliminerar livsmedel som du upplever intolerans mot kan du potentiellt öka din energi och drastiskt minska bieffekterna – inklusive ovälkommen trötthet och energiutfall.