Det finns väldigt lite stillestånd i det moderna livet. Vi ställs inför en mängd beslut varje dag, och det innebär att vi måste hålla våra sinnen aktiva och pigga.

Kost kan hjälpa till med detta. Vissa livsmedel och mellanmål främjar ett skarpt och friskt sinne, stärker våra hjärnor och håller dimmigt tänkande borta. Låt oss titta på några av de mest effektfulla livsmedlen som kan hålla mental trötthet i schack.

 

Färsk fisk

Att göra fisk till ett regelbundet tillägg i din kost är nyckeln till en frisk hjärna. Det finns bara ett förbehåll för detta. Se till att din fisk är belagd med fjäll, inte brödsmulor.

Några av de bästa exemplen på fisk för hjärnan är:

  • Salmon
  • Tun
  • Sill
  • Makrill
  • Sardiner

Den viktigaste orsaken till detta är de fetter som finns i fisk – framför allt Omega-3-fettsyror. När du äter dessa fetter byggs nya membran upp runt varje organ i kroppen. Detta inkluderar hjärnan – vilket innebär att neuronerna som finns i hjärnans samtal är skyddade.

Dessutom främjar Omega-3-fettsyror ett större blodflöde runt om i kroppen. Naturligtvis innebär detta att blodet når hjärnan med större regelbundenhet. Detta förbättrar förmågan att tänka klart och sammanhängande.

 

Blåbär

Det finns ingen brist på anledningar till varför du bör äta bär som mellanmål. Särskilt blåbär är fulla av nyttigheter. Att de dessutom smakar sött och saftigt är bara en bonus.

Den främsta anledningen till att blåbär innehåller hjärnstärkande egenskaper är närvaron av antioxidanter. Antioxidanter är ett viktigt tillägg till kroppens naturliga immunförsvar och går i krig mot skadliga molekyler som kallas fria radikaler.

Fria radikaler är elektroner i kroppen som har splittrats. Eftersom elektroner föredrar att binda sig i par, strövar fria radikaler runt i kroppen på jakt efter en partner – och angriper viktiga organ på vägen.

Hjärnan är inget undantag från detta. De antioxidanter som finns i blåbär bekämpar fria radikaler och ökar blodflödet till hjärnan. Detta kommer att öka förmågan att tänka klart och förbättra minnet.

Detta har både kort- och långsiktiga fördelar. Du kommer inte bara att känna dig vassare och smartare i stunden, utan du minskar också risken för Alzheimers sjukdom och relaterade tillstånd senare i livet.

 

Nötter och frön

Om du gillar att plocka och äta mellanmål vid skrivbordet på kontoret är nötter och frön det rätta valet. Dessa livsmedel är en rik källa till både antioxidanter och omega-3-fettsyror. De flesta nötter är också fulla av E-vitamin, som är en naturlig källa till antioxidanter. Nötter och frön är också ett naturligt sätt att få i sig protein.

De bästa ingredienserna att ta med i din dagliga rutin är:

  • Valnötter
  • Mandel
  • Haselnötter
  • Solrosfrön
  • Pumpafrön

Nötter och frön innehåller också ett hemligt vapen i form av arginin. Detta är en aminosyra som stimulerar hypofysen i hjärnan. Denna körtel frisätter somatotropin (även kallat humant tillväxthormon).

Somatotropin stimulerar hälsa och funktion hos alla organ i kroppen – inklusive hjärnan. Efter cirka 35 års ålder avtar produktionen av hormonet avsevärt. Därför blir det svårare att behålla minnen när vi blir äldre.

Genom att regelbundet mumsa på nötter och frön kan vi kompensera denna minskning av naturligt producerat somatotropin genom att konsumera arginin. Nötter och frön får dig inte bara att koncentrera dig i stunden – de hjälper dig också att behålla ett skarpt sinne senare i livet.

 

Löviga gröna grönsaker

Det finns många anledningar till varför du bör äta dina gröna grönsaker, och hjärnhälsan är bara en annan. Dessa ingredienser är fyllda med vitamin K och folat (vitamin B12).

Dessutom har bladgrönsaker ett högt innehåll av järn. Järn transporterar blodet utan ansträngning runt i kroppen, vilket innebär att det når hjärnan regelbundet. Detta kommer att hjälpa dig att koncentrera dig.

Överväg att bygga upp din dagliga lunch kring bladgrönsaker. Detta är den snabba vägen till ett skarpt sinne under hela eftermiddagen – och en avsevärt minskad risk för kognitiv dysfunktion i framtiden.

 

Mörk choklad

Mörk choklad har länge förknippats med hjärthälsa, men nyheterna blir allt bättre för dem som är sötsugna.

Kakao, huvudingrediensen i choklad, är full av flavonoider. Eftersom flavonoider är en form av antioxidant innebär detta att du genom att njuta av mörk choklad säkerställer att du behandlar din hjärna lika mycket som din gom.

Detta är viktigt att komma ihåg – kakao är hemligheten bakom hjärnans hälsa. Det betyder att du inte gör dig själv någon tjänst genom att bara mumsa på en påse M&Ms.

Du måste leta efter den mörkaste chokladen som möjligt, med den högsta procentuella andelen kakao. Du kan behöva träna om dina smaklökar för att uppskatta dessa smaker, men du kommer att vara glad att du gjorde det på längre sikt.

Mörk choklad är särskilt potent när du behöver ta in ny information. Flavonoider samlas runt hippocampus, som är den del av hjärnan som behåller nya uppgifter. Stoppa i dig en bar med mörk choklad med 85 % kakao innan du deltar i ett möte eller en konferens och du kommer att minnas allt som diskuteras.

 

Bulletproof kaffe

Du kanske har hört talas om bulletproof coffee och avskrivit det som ännu en kändisinspirerad modefluga. Det låter verkligen inte tilltalande på pappret för många människor.

Bulletproof coffee blandar kaffe och mjölk med osaltat smör och kokosolja. Genom att lägga till Brain Octane Oil, ett receptfritt tillskott, går man ännu längre.

Även om det är sant att den här kosten har populariserats av fitnessgurus och anhängare av ketogen kost, var den utformad för att stärka sinnet mer än kroppen.

Den amerikanska livsstilsgurun Dave Asprey uppfann bulletproof coffee som en dryck för att hålla hjärndimman borta och se till att vi kan koncentrera oss under en lång arbetsdag.

Tanken är enkel. Kokosnötsoljan och smöret som finns i bulletproof coffee är laddade med medelkedjiga triglycerider, eller MCT:er. Detta är fetter som främjar en frisk hjärna.

Tänk dock på att de fortfarande är fetter. Om du ska ta in bulletproof kaffe i ditt liv måste du ändra din kost på annat håll. Skär ner på kolhydrater för att få plats med dessa överflödiga fetter.