Allergivaccinationer kan vara en fantastisk lösning på ditt lidande, men resultaten kan variera från person till person. Det finns också en tendens att man måste förlita sig på dem regelbundet för att lösa sina allergiproblem, snarare än att det bara är en engångssituation. Men de kan definitivt hjälpa. De kanske inte helt och hållet stoppar symtomen på din specifika allergi, men de kan minska det obehag som uppstår genom desensibilisering.

 

Hur fungerar allergiinjektioner?

Allergiinjektioner (även kallade immunterapi) ges under en viss tid (vanligtvis 3-5 år) och kan minska anfallen ganska avsevärt, eller så kan du till och med känna att de helt har upphört. Det är dock möjligt att all lindring eller upphörande inte är permanent, även om det i vissa rapporterade fall, efter en lång tidsperiod, kan vara så att symtomen helt försvinner på lång sikt och att de drabbade inte upplever de problem som gjorde att de sökte behandling från början, men detta är jämförelsevis sällsynt.

När orsaken till allergin har fastställts kommer din läkare att påbörja en immunterapikur tillsammans med dig, som i början normalt innebär två injektioner per vecka. Injektionerna omfattar en liten mängd av exakt det allergen eller de allergener som orsakar problemen, med avsikt att bygga upp din immunitet mot dessa specifika ämnen. Mängden allergen ökar under en bestämd tid för att fortsätta att bygga upp immuniteten. Denna tidsperiod kallas “desensibilisering”. Din läkare kommer att ha bedömt hur mycket dos som kommer att behövas med tiden och öka dosen i enlighet med detta, men med längre mellanrum mellan varje injektion. Tre till fem år kan tyckas vara en mycket lång tid, men detta är nödvändigt för att bygga upp immuniteten till optimal nivå, för att symtomen ska minska och göra livet uthärdligt igen.

 

Är det några biverkningar?

Det bör bara finnas några få potentiella biverkningar, men inget livshotande. Normalt kommer din läkare att be dig att stanna i väntrummet under en överenskommen tid för att se till att inget oönskat inträffar. I extrema fall kan dock farligare reaktioner uppstå, vilket är anledningen till att väntetiden begärs av din läkare.

Det finns några helt normala reaktioner som kan uppstå under väntetiden eller upp till några timmar efteråt. Dessa är i stort sett lokaliserade, t.ex:

 • Rödhet eller inflammation
 • Lätt svullnad
 • Känsla eller irritation på injektionsstället

Dessa är alla mycket vanliga och försvinner snabbt. Om du är tveksam ska du självklart kontakta din läkare.

I mer sällsynta fall, och dessa behöver utredas, kan du utveckla följande:

 • Oblignande nysningar, täppta näsgångar
 • Svullnad i halsen
 • Täthet i bröstet och andningssvårigheter

Mycket allvarligare, men mycket sällan, kan anafylaxi inträffa, vilket orsakar mycket lågt blodtryck (hypotoni, inte att förväxla med hypertoni som är högt blodtryck) och oförmåga att andas. Om detta inträffar är det naturligtvis absolut nödvändigt att du omedelbart får akutvård. Anafylaxi inträffar ganska snabbt, så än en gång är väntetiden på mottagningen väl värd det. Bli inte orolig, detta är verkligen mycket sällsynt. Det är viktigt att när du väl har börjat med injektionerna så fortsätter du med dem regelbundet och inte plötsligt avbryter dem. Att missa några och sedan börja igen kan också ganska ofta orsaka en dålig och potentiellt allvarlig reaktion.

 

Jag är rädd för injektioner – finns det ett alternativ?

Maximal effekt uppnås genom en kontrollerad kurs av allergiinjektioner. Det beror dock på exakt vad du är allergisk mot. Eftersom injektionerna görs två eller till och med tre gånger i veckan under den inledande perioden kan du upptäcka att om du trotsar de första veckorna kommer du att vänja dig vid dem och sluta vara rädd! Det finns naturligtvis orala mediciner som kan hjälpa till att minska allergiska reaktioner, men tyvärr har de inte samma effektivitet som en injektionskurs. Din läkare kanske redan har försökt genomföra oralt, innan han eller hon föreslår att du ska genomgå injektionsprocessen.

 

Kan någon allergi behandlas med injektioner?

Tyvärr inte. Allergisk reaktion mot följande kan behandlas med injektion:

 • Säsongsbundna allergier som hösnuva som kan orsakas av pollen från träd, gräs och andra trädgårdsväxter
 • .

 • Allergi mot vissa insektsbett eller stick (getingar är ett klassiskt exempel)
 • .

 • Allergi mot husväxt som dammkvalster, mögel och djurhår. Denna typ av allergi förekommer kontinuerligt under hela året och är inte begränsad till några få månader då pollen är vanligt förekommande i luften utomhus
 • .

Observera att injektioner för närvarande inte är tillgängliga för livsmedelsallergier, eftersom de ännu inte är vetenskapligt godkända av de relevanta styrande organen för läkemedelsbehandling.

 

Hur tar jag reda på om jag är allergisk mot något?

Den enklaste vägen är att gå direkt till din läkare så snart du märker irritation, utslag eller andra symtom som inte är vanliga för dig. Din läkare kommer att utföra ett hudtest och även prata med dig om eventuella förändringar du har gjort i kosten, om du nyligen har köpt ett husdjur, om du har bytt tvättmedel osv. osv. När han har fastställt möjlig orsak utifrån din information kommer han sedan att göra hudtestet. Det är enkelt, möjligen lite känsligt för din hud, men är över på några sekunder. En liten mängd av den misstänkta allergin skrapas försiktigt in i din hud för att se om du reagerar. Reaktioner tar upp till 15 minuter, och om din hud då visar en svullnad eller rodnad är det en indikation på att just detta allergen är boven i dramat.

Vissa läkare använder också ett blodprov för att fastställa eventuella allergier, men detta kan inte vara avgörande utan skrapprovet.