Det är en fråga som många är förvirrade över – behöver vi verkligen ta ett vitamintillskott eller kan vi få i oss allt vi behöver genom att äta en hälsosam kost? Är de bara ett marknadsföringstrick eller kan vi alla behöva en extra näringsmässig boost?

Sanningen är att det finns tillfällen då vi skulle kunna behöva lite extra hjälp i form av ett dagligt tillskott, så näringstillskott har definitivt en rättmätig plats i vårt dagliga liv, och det finns särskilt två som är viktiga.

 

Vitamin B12

Vi behöver vitamin B12 för att frigöra energin från maten vi äter, för ett friskt nervsystem och för att tillverka röda blodkroppar. Det är ett vattenlösligt vitamin, vilket innebär att kroppen inte kan lagra det, och vi måste få i oss tillräckligt mycket av detta vitamin varje dag för att hålla oss friska.

Vitamin B12 produceras i djurens tarmar av de naturligt förekommande bakterier som finns i deras mag-tarmsystem. Därför är kött, fjäderfä, fisk, ägg och mejeriprodukter alla goda källor till vitamin B12.

Veganer och de som följer en huvudsakligen växtbaserad kost riskerar därför att få brist på vitamin B12. Därför rekommenderas de som undviker att äta animaliska produkter att ta ett vitamin B12-tillskott på minst 10 mikrogram per dag.

 

Vitamin D

Majoriteten av vårt D-vitamin kommer inte från vår kost. I stället tillverkas det av kroppen när solljuset träffar huden. Under sommarmånaderna kan de flesta av oss räkna med att få i sig tillräckligt med D-vitamin för att hålla våra tänder och ben starka och friska.

Under vintermånaderna, när vår hud är täckt, vi tillbringar mindre tid utomhus och solen inte är lika stark, riskerar vi att få D-vitaminbrist. De som inte brukar tillbringa mycket tid utomhus på grund av dålig hälsa, orörlighet eller fängelsevistelse eller som täcker sin hud av religiösa eller kulturella skäl löper också risk att drabbas av D-vitaminbrist året runt.

D-vitamin finns i vissa livsmedel, bland annat fet fisk (lax, makrill, sill etc.), rött kött och äggulor. Det finns också i vissa berikade livsmedel, t.ex. i vissa bredbara mejeriprodukter och spannmål.

Ett D-vitamintillskott på 10 mikrogram per dag rekommenderas under vintermånaderna och året runt för dem som tillbringar större delen eller hela tiden inomhus eller med täckt hud.

 

Catch All Multivitaminer

Även om ett dagligt multivitamin- och mineraltillskott inte är en ersättning för en hälsosam kost eller en anledning att äta ohälsosamt, är de till hjälp om din livsstil är upptagen, stressig och inte alltid som du vill att den ska vara.

Om du bestämmer dig för att ta en multivitamin, se till att du inte tar något annat som innehåller A-vitamin, till exempel vissa fiskoljekapslar. Det är möjligt att få för mycket A-vitamin, vilket kan leda till svagare ben senare i livet.

Om du är osäker på om du har brist på något vitamin eller mineral kan du göra ett test för att se om det finns några kosttillskott som du skulle ha nytta av, eller några som du verkligen inte behöver ta. Det kommer att ge dig sinnesro att du får all den näring du behöver för att hålla dig så frisk som möjligt, så att du kan fortsätta med allt annat som livet skickar i din väg!