Det är ett ofta upprepat faktum att vi måste äta en balanserad kost för att vara friska. Det innebär att vi måste se till att vi äter mycket frukt och grönsaker (minst fem portioner per dag) och att vi balanserar våra måltider med stärkelserika, obearbetade fullkorns kolhydrater och magert protein, med lite omättat fett.

Förr trodde man att en regelbunden kost med kött, potatis och grönsaker var ett bra sätt att uppnå denna balans. Men nu visar ny forskning att köttätande, särskilt rött eller bearbetat kött, kan leda till kroniska hälsoproblem.

 

Problemet med kött

Rött kött, som nötkött och lammkött, och bearbetat kött som korv, hamburgare, bacon och skinka innehåller protein, vitaminer och mineraler. Men dessa köttsorter innehåller också mättade fetter och kolesterol. Det är därför som officiella riktlinjer nu rekommenderar att vi begränsar rött och bearbetat kött till 70 g per dag, högst tre gånger i veckan. För att sätta detta i ett sammanhang: tre tunna köttskivor som du kanske äter till en stekt middag, var och en ungefär lika stor som en halv brödskiva, väger cirka 90 gram.

Att äta mer än den rekommenderade mängden rött och bearbetat kött har kopplats till en ökad risk för fetma, högt kolesterol, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. Att regelbundet äta rött och bearbetat kött anses nu också utgöra en hälsorisk när det gäller kolorektal cancer, vilket har lett till att Världshälsoorganisationen klassificerar dem som cancerframkallande.

Bortsett från hälsorisker är konsumtion av alla typer av kött, inklusive fjäderfä, skadligt för planeten. Djuruppfödningen bidrar mer till klimatförändringarna än till och med transportindustrin.

Genom att minska den mängd kött du äter kan du avsevärt minska ditt koldioxidavtryck och skydda din egen hälsa.

 

Vad kan jag äta i stället för kött?

Kött ger först och främst protein – vi behöver protein för energi och för att musklerna ska växa och repareras. Så om vi minskar vårt köttintag måste vi fundera på varifrån vi får vårt protein.

Fettsnåla mejeriprodukter och ägg ger protein utan att också innehålla lika mycket mättat fett. Växtbaserade livsmedel ger också mer protein än många tror, med ärtor, bönor, kikärter, linser, nötter och frön som alla är rika på protein. Liksom många köttsubstitut som vegetarisk eller vegansk köttfärs, korv och hamburgare. Dessa har alla betydligt lägre fettinnehåll och är fria från kolesterol.

Du behöver inte helt avstå från kött och bli en hejare i köket med en burk kikärter. Du kan minska ditt köttintag genom att ha några dagar i veckan då du inte äter kött. Köttfria måndagar är numera en stor succé bland familjer som vill följa en hälsosammare kost, och i takt med att växtbaserade dieter blir allt populärare fylls stormarknadens hyllor med köttfria alternativ och inspiration.

Gör grönsaker och växtbaserat protein till huvudingredienser i fler av dina måltider och du kanske blir förvånad över hur lätt det är att minska ditt köttintag. Din hälsa och planetens hälsa kommer att tacka dig för det!