Om du, som många av oss, tar dig en stund för att tänka på din kost, tänker du förmodligen på livsmedel som är hälsosamma för hjärtat eller som stödjer ditt immunförsvar. Eller kanske tänker du på varje livsmedel utifrån dess fetthalt och om det kommer att få dig att gå ner eller upp i vikt. Men hur ofta tänker du på livsmedel som stöder en frisk hjärna?

 

Livsmedel som stöder hjärnans hälsa

Vår hjärna är lika viktig, om inte viktigare, som resten av kroppen, men alltför ofta förbiser vi detta organ och antar att det bara fortsätter att fungera eller att det inte finns något vi kan göra för att stödja det. Men vi kan äta för hjärnans hälsa, vilket kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen (en term som beskriver inlärning, tänkande, resonemang, problemlösning och minne) och skydda mot demens och andra degenerativa sjukdomar i hjärnan.

Om vi äter en kost som är rik på hjärnstödjande livsmedel har vi större chans att ha en frisk hjärna långt upp i åldrarna. Så här gör vi…

 

Omega 3-fettsyror

Kanske överraskande spelar kostfetter en stor roll för hjärnans hälsa. Men inte vilka fetter som helst – mättade fetter, som kan leda till högt blodtryck och högt kolesterol, är ett stort nej för alla delar av vår hälsa, inklusive hjärnan, så stekt mat, färdigmat, bearbetat kött, pajer, kakor, kex och bakverk är uteslutna.

De goda fetterna är omättade fetter som kallas fettsyror, särskilt omega 3-fettsyror. Dessa fetter finns i riklig mängd i fet fisk som lax, öring och sill samt i valnötter och linfrön (ibland även kallade linfrön). Sikta på att äta fet fisk två eller tre gånger i veckan, eller tre valnötshalvor per dag. Malda linfrön är smaklösa och kan strös på mat eller tillsättas i smoothies.

 

Den gyllene kryddan

Gurkmeja, den krydda som ger curryrätter deras gyllengula färg, innehåller en aktiv ingrediens som kallas kurkumin. Curcumin är en kraftfull antioxidant och antiinflammatorisk substans som upprepade gånger har visat positiva resultat i kampen mot Alzheimers sjukdom.

Alzheimers sjukdom och andra typer av demenssjukdomar som vaskulär demens (och andra kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar) tros orsakas av långvarig, kronisk inflammation. Antiinflammatoriska livsmedel som gurkmeja anses hjälpa till att neutralisera skadlig, kronisk inflammation.

 

Blåbär som superlivsmedel

Blåbär brukar ofta framhållas som superfood, och de får med all rätt denna krona. De är fulla av antocyaniner, en typ av antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper.

 

Overraskande hjärnstärkande livsmedel

Rött vin och mörk choklad – inte vad man skulle förvänta sig på denna lista över livsmedel som stödjer en frisk hjärna. Men båda kan, med måtta, hjälpa till att stödja hjärnans funktion eftersom de är rika på antioxidanter. Rött vin innehåller resveratrol och mörk choklad innehåller flavonoider, båda typerna av antioxidanter som bidrar till att minska oxidativ stress, som är kopplad till degenerativa hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom. Kaffe har också en skyddande effekt på hjärnan, även det tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter.

Hur många hjärnfriska livsmedel kommer du att inkludera i dina veckomåltider när du planerar menyn nästa gång?