Inflammation uppstår när kroppen utsätts för ett angrepp. Om du till exempel stöter dig på en tå skickas smärtsamma meddelanden till hjärnan. Immunförsvaret uppmärksammas sedan på problemet och kroppen börjar reparera sig själv.

Samma sak gäller när bakterie- eller virusinfektioner invaderar kroppen. Friska vita blodkroppar översvämmar området och dödar allt ovälkommet. Inflammation blir ett problem när det inte finns någon inkräktare att angripa och ingen skada att reparera.

De vita blodkropparna samlas och förbereder sig för att sedan upptäcka att de inte har något att göra. Detta innebär att de kommer att börja attackera frisk vävnad och organ i kroppen. Detta resulterar i kronisk inflammation som kan bli ett ständigt problem.

 

Vad är symptomen på inflammation?

Det finns sex klassiska varningssignaler för inflammation att hålla utkik efter. Dessa är:

 • Härtsbränna och andra smärtor relaterade till bröstet.
 • Kramper och smärtor i buken.
 • Energikrascher och allmän trötthet.
 • Fiber och “influensaliknande” symtom.
 • Sår och utslag, särskilt runt munnen.
 • Ömhet och smärta i hela kroppen, särskilt i leder och rygg.

Om du märker av dessa symtom bör du diskutera dem med din husläkare. Du kan behöva göra vissa kost- och livsstilsförändringar. Ofta är kronisk inflammation relaterad till kosten.

 

Vilka livsmedel orsakar inflammation?

Om du vill minska inflammation i din kost finns det vissa livsmedel som du måste undvika. De största livsmedel som är förbjudna i en antiinflammatorisk kost är bland annat:

 • Socker. Oavsett om det är konstgjort eller naturligt förekommande måste socker hanteras mycket noggrant. Ett överdrivet intag av godis, frukt, kakor eller kolsyrade drycker kan orsaka förödelse i kroppen. Tro dock inte att konstgjorda sötningsmedel är bättre. Kroppen har svårt att bearbeta konstgjorda ämnen.
 • Enkla (även kallade raffinerade) kolhydrater. Raffinerade kolhydrater har en liknande inverkan på kroppen som socker; de kan framkalla en ökning av blodsockret. Vitt bröd, ris och pasta är populära exempel på raffinerade kolhydrater. vita spannmål och mjöl är också vanliga bovar.
 • Transfetter. Det är en myt att allt fett är dåligt – en liten mängd är viktigt. Undvik dock transfetter när det är möjligt, särskilt artificiella transfetter. Snabbmat, färdigförpackade kakor, margarin och bearbetade färdigrätter har alltid ett högt innehåll av konstgjorda transfetter. Mejeriprodukter är också en vanlig bov, så ta det lugnt med osten.
 • Rött kött. Färdigkokt kött kan vara ett nyttigt smörgåsfyllnadsmaterial, men det är en katastrof för din hälsa. De är packade med avancerade slutprodukter för glykering, även kallade AGE:er. Dessa är kopplade till inflammation och en rad allt allvarligare problem. Rött kött i allmänhet kan också vara oroväckande. Försök att begränsa ditt intag av sådana livsmedel.
 • Alkohol. Om man dricker för mycket kan det orsaka en rad problem i tarmen, bland annat inflammation. Du behöver inte leva helnykterist, men du bör definitivt moderera ditt alkoholintag.

Om det låter som om vi är nöjespolisen är det inte vår avsikt. Vi säger inte att dessa livsmedel måste elimineras helt och hållet. Gör dem dock inte till en hörnsten i din kost. Det finns en rad alternativa livsmedel som kan fungera som mer hälsomedvetna substitut.

 

Vad kan användas som ersättning för inflammatoriska livsmedel?

Det första steget är naturligtvis att minimera ditt intag av de viktigaste inflammatoriska livsmedlen som vi tidigare diskuterat. En mer omfattande förändring av kosten kan dock vara fördelaktig, särskilt om du är benägen att drabbas av kronisk inflammation.

För det första bör du fundera över dina mellanmålsalternativ. Istället för snacks som är packade med transfetter bör du titta på mer inflammationsvänliga hungerfrämjare. Linfrön, valnötter och mandlar är bra sätt att hålla koll på din inflammation. Gnaga på dessa under hela dagen. De håller också ditt sinne skarpt.

Om du är ute efter något sött kan du stoppa i dig bär mer regelbundet. Blåbär, björnbär och jordgubbar är särskilt effektfulla. Du kan använda dessa som snacks eller desserter, eller till och med som grundingrediens i en smoothie.

Naturliga fetter är också ett bra sätt att bekämpa inflammation. Omega-3 och Omega-6 som finns i fet fisk kan ha en betydande inverkan, så överväg att byta ut rött kött mot färsk fisk. Medelhavsdieten är faktiskt ett bra sätt att hålla sig frisk och undvika många av de där gnagande värkarna. Att byta ut pommes frites och liknande tillbehör mot gröna bladgrönsaker gör stor skillnad. Om du måste använda olja, byt ut vegetabilisk olja mot extra jungfruolivolja.

Slutligen, tänk på vad du dricker. Håll din alkoholkonsumtion nere på en säker nivå på ungefär två eller tre enheter per dag. om du har en svaghet för läsk, försök byta ut detta mot grönt te – eller bara rumstempererat vatten. Var uppmärksam på ditt sockerintag i ditt te och kaffe också.

 

Vad är hälsofördelarna med en icke-inflammatorisk kost?

Om du skär bort inflammatoriska livsmedel från din kost kommer du att uppleva en lång rad fördelar.

Den främsta fördelen kommer att vara en minskad risk för muskuloskeletala problem, både stora och små. Inflammation är kopplad till en rad muskelvärk och smärtor, som kan bli alltmer ömma och begränsande. Om detta inte åtgärdas kan det leda till reumatoid artrit.

Genom att minska inflammationen får du också en betydligt bättre hjärthälsa. Inflammation har kopplats till stroke och hjärtstillestånd, på grund av att blodproppar bildas i kroppen.

Inflammation har också kopplats till cancer och en lång rad autoimmuna sjukdomar. Vi har redan diskuterat reumatoid artrit, men även lupus blir en mycket reell risk.

Om du är orolig för inflammation bör du boka en tid hos din husläkare. De kommer att göra några tester och ge råd om hur du ska gå vidare. Det finns inga receptbelagda läkemedel för tillståndet, men en rad receptfria medel finns tillgängliga i snabbköpet eller på apoteket.

Ignorera inte inflammation – den förtjänar alltid att undersökas. Genom att göra lämpliga förändringar i din kost blir den betydligt mindre bekymmersam. Genom att hantera inflammationsrisken kommer du sannolikt att få en hälsosammare och mer aktiv livsstil.