För många av oss är det oumbärligt att börja dagen med koffein. Tanken på att samtala med andra människor, sätta sig bakom ratten i bilen eller börja en arbetsdag utan minst en kopp kaffe eller te är helt enkelt otänkbar.

Innan man konsumerar för mycket av detta stimulerande medel är det dock värt att notera vilken inverkan det har på kroppen. Som allt annat kan koffein vara en kraft på gott och ont. Måttlighet är viktigt.

 

Vad händer när du konsumerar koffein?

När vi konsumerar koffein får hela kroppens nervsystem en stöt och en boost. Koffeinet arbetar sig in i blodet och börjar stimulera organen. Det ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket, vilket gör att vi känner oss mer aktiva. Det kan också hjälpa matsmältningskanalen och hålla allt i rörelse efter en lång sömn.

Den kanske största effekten av koffeinet finns i hjärnan. Koffein frigör en liten mängd dopamin. Detta gör att vi känner oss piggare och förbättrar vårt humör. Denna dopaminfrisättning är anledningen till att koffein anses vara beroendeframkallande.

Den mänskliga hjärnan blir inte helt beroende av koffein på samma sätt som andra, mer skadliga stimulantia. Dopaminhalten är inte tillräckligt hög för det. Kroppen kan dock uppleva abstinenssymtom vid brist på koffein. Dessa inkluderar huvudvärk, illamående, muskelvärk och humörsvängningar.

Effekten av koffein varierar från person till person. Vissa personer upplever en omedelbar boost, men det kan ta upp till två timmar för kroppen att absorbera koffeinet fullt ut. När den väl har gjort det finns koffein kvar i systemet i upp till sex timmar. Detta kan leda till en oförmåga att sova om koffeinet konsumeras för sent på dagen.

Koffein kan också orsaka överstimulering av organen. Det är därför koffein gör vissa människor oroliga och nervösa; det får den mänskliga hjärnan att springa iväg i en kilometer i minuten. Dessutom är koffein ett diuretikum. Om man konsumerar för mycket, särskilt på kort tid, kan man överstimulera blåsan eller tarmarna.

 

Bör koffein undvikas helt och hållet?

I små doser är koffein hälsosamt för människokroppen. Man tror att ett regelbundet, kontrollerat koffeinintag minskar risken för Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom. Det är dock ingen ursäkt för att konsumera koffein hela dagen, varje dag.

Faktum är att vissa människor bör undvika koffein helt och hållet. Om du lever med något av följande hälsobesvär ska du hålla koffein borta från din kost så mycket som möjligt.

 • Artrit. Koffein hindrar benen från att ta upp kalcium. Detta förstärker symptomen och obehaget vid artrit.
 • Hög blodtryck. Koffein orsakar en tillfällig topp i blodtrycket. Detta kan vara farligt om det redan är högt.
 • Hjärtsjukdomar. Koffein får också hjärtat att slå snabbare. Gå försiktigt fram om ditt hjärta är svagt.
 • Svaga eller instabila blåsor. Koffein är ett vätskedrivande medel. Om du har en svag urinblåsa förvärrar koffein detta problem.
 • Generaliserad ångeststörning. Alla som lever med ångest bör ge koffein ett stort avstånd. Det kommer bara att förvärra de ovälkomna symptomen.

Koffein kan också framkalla utvecklingsproblem hos ett ofött foster. Begränsa koffeinintaget till mindre än 200 mg per dag om du är gravid. Om du försöker bli gravid bör du också minska på koffeinet. Koffein har också kopplats till begränsad fertilitet.

 

Hur mycket koffein är för mycket?

Man tror att en genomsnittlig frisk vuxen person kan få i sig upp till 400 mg koffein utan att uppleva negativa effekter. Det är mer än vad du kanske inser. 400 mg koffein motsvarar ungefär:

 • 4 koppar bryggt kaffe. Koffeinhalten i te är teoretiskt sett lägre. Var dock medveten om följande. Ju längre en tepåse bryggs i en kopp, desto mer koffeinhaltig blir drycken.
 • 10 burkar läsk, till exempel Coca Cola. Självklart ska ingen dricka så många kolsyrade drycker på en dag. Socker- och syrainnehållet är ett helt annat problem.
 • 2 energidrycker med hög koffeinhalt, till exempel Red Bull. Koffeininnehållet i dessa drycker varierar, så kontrollera ingredienserna om du använder dem.

Dessa effekter kommer dock att variera från person till person. Liksom de flesta stimulantia utvecklar människokroppen med tiden ett motstånd mot koffein. En person kan bli extremt alert och nervös efter bara en kopp kaffe. Någon annan kan behöva två eller tre espresson för att ens märka effekten.

Din kropp märker om du får i dig för mycket koffein. Vanliga symtom på överdrivet koffein är följande:

 • Huvudvärk och migrän.
 • Rastlöshet och irritabilitet.
 • Muskelskakningar.
 • Hög hjärtfrekvens.
 • Skräkningar och magbesvär.
 • Överdriven urinering.

Om du upplever någon av dessa biverkningar ska du byta till koffeinfritt kaffe. Din kropp kommer att tacka dig för det.

 

Vad är några alternativ till koffein?

Koffein kickstartar utan tvekan din dag, men det är ett konstgjort stimulerande medel. Ibland är det bättre att titta på en alternativ boost. Människokroppen kan hämta energi från en rad olika källor.

Om du försöker minska ditt koffeinintag har du flera alternativ.

 • Vatten. Underskatta aldrig effekten av vanligt vatten på tom mage. Vatten återfuktar din hjärna, vilket är precis vad den behöver när du vaknar första gången. Bara detta räcker för att sätta fart på din dag. Men du kan också lägga till några citronskivor eller pepparmintblad för att få extra pepp. Pepparmintte anses ge energi till kropp och själ.
 • Chicoriarot eller korn. Du hittar kaffealternativ gjorda på dessa ingredienser i de flesta hälsokostbutiker eller större stormarknader. Dessa drycker innehåller faktiskt inte koffein. De efterliknar dock smaken av kaffe. Detta kan utlösa en placeboeffekt i din hjärna och hjälpa dig att komma vidare med dagen som kommer.
 • Carob. Många använder johannesbröd som ett hälsosammare alternativ till choklad, på grund av dess liknande smak. Johannesbröd innehåller också pinitol. Detta är en cyklisk polyol som fungerar på ett liknande sätt som insulin. Den balanserar ditt blodsocker och hjälper din kropp att känna sig energisk. Ett substitut för varm choklad kan tyckas vara ett konstigt sätt att börja dagen på, men det kan ha stor betydelse.

I slutändan handlar koffeinintag om måttlighet och förnuftig planering. Som diskuterats kan en liten mängd koffein förbättra din hälsa. Kom bara ihåg att koffein är en drog, och att varje boost som det ger dina energinivåer är tillfällig. Utforska några alternativ som du kan använda vid sidan av ditt morgonkaffe för att hålla din kropp och hjärna i full kapacitet.