Under många år har “probiotika” varit ett vanligt ord som du hittar i hälsokostbutiker runt om i landet. Ända sedan annonserna med energiska, friska människor som dricker vad som ser ut som rinnande yoghurt lanserades har vi vetat att probiotika har något att göra med tarmhälsan.

Men nu används ordet prebiotika, och vi har alla blivit förvirrade. Så vad är skillnaden, varför behöver vi dem och hur får vi in båda i vår kost?

 

Vad är probiotika?

Det finns miljarder nyttiga insekter; bakterier, virus, jäst och svampar som lever i vår tarm och tillsammans är de kända som mikrobiomet. Probiotika är levande bakterier och jästsvampar som kan konsumeras i livsmedel eller som tillskott för att positivt påverka tarmen.

Utan dessa nyttiga bakterier skulle många aspekter av vår hälsa bli lidande, inklusive vår tarmhälsa. Vår mikrobioms hälsa är också kopplad till vår immunförsvarshälsa, psykiska hälsa och risken för kroniska inflammatoriska sjukdomar, fetma och vissa cancerformer.

Ett friskt och välmående mikrobiom är mycket mångsidigt och innehåller tusentals olika typer av bakterier som vi får med oss från det vi äter, de platser vi besöker och de människor vi träffar. Ju mer varierade alla tre sakerna är, desto mer variation av goda bakterier utsätts vi för och desto mer varierade blir våra tarmbakterier. Så om vi alltid bara besöker samma platser, träffar samma människor och äter samma mat kommer vårt mikrobiom att återspegla detta och inte diversifieras.

De berömda yoghurtdryckerna innehåller miljarder probiotika (vanligtvis bakterier som kallas Lactobacillus eller Bifidobacterium). Att dricka dessa regelbundet sägs hjälpa till att fylla på bakterienivåerna i våra tarmar. Probiotika finns också i tablettform och kommer naturligt från fermenterade livsmedel.

Det är en bra idé att ta ett probiotiskt tillskott efter att ha tagit antibiotika för att hjälpa till att återställa nivåerna av nyttiga bakterier som dödats tillsammans med de onda insekterna.

Det finns många livsmedel som också innehåller probiotiska bakterier. Dessa inkluderar vanlig yoghurt av god kvalitet, getost, fermenterade livsmedel som oliver, pickles, surkål och kimchi, eller fermenterade drycker som kombucha, kefir och misosoppa.

 

Vad är prebiotika?

Till skillnad från probiotika är prebiotika faktiskt inte levande, aktiva mikroorganismer. I stället är de en typ av fibrer som människans tarm inte kan smälta, men som de probiotiska bakterierna, virusen, jästen och svamparna kan smälta. Dessa osmältbara kolhydrater fungerar som föda för våra nyttiga tarmbakterier och gör att mikrobiomet trivs.

Prebiotiska livsmedel innehåller olika typer av osmältbara fibrer som kallas inulin och oligosackarider.

De omfattar fiberrika livsmedel som lök, purjolök, vitlök, havre, linser, sparris, jordärtskockor, cikoriarot (som ofta används som ett naturligt koffeinfritt kaffeersättningsmedel), konjakrot (en yam-liknande grönsak), yaconrot (en sötpotatisliknande grönsak) och till och med maskrosgrönsaker.

 

En hälsosam tarm, en hälsosam du

Om vi äter en kost som är rik på pro- och prebiotiska livsmedel, tillsammans med gott om färska frukter och grönsaker, magra proteiner och fullkornsprodukter hjälper vi vårt mikrobiom att trivas.

Omvänt har en kost med mycket bearbetade, feta, salta och sockerrika livsmedel motsatt effekt och andra aspekter av vår hälsa kan bli lidande.

Vi är verkligen vad vi äter. Så fyll på med dessa läckra, tarmfriska livsmedel och behåll de mindre hälsosamma sakerna som godis!