Allergier kan vara milda eller allvarliga – vissa människor föds med dem, medan andra utvecklar dem under en längre tid. I vissa fall kan allergier vara så allvarliga att dödsfall inträffar, som den sorgliga och tragiska dödsfallet för Natasha Ednan-Laperouse, 15 år gammal. Natasha skulle åka på en spännande semester som hon verkligen såg fram emot, men drabbades av reaktionen halvvägs in på flyget till Nice.

Natasha drabbades av den allvarligaste allergireaktionen, anafylaxi, på en sesamfröallergi och hennes symptom utvecklades så snabbt att inget kunde göras för att rädda henne. Den skyldiga var en färdiglagad baguette från Pret-a-Manger. Baguetten tillverkades och förpackades internt, vilket innebar att det inte krävdes någon märkning av allergiframkallande ingredienser, så det fanns inget som kunde göra henne uppmärksam på att brödet innehöll sesam. Natasha var fullt medveten om sin allergi och hade tillbringat en stor del av sitt liv med att se till att hon gjorde allt för att undvika allergiska reaktioner. Om baguetten hade varit märkt skulle hon inte ha valt den. Hennes far, som uppenbarligen kände till hennes allergier och eventuella symptom, injicerade henne med adrenalin från två olika EpiPens, men tyvärr fungerade detta inte. Hon dog kort efter att symptomen visat sig.

Detta inträffade under sommaren 2016, och nu, äntligen, i slutet av denna sommar, införs ny lagstiftning för att konsolidera märkningsreglerna. Natashas föräldrar har gått i spetsen för denna kampanj för att förhindra att detta händer någon annan, och även om det kommer för sent för Natasha anser de att det är ett passande arv för att hjälpa andra allergiker och deras familjer. Även om sesam finns med på listan över 14 allergener som enligt EU bör lyftas fram, har varje enskild medlemsstat möjlighet att märka nytillagad handgjord mat som de vill – Storbritannien är en av de medlemsstater vars Food Regulations 2014-lag tillåter att nytillagad, handgjord, icke färdigförpackad mat (dvs. mat som tillverkas på plats för direktförsäljning till konsumenten) inte ska märkas individuellt. Denna “gråzon” kan ha orsakat Natashas död.

Det väcker säkert frågan om att varje enskild mat som serveras på restauranger eller kaféer, förpackad eller oförpackad, bör ha relevant information för livsmedelsallergiker. Pret a Manger uppger att även om de för närvarande inte tillämpar någon individuell märkning av livsmedel som tillverkas på plats, är produkterna tydligt märkta på kylskåpshyllorna och vid kassorna på alla relevanta ställen. De uppger också att det finns en fullständig allergenguide i alla deras butiker, som konsumenterna kan be om. Bör det vara konsumentens ansvar att be om detta, eller bör det vara de butikers ansvar som erbjuder färdiglagad mat?

Den nya lagen, som fått det passande namnet “Natashas lag”, kommer att kräva att alla livsmedelsföretag ska ha en fullständig ingrediensmärkning på färdigförpackade livsmedel för direktförsäljning, så att konsumenterna kan känna större tillit och förtroende för vad de äter, rapporterar Michael Gove, Storbritanniens miljöminister. Med över 2 miljoner matallergiker bara i Storbritannien var det dags att täppa till detta kryphål i livsmedelsmärkningen.

Enligt statistik från Food Standards Agency skedde 4 500 sjukhusinläggningar under 2018 med efterföljande 10 dödsfall orsakade av matallergier. Även om lagen fortfarande kommer att vara under mandat kommer det dock potentiellt att dröja till sommaren 2021 innan den verkställs. Detta för att ge företagen lite tid att genomföra sina planer och för att man ska kunna överväga eventuella kostnadskonsekvenser. Förhoppningsvis kommer märkning och fullständiga ingrediensförteckningar som är konsekvent tydliga för alla företag som tillverkar livsmedel att stoppa dessa onödiga dödsfall och ge mycket mer förtroende för framtiden. Det kommer inte längre att räcka med etiketten “kan innehålla nötter” för dem vars liv står på spel. Företag som tillverkar och tillhandahåller livsmedel bör ta större ansvar för att ge sina kunder djupgående information i framtiden.

 

Lärdomar att dra?

Även om Natashas Law inte kommer att träda i kraft förrän 2021 kommer Natashas tragiska död med tiden att leda till några radikala förändringar i lagstiftningen om livsmedelsmärkning. De chockvågor som gick genom Storbritannien efter Natashas död har inneburit att företag som tillverkar färska livsmedel redan nu, innan lagen träder i kraft, blir mer vaksamma.

Om du lider av en allergi eller tror att du kan ha en allergi bör du besöka din läkare för att få det undersökt – det kan ta ett tag att ställa en diagnos, men det är självklart värt att göra relevanta tester.

Ett ord om EpiPens – För mindre än ett år sedan rapporterade BBC om brist på EpiPens i Storbritannien, och i själva verket i hela världen. Eftersom dessa kan vara livsviktiga vid allvarliga allergiska reaktioner bör du alltid se till att du har två tillgängliga, även om en av dem har passerat sin hållbarhet. En användare rapporterade att det tog sex månader innan hon fick den andra som hon normalt har med sig, vilket skapade stor oro. Eftersom EpiPens är den mest använda autoinjektorn kan det vara värt att kontrollera med din läkare om det finns andra alternativ som du kan använda.

Att Natashas lag slutligen antas kan förhoppningsvis ge hennes föräldrar en viss tröst efter att ha arbetat outtröttligt för att få till stånd detta.