Det är på väg att bli en ny trend när det gäller hemodlade grönsaker. Att tillbringa tid i trädgården och odla söndagens grönsaker är inte längre något för mormor och morfar. Fler och fler människor vill odla sina egna grönsaker, och det är av goda skäl. YouGov menar till och med att 45 % av britterna nu söker en “barnvakt” för sina växter och grönsaker när de är på semester.

Eftersom trycket på jordbrukare och livsmedelsleverantörer ökar för att få maten från fältet till hyllan så snabbt som möjligt kan man anta att det görs genvägar. Genvägar i form av kemikalier, bekämpningsmedel och konstgödsel har ökat på bred front. Kvaliteten på alla livsmedel beror på hur de odlas på fältet och hur de hanteras innan de når oss, om frågor väcks om denna process blir konsumenterna lite oroliga i shoppinggångarna.

 

Reducera beroendet

Med tanke på att livsmedelskvaliteten står på spel finns det ett sätt att minska vår osäkerhet när det gäller dessa produkter, och det är genom att ta bort vårt beroende av dessa produkter, enkelt eller hur?! Om vi blir självförsörjande och odlar våra egna grönsaker kommer vi också att minska vår oro för detta ämne genom att minska vårt beroende av oigenkännliga grönsaker i stormarknaderna.

Genom att odla hemma kan vi ta hand om vår egen hälsa och vårt eget välbefinnande, oavsett om vi har en stor trädgård eller om vi vill utnyttja en mindre bakdörr. Hur som helst kan du använda din tid och ditt utrymme till att odla frukt och grönsaker som du själv väljer.

 

Fördelar med hemodlade livsmedel

Du är trädgårdsmästaren och du bestämmer hur och när du odlar dina grönsaker. Hemodlade grönsaker sätter dig i förarsätet när det gäller odlingsprocessen. Detta gör att produkterna mycket ofta är ekologiska och i sin tur vet du hur hög kvaliteten på maten kommer att vara. Kemiska föroreningar minskar drastiskt i din trädgård och du har möjlighet att odla olika typer av produkter nära varandra. Något som inte ofta sker i konsumismens stora fält, ursäkta ordvitsen.

Ytterligare fördelar är att utveckla en hälsosam och produktiv hobby och ett intresse. Denna förflutna tid är mycket effektiv när det gäller att uppmuntra din familj att vara självförsörjande, samt att utveckla din egen avslappningsteknik och möjlighet till eskapism bort från vardagens humdrum.

Att plantera och odla grönsaker från frön är i hög grad ett förfarande som minskar stress och ger fokus i det mest hektiska livet. Din förmåga att lära dig en ny färdighet skjuter i höjden lika snabbt som dina gröna skott. Genom att koncentrera sig på din planteringsteknik och vilka steg som krävs härnäst uppmuntras ett aktivt deltagande i processen med risken att vara delvis ansvarig för resultatet av produkten, vilket kan bli en trevlig tävling, så var medveten om det! För att ytterligare förstärka detta finns det studier som faktiskt tyder på att hemodling kan minska risken för att utveckla demens, hjärnträning när den är som bäst.

 

Kostnadseffektivt

Veckobutiker lägger ytterligare press på hushållen, särskilt om du är tillräckligt samvetsgrann för att uppmuntra till hälsosam mat i form av frukt och grönsaker. Oavsett storleken på din trädgård eller hemmiljö kan odling av livsmedel avsevärt minska kostnadsbördan för din familj.

Genom att odla livsmedel hemma ökar inte bara mängden livsmedelsprodukter som finns tillgängliga i hemmet, utan även familjens kostnad per måltid. När du väl är igång kan du till och med sälja livsmedel till vänner, familj och till och med på lokala marknader för att tjäna lite extra inkomster utöver dina finmaskiga färdigheter.

Dessa färdigheter kan säkert föras vidare till din större familj, inklusive dina barn. Att utveckla hemodlade färdigheter som barn är en livslång förmåga tillsammans med en god förståelse för själva livsmedelsprodukten, men det är också absolut nödvändigt att ha en förståelse för hur hemodlad, näringsrik mat påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande. Utbildningsprocessen för dina barn kan också vara en billigare produktkälla för deras framtid.

 

Näring

Med livsmedel som odlas på din egen trivselplats kan du garantera dig själv god näring. Genom att helt och hållet försäkra dig om att dina hemodlade livsmedel är fria från bekämpningsmedel och gödningsmedel kan du bevara livsmedlens faktiska näringsmässiga fördelar.

Möjligheten att producera vad du vill lockar fler och fler människor att börja odla hemma. Detta hjälper familjerna att odla de produkter de gillar och att prova nya och spännande grönsaker när de ser dem växa från frö till planta och till tallrik.

Att ha ingredienser som växer inom räckhåll från köket är en stor fördel för oplanerade måltider, snabba och enkla lösningar för att steka några grönsaker eller laga dem långsamt, redo för när familjen kommer in genom dörren.

Denna enkla tillgång till hemodlade grönsaker förändrar även företagsmarknaden. Branschen för grönsaksfröer blomstrar, och de ökande försäljningssiffrorna från leverantörerna visar tydligt att efterfrågan på hemodling har ökat.

Ytterligare en anledning till denna boom är att grönsaker som odlas hemma utan konstgjorda tillsatser smakar helt klart bättre och är mer näringsrika. Hemodlade grönsaker är mer naturliga i smak, färg och form. När man köper grönsaker och frukter från stormarknader kan den “döda tiden” påverka produkternas kvalitet, försämra storlek, färg och naturligtvis smak. Men om du odlar dina egna produkter hemma kan du låta dem sitta kvar på sina läckra vinstockar eller plantor tills du behöver dem. Bokstavligen redo att äta, när du är det!

Växterna som grönsakerna sitter fast på är i allmänhet också mycket tätare på nyttigheter, inklusive fibrer, vitaminer och mineraler, som alla bidrar ytterligare till kvaliteten på de hemodlade produkterna.

Hemodling kan garantera livsmedelssäkerheten för odlaren, dig och din familj. Det finns ingen kontaminering i processen och inga förändringar som kan ske under transportprocessen, dvs. från trädgården till köket, till skillnad från odling, tillverkning och transport.

 

Anbörjare Veg

Gå vidare och prova det själv. Salladsgrönsaker är bäst för nybörjare, om du har en bit mark eller till och med stora krukor är till exempel sallad bra eftersom de tar liten plats och kan växa bland blommor.

Tomatplantor och vinrankor är dessutom snygga, lätta att sköta, bidrar till luftkvaliteten och ger utsökta mogna tomater. Odla även dessa i korgar eller krukor, inomhus eller utomhus tillsammans med sol och en käpp som stöd.

 

Dela den här artikeln