Allergieën voor voedingsgist krijgen niet veel aandacht, maar ze komen vaker voor dan veel mensen beseffen, en ze zijn het overwegen waard als je routinematig symptomen ervaart als krampen, een opgeblazen gevoel, huiduitslag of diarree na het eten.

In recepten is gist een rijsmiddel, verantwoordelijk voor het rijzen van deeg, dus in de meeste baksels komt gist voor, waaronder:

 • Brood
 • Biscuits
 • Broodjes
 • Taarten
 • Crackers
 • Banket
 • Enkele soorten pasta (pasta’s gemaakt van dikker graan bevatten geen gist)

Zoals bij andere allergieën kunnen de symptomen variëren van mild tot ernstig. Aan de ernstige kant van de schaal vinden we mogelijk levensbedreigende symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid, een dalende bloeddruk en zwelling van de keel. Dit is anafylaxie, ook bekend als “anafylactische shock”, en het is een reactie die onmiddellijke medische behandeling vereist. De meeste patiënten hebben een epi-pen bij zich: met dit draagbare medische hulpmiddel kunnen ze zelf een dosis adrenaline toedienen als zich anafylaxie voordoet.

Maar laten we teruggaan naar de basis.

Wat is gist eigenlijk?

Gist kan een nogal mysterieuze substantie lijken. Het is in feite een eencellig micro-organisme, dat ver verwant is aan schimmels. Er zijn naar schatting meer dan 1.500 verschillende soorten gist in de wereld, maar slechts een paar daarvan hoeven we hier te bespreken.

Saccharomyces cerevisiae is de gist die het meest wordt gebruikt bij het bakken en die daarom vaak eenvoudigweg “bakkersgist” wordt genoemd. Dit krachtige micro-organisme zet de suikers in het deeg om in kooldioxide, dat op zijn beurt luchtbellen vormt, waardoor het deeg rijst en brood en gebak die kenmerkende luchtige textuur krijgen.

Saccharomyces cerevisiae wordt ook gebruikt bij het brouwen van bier en wijn, waarbij de suikers in gerst of druivensap in alcohol worden omgezet. Een ander soort gist, saccharomyces pastorianus, wordt bij voorkeur gebruikt voor de productie van pilsbier omdat het meer moutsuiker omzet in alcohol, wat resulteert in een helderder bier met een lichtere smaak.

Zoals te verwachten, saccharomyces cerevisiae en zijn neefje saccharomyces pastorianus worden vaak “brouwersgist” genoemd wanneer ze worden gebruikt om alcoholische dranken te maken. Maar of cerevisiae of pastorianus, wordt de meeste biergist vervolgens verwijderd door filtering en distillatie, zodat de meeste mensen met een allergie voor gist toch wijn of bier kunnen drinken als ze dat willen.

Wat te doen als je denkt dat je allergisch bent voor gist

Zoals bij andere soorten allergie, moet u in eerste instantie uw arts raadplegen als u vermoedt dat u allergisch bent. Niet alle allergische reacties zijn ernstig, maar sommige wel, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Het raadplegen van een arts zal u ook in staat stellen andere aandoeningen uit te sluiten die uw symptomen zouden kunnen veroorzaken.

In de meeste gevallen zal uw huisarts u doorverwijzen naar een kliniek voor tests. Maar waarom niet alvast een voorsprong nemen terwijl u wacht op uw afspraak? Een complete gevoeligheidstest kit is een snelle en eenvoudige manier om te ontdekken of u inderdaad een allergie heeft voor gist of andere stoffen. U ontvangt een volledige laboratoriumanalyse van uw monster, zodat u zinvolle veranderingen in uw dieet kunt aanbrengen.

Gistextracten worden in meer dan alleen bakwaren en gistextracten gevonden. Tarwe schrappen kan ook betekenen dat u een aantal bewerkte voedingsmiddelen moet vermijden, waaronder

 • Bouillonblokjes
 • Gravy
 • Sappige specerijen
 • gedroogd fruit
 • Gepekeld vlees
 • Enkele kaassoorten

Het gistgehalte verschilt per merk, dus als je dat nog niet doet, zul je er een gewoonte van moeten maken etiketten te lezen. Misschien is dat iets wat we allemaal vaker zouden moeten doen.

Gelukkig voor lijders zijn er nu in toenemende mate smakelijke, gistvrije alternatieven verkrijgbaar in de schappen van supermarkten en reformwinkels, nu gistallergieën eindelijk de aandacht beginnen te krijgen die ze verdienen. Enkele voorbeelden zijn gistvrije granen zoals quinoa, bruine rijst, boekweit en gierst. Er zijn ook gistvrije broden zoals ouderwets ongezuurd brood, graanbrood, platbrood en zelfs bruin rijstbrood: zeker anders dan traditionele broden, maar nog steeds vol van smaak en textuur. Veel plezier!