gepubliceerd op 4 januari 2020

Velen van ons hebben ooit willen afvallen of hebben zelfs het advies gekregen om af te vallen. Het is misschien wel het meest geciteerde levensstijladvies en dat is niet echt een verrassing. Het is tegenwoordig alarmerend gemakkelijk om kilo’s aan te komen: de schappen van onze supermarkten stromen over van rijk voedsel terwijl velen van ons een zittend leven leiden voor de schermen. Het aantal hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes stijgt al decennialang gestaag.

Evolutionair gezien is dit een heel nieuw probleem – misschien hebben de rijken altijd goed gegeten, maar gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis was hongersnood veel waarschijnlijker dan feestvieren. Degenen die het best in staat waren de calorieën op te slaan en voedseltekorten te overleven, hadden meer kans hun winterharde genen door te geven aan de volgende generatie. En zo ging het millennia door. Dit heeft de meesten van ons achtergelaten met een maar al te bekende bron van ellende: ons lichaam is erg goed in het aankomen van gewicht en erg terughoudend in het verliezen ervan.

Het aankomen van kilo’s is een complex proces – er komt meer bij kijken dan de simpele vergelijking calorieën binnen, energie buiten. Zelfs als je alles goed doet – zorgvuldig eten en voldoende bewegen – kan het nog moeilijk zijn om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Maar waarom? Wat veroorzaakt deze echte en frustrerende weerstand tegen gewichtsverlies? Hier zijn enkele van de grootste invloeden…

 

Jouw voeding

Sommige voedingsmiddelen zijn rijker aan voedingsstoffen dan andere en deze bevorderen de algehele gezondheid. Verse voedingsmiddelen zijn over het algemeen het beste en helpen u de juiste balans van vitaminen en mineralen te behouden voor een gezonde stofwisseling die gewichtstoename tegengaat. IJzer is een uitstekend voorbeeld: het zorgt ervoor dat zuurstof onze cellen binnenkomt en dit zorgt er weer voor dat ons lichaam energie kan verbranden. Een laag ijzergehalte betekent dus een lager zuurstofgehalte in het bloed en een verminderd vermogen om vet te metaboliseren en energie te verbranden.

Een goed uitgebalanceerd dieet vermindert ook de kans op andere spijsverteringsaandoeningen zoals zure reflux.

 

Je geestelijke gezondheid

Helaas voor velen van ons bevordert chronische stress gewichtstoename, en niet alleen door ons aan te moedigen te veel te eten. De stresshormonen cortisol en adrenaline verstoren ons metabolisme, waardoor ons lichaam zich vastklampt aan calorieën en vet opslaat als voorbereiding op een vecht- of vluchtreactie die nooit echt komt.

 

Jouw leeftijd

Hoewel sommigen van ons het geluk hebben een snellere stofwisseling te hebben dan anderen, beginnen we vanaf ons 35e allemaal langzamer te werken en dit heeft invloed op de snelheid waarmee we calorieën opnemen en energie verbranden. Maar dat is nog maar het begin. Met het ouder worden kunnen ook andere factoren een rol gaan spelen, zoals:

Onevenwichtigheden in de schildklier: de hormonen die door deze onopvallende maar vitale kleine klier worden vrijgegeven, spelen een belangrijke rol in onze benadering van voedsel. Als ze uit balans raken, kunnen ze het gevoel van verzadiging verstoren, waardoor we hunkeren naar voedsel en minder energie hebben.
Verstoring van het hormonale evenwicht: naarmate vrouwen ouder worden en hun vruchtbaarheid afneemt, gaat hun lichaam meer vet aanmaken, omdat dit gebruikt kan worden om vruchtbaarheidsbevorderend oestrogeen aan te maken. Moeder natuur wil dat we zo lang mogelijk vruchtbaar blijven!

 

Jouw genen

Ons lichaam reageert op verschillende manieren op onze maaltijden dankzij de unieke genetische opmaak die we van onze ouders hebben meegekregen. Velen van ons zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen en reageren daarop met een opgeblazen gevoel, winderigheid, ontstekingen, buikkrampen en andere onaangename symptomen. Dit maakt het moeilijker om evenwichtig te eten en een gezonde stofwisseling te behouden.

 

Dus wat kunnen we doen?

Zijn sommigen van ons gewoon gedoemd om overgewicht te hebben? Gelukkig niet. Maar je moet wel een stapje verder gaan en de balans opmaken van je levensstijl en je algemene gezondheidstoestand.

Hebt u veel stress? Heeft een arts uw schildklierfunctie en hormoonspiegels gecontroleerd? Hoe zit het met voedselovergevoeligheden – voelt u zich futloos of ongemakkelijk na het eten van bepaalde basisproducten? Gelukkig is het nu gemakkelijker dan ooit om voedselovergevoeligheden op te sporen met eenvoudige en goedkope testkits voor thuisgebruik.

Natuurlijk mag je ook de basis niet vergeten: een gezonde voeding en een actieve levensstijl blijven de hoekstenen van duurzaam gewichtsverlies.