gepubliceerd op 21 december 2020

Zogenaamde ‘detox’-thee is de afgelopen decennia populair geworden onder gezondheidsbewuste consumenten. Ze worden verkocht als manieren om het lichaam in balans te brengen en eventuele schade van overmatig genot te ‘herstellen’. Vaak gepromoot door influencers en beroemdheden, ligt de aantrekkingskracht in de ogenschijnlijk snelle oplossing die wordt aangeboden: het is immers veel gemakkelijker om een kopje thee te drinken dan wekenlang te sporten en gezond te eten.

Maar werkt detox-thee ook? Helaas voor de liefhebbers zijn er geen klinische studies die hun beweringen staven. Sommige artsen zetten zelfs vraagtekens bij het hele concept van detoxen en wijzen erop dat onze nieren en lever al zeer efficiënt zijn in het verwijderen van gifstoffen uit ons lichaam.

Gewone thee is een gezonde drank – groene thee in het bijzonder. Onderzoek heeft het in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen: het helpt bijvoorbeeld om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Thee bevat ook catechinen, een organische chemische stof die de vetverbranding tijdens het sporten kan verhogen.

 

Bijwerkingen

Maar niet alle detox-thee bevat gewone thee – in feite bevatten veel theeën dat niet. Meestal gaat het om een ongereguleerde mix van diverse kruiden en fruit- of groente-extracten, vaak gekozen om de energie te verhogen. Cafeïne is een veel voorkomend ingrediënt. Dit heeft een vochtafdrijvend en uiteindelijk uitdrogend effect op het lichaam, waardoor gebruikers de indruk kunnen krijgen dat ze zijn afgevallen, terwijl ze in werkelijkheid alleen water zijn kwijtgeraakt en geen vetreserves. Te veel cafeïne kan ook rusteloosheid veroorzaken en de slaap verstoren.

Sommige detox-theeën kunnen de spijsvertering versnellen, wat resulteert in een plattere maag en een indruk van gewichtsverlies. Sommige bevatten senna en soortgelijke laxeermiddelen, met alles wat dat inhoudt.

De meer dubieuze merken detox-thee kunnen zelfs potentieel gevaarlijke ingrediënten bevatten – bijvoorbeeld het stimulerende middel efedra. Dit wordt in verband gebracht met ernstige bijwerkingen, waaronder toevallen en hartaanvallen. Supplementen die ephedra bevatten zijn illegaal in de VS en streng gereguleerd in het VK – maar detox-thee kan aan de inspectie ontsnappen.

Zelfs schijnbaar onschuldige ingrediënten zoals grapefruitextract kunnen het effect van voorgeschreven medicijnen versterken.

 

Denken aan je gezondheid

Maar detox-thee is niet helemaal zonder voordelen. Ze kunnen gebruikers bijvoorbeeld aanmoedigen om bewuster met hun levensstijl om te gaan. Sommige merken instrueren hun klanten openlijk om tijdens het gebruik van hun product aan lichaamsbeweging te doen en gezond te eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen – maar er kunnen vraagtekens worden geplaatst bij de rol die de thee zelf in dit proces speelt.

Wees dus voorzichtig met detox-thee – ze biedt weinig voordelen en kan riskant zijn. Een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust zijn oplossingen op langere termijn, maar uiteindelijk veel effectievere manieren om gezond te blijven en gewicht te verliezen.

Uiteindelijk zijn we allemaal verschillend. We erven een unieke mix van genen van onze ouders en onze lichamen reageren op verschillende manieren op verschillende voedingsmiddelen en omgevingen. Waarom onderzoekt u de reacties en neigingen van uw eigen lichaam niet met een DNA-test die u thuis kunt doen? Plan het optimale dieet en bedenk een gezondheids- en fitnessplan dat uniek is voor u. De myDNA voedings- en fitnesstest van Check My Body Health biedt snelle en betrouwbare resultaten, met voortdurende ondersteuning. Installeer de Check My Body Health app voor nieuwe inzichten in uw DNA en inspirerende artikelen over alle aspecten van gezondheid en fitness.