gepubliceerd op 19 september 2020

Of we nu opgesloten zitten in de buurt van onze dierbaren, ons zorgen maken om een ouder in een risicosituatie of onze kinderen thuisonderwijs geven, we hebben allemaal te maken met onze eigen moeilijkheden op dit moment.

Het is normaal om in de angstval te trappen wanneer we geconfronteerd worden met de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van Covid-19, maar we moeten onthouden dat er tijd is om de koers van dit virus te veranderen.

Het is niet altijd gemakkelijk om dat in gedachten te houden wanneer we ijverig 50 keer per dag onze handen wassen of sociale afstand bewaren. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om kalm te blijven in het licht van de huidige uitdagingen.

 

Blijf actief

Stress en bezorgdheid zijn niet alleen moeilijk te beheersen, ze kunnen ook uw immuniteit verlagen, waardoor u een groter risico loopt op infecties. Nu stress en bezorgdheid toenemen als gevolg van Covid-19, is het een belangrijk moment om ervoor te zorgen dat u actief blijft.

Lichaamsbeweging maakt chemische stoffen in uw hersenen vrij, zoals serotonine en endorfine, die natuurlijke stemmingsverbeteraars zijn, zodat uw stemming kan verbeteren en gevoelens van angst of depressie kan helpen beheersen.

  • Ga wandelen – 10.000 stappen per dag is het algemeen aanvaarde aantal dat we allemaal zouden moeten zetten om fit en gezond te blijven. Om naar uw doel toe te werken, kunt u bijhouden wat u op dit moment doet (met de stappenteller op uw iPhone of een Fitbit of vergelijkbaar apparaat) en geleidelijk aan uw aantal stappen verhogen. Verhoog uw dagelijkse doel elke week met 1.000 tot u uw doel hebt bereikt.
  • Probeer online lessen – Er is geen beter moment om die spannende nieuwe oefening uit te proberen die u altijd al hebt willen proberen. Veel yogastudio’s, sportscholen en personal trainers zijn vindingrijk en bieden virtuele trainingslessen online aan, vaak gratis. Waarom zeg je niet ja tegen die Zumba-les die je nooit durfde te proberen?

 

Blijf in contact

Sociale afstand bewaren is voor de meeste mensen een uitdaging. Wij mensen zijn van nature sociaal; vanaf het begin van de beschaving tot op de dag van vandaag leven we in groepen – of dat nu dorpen, gemeenschappen of familie-eenheden zijn.

Probeer ‘sociale distantie’ te zien als ‘fysieke distantie’, en bedenk dat, hoewel je niet fysiek naast alle mensen kunt zijn waar je bij wilt zijn, je toch ‘sociaal verbonden’ kunt blijven. Met de wonderen van de moderne technologie zijn er tal van gemakkelijke manieren om in contact te blijven met vrienden en familie.

  • Gebruik de telefoon, sms, e-mail – alle mogelijke middelen – om in contact te blijven met de mensen die belangrijk voor je zijn. Gebruik indien mogelijk uw videofunctie – uit onderzoek blijkt dat het zien van iemands warme gezichtsuitdrukkingen kan helpen een gevoel van verbondenheid te creëren voor mensen die zich eenzaam voelen.
  • Het zijn niet alleen uw dierbaren met wie u in contact moet blijven; anderen in uw gemeenschap kunnen uw steun ook nodig hebben. Een beetje menselijkheid tonen door te bellen voor een praatje of aan te bieden om boodschappen te doen voor iemand die eenzaam of kwetsbaar is, helpt niet alleen hen, maar kan ook uw gevoel van doel en waarde verbeteren, waardoor uw welzijn toeneemt.

 

Cultiveer positieve emoties

Als het nieuws alleen maar doem en somber is – zoals sinds de uitbraak van het coronavirus – kunnen zelfs de meest optimisten onder ons zich af en toe naar beneden laten halen. Er zijn natuurlijk veel tastbare redenen om je nu zorgen te maken – dus neem het heft in handen door ervoor te kiezen je daar niet op te richten.

  • Beperk uw inname – Hoewel informatie belangrijk is, vraagt niemand u om een Covid-19-expert te worden. Als u aan het nieuws gekluisterd blijft, krijgt u meer redenen om u zorgen te maken over dingen die u niet in de hand hebt. Beperk je blootstelling tot 10 minuten per dag, en neem de controle over je sociale media feeds door meer accounts en pagina’s te volgen die je een goed gevoel geven. Als iemand die je volgt op sociale media berichten deelt die paniek zaaien of je zorgen baren, kun je die persoon dempen of unfollowen om te voorkomen dat je zijn updates ziet.
  • Houd de dingen in perspectief – Haal diep adem en bedenk dat de meeste mensen die COVID-19 oplopen, milde symptomen zullen ervaren. Ondertussen wordt er gewerkt aan hulp voor mensen die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, waaronder ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsaandoeningen. Door alle aanbevolen voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals handen wassen en sociale afstand bewaren, doet u alles wat in uw macht ligt om de kans dat u ziek wordt zo klein mogelijk te maken. Dat zou op zich al een geruststellend gevoel moeten geven.
  • Waardeer de kleine dingen – Zelfs in het huidige klimaat zijn er nog steeds kleine momenten om van te genieten. De geur van koffie, het gevoel van verse lakens op je bed, enzovoort. Als je deze momenten echt in je opneemt, laat je je hersenen het plezier verwerken, wat je serotonine kan stimuleren – de gelukkige neurotransmitter die je humeur helpt op te krikken en je kalm laat voelen.
  • Vind uw dag positief – Eindig elke dag met het opschrijven van iets positiefs dat u hebt gemaakt, geleerd of waar u dankbaar voor bent. Het kan helpen om wat van de negativiteit die je gedurende de dag hebt geabsorbeerd tegen te gaan en als een herinnering dienen dat niet alles zo slecht is als het lijkt.

In tijden van aanhoudende negatieve berichten, is het aan jou om een negativiteitsschild te cultiveren dat je zal helpen vooruit te gaan met vastberadenheid, optimisme en hoop. Doe zoveel mogelijk dingen die opbeurend, stressverlagend en lachwekkend zijn. Het leven kan nu zeker moeilijk zijn, maar een positieve, proactieve instelling zal ons helpen er heelhuids doorheen te komen.

 


 

Eva Killeen

Gepubliceerde Health & Wellness Writer | Nutritional Therapist Dip ION, BSC

Ik ben een professionele tekstschrijver, met ruime ervaring in marketing en communicatie op het gebied van voeding en wellness. Ik heb bijgedragen aan een aantal toonaangevende publicaties, waaronder Cosmopolitan, Woman’s Health, Veggie Magazine, Simply Vegan, Plantbased Mag, Natural health Magazine en Vegan Food & Living.

Ik heb jaren ervaring als web content creator en marketing manager, voor websites die meer dan 100.000 maandelijkse hits ontvangen. Ik was als enige verantwoordelijk voor de SEO van deze site en een aantal andere. Ik had de verantwoordelijkheid voor het genereren van een wekelijkse nieuwsbrief die een voedingsfocus had.

Mijn interessegebieden zijn voeding, wellness, duurzaamheid en alles wat milieuvriendelijk is. Ik ben een allrounder en geniet van alle aspecten van het bedrijfsleven, zoals het bouwen van websites, SEO, business development en marketing.strategie.

Kwalificaties: Ik ben een gekwalificeerde voedingstherapeut met een hogere graad in Marketing en Management.