gepubliceerd op 18 juli 2020

Een goede slaap die ons voedt en verfrist is iets dat zo cruciaal is, maar velen van ons ontgaat. We kennen allemaal dat gevoel van vermoeidheid na een late nacht, maar de gevolgen van een chronisch slaaptekort kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

Hier bekijken we waarom slaap zo belangrijk is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we voldoende slapen.

 

Waarom slaap cruciaal is voor onze gezondheid en ons welzijn

Als we slapen, is ons lichaam niet alleen aan het ontspannen en herstellen, maar gaat het ook door een systeem van herstel, vooral in de hersenen. Tijdens de slaap sorteren de hersenen alle herinneringen die we gedurende de dag hebben verzameld, en ordenen ze volgens hoe belangrijk ze zijn.

Zonder voldoende slaap zijn ons lichaam en onze hersenen niet in staat deze cruciale herstelfase door te maken. Maar dat niet alleen, degenen onder ons die niet slapen als gevolg van stress, angst, slapeloosheid, geldzorgen, een nieuwe baby of een andere reden, hebben meer kans op chronische ziekten zoals obesitas, hart-en vaatziekten en type 2 diabetes.

Het niet krijgen van onze zeven tot acht uur slaap per nacht kan ook betekenen dat onze geestelijke gezondheid eronder lijdt. Net als ons vermogen om te leren, ons te concentreren, beslissingen te nemen en met anderen te redeneren (we worden prikkelbaar en krijgen ruzie die we eigenlijk niet zo bedoeld hadden, waardoor onze relaties met geliefden, vrienden en collega’s er ook onder lijden).

Een ander gevolg van voortdurend moe zijn is een verhoogd risico op een ongeluk terwijl we slaperig door het leven gaan.

Een chronisch slaaptekort doet ons ook ons gedrag veranderen. Ons moe voelen betekent vaak dat we minder gezonde voedingskeuzes maken. Meestal betekent dat troosteten, of koolhydraatrijk voedsel dat over het algemeen verwerkt is en veel verzadigd vet, zout en suiker bevat.

Het betekent ook dat we eerder naar cafeïne grijpen om ons op de been te houden, wat bij overmatig gebruik het ongelukkige neveneffect kan hebben dat we er ‘s nachts ook wakker van liggen.

Vermoeidheid kan ons ook aanzetten tot andere copingmechanismen, zoals roken, overmatig drinken of het nemen van recreatieve drugs.

 

Tips om genoeg te slapen

Voldoende slaap van goede kwaliteit krijgen is gebaseerd op de theorie van ‘goede slaaphygiëne’. Dit betekent dat u zich aan het volgende moet houden:

  • Een slaapkamer die koel, donker, stil en vrij van rommel is
  • Het gebruik van oordopjes als u aan een lawaaiige weg woont of in een drukke omgeving
  • Een regelmatige bedtijdroutine aannemen, waaronder een ontspannend tijdverdrijf, boek of televisieprogramma in het uur voor het slapengaan en een rustgevend, warm, cafeïnevrij drankje zoals kamillethee
  • Mijd alle cafeïnehoudende dranken na lunchtijd
  • Mijd alcohol in het uur voor het slapengaan
  • elke avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed gaan, ook in het weekend
  • Het gebruik van uw mobiele telefoon, tablet of laptop vermijden in het uur voor het slapengaan – dit is te wijten aan het vermogen van het blauwe licht dat door deze apparaten wordt uitgezonden om uw hersenen te laten denken dat het dag is
  • Goede lichaamsbeweging vermijden in het uur voor het slapengaan
  • Geen grote maaltijd nuttigen in de twee tot drie uur voor het slapengaan
  • Alle gedachten opschrijven die je dwarszitten en je wakker houden – zo begraaf je ze niet, maar neem je ze ook niet mee naar bed, je legt ze zo veel mogelijk naast je neer voor de volgende dag

Slaap zacht!

 


 

Geschreven door Hannah De Gruchy

Gezondheid, welzijn & milieu schrijfster | Menselijke biologie BSc (Hons)

Ik heb een uitgebreide kennis van voeding, gezondheid en welzijnsonderwerpen en produceer consequent volledig onderzochte inhoud van hoge kwaliteit voor blogs, artikelen en features.

Ik heb altijd graag geschreven en nadat ik de eerste tien jaar van mijn carrière in een laboratorium had doorgebracht, begon ik in 2009 aan een carrièreswitch door bij een innovatieve online arts te gaan werken die als eerste op de markt kwam. Ik was verantwoordelijk voor het beheer van alle online en gedrukte content, waaronder artikelen, productbeschrijvingen en marketingmateriaal, en heb nu uitgebreide kennis van wat er nodig is om boeiende, vindingrijke stukken te schrijven.

In 2013 had ik een belangrijke rol in het opzetten van https://www.emmbie.com en heb ik de algehele verantwoordelijkheid voor alle content (inclusief de blog en productbeschrijvingen), social media en gedrukt materiaal. Emmbie is een online gezondheid, dieet, fitness en lifestyle bedrijf dat natuurlijke, biologische, veganistische gezondheids voedingssupplementen verkoopt.

Ik heb ook ervaring in het proeflezen en redigeren van content geschreven door artsen, om ervoor te zorgen dat het goed leest als een niet-arts en ben volledig thuis in het consistent zijn met redactionele richtlijnen.

Ik ben gemotiveerd en goed georganiseerd voor freelance werk, mijn bureau deelt een ruimte met een hardloopmachine, die vaak van pas komt als mijn horloge me vertelt dat ik te lang heb gezeten of wat inspiratie nodig heb, weg van het scherm!

Ik probeer een eenvoudig leven te leiden, ben me altijd bewust van mijn impact op het milieu en heb sinds kort een grote belangstelling voor het boeddhisme. Ik kies voor natuurlijke schoonheids- en huishoudproducten en eet lokale, biologische producten wanneer ik kan. Omdat ik trouw blijf aan zowel mijn manier van leven als mijn wetenschappelijke achtergrond, heb ik een passie voor het schrijven over deze onderwerpen die duidelijk tot uiting komt in mijn werk.

Linkedin Icon