gepubliceerd op 27 juni 2020

Als het gaat om ons immuunsysteem en hoe sterk onze immuniteit al dan niet is, zijn we ons er meestal van bewust dat we een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen door meer van de juiste dingen te eten (fruit en groenten) en minder van de niet-zo-juiste dingen (gefrituurd, verwerkt voedsel met veel vet, zout en suiker).

Maar als het erop aankomt te weten wat het immuunsysteem eigenlijk is, of zelfs waar het zich bevindt, komen de meesten van ons vast te zitten. Dus zijn we hier om dat recht te zetten!

 

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een complex systeem, opgebouwd uit veel verschillende elementen. Het is een systeem van cellen, moleculen, weefsels en organen dat zich over het hele lichaam uitstrekt, en elk onderdeel, hoe klein ook, speelt een cruciale rol bij het gezond houden van ons lichaam.

Er zijn twee “takken” van het immuunsysteem – het aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem. Zij werken synchroon om het lichaam te helpen verdedigen tegen ziekteverwekkende bacteriën, schimmels, virussen en vreemde voorwerpen.

 

Het aangeboren immuunsysteem vs het adaptieve immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem is onze ‘zoek en vernietig’-verdediging. Het is voortdurend in stilte op zoek naar ziekteverwekkers en vreemde voorwerpen die er niet thuishoren, en doet zijn best om ze te vernietigen voordat ze ons ziek maken.

Het adaptieve immuunsysteem is meer een soort stille geheugenbank, die alle ziekteverwekkers en ziekteverwekkers waarmee we in contact komen onthoudt, ze herkent als we er opnieuw mee in contact komen, en signalen naar het aangeboren immuunsysteem stuurt om ze te vernietigen.

 

De verschillende elementen van het immuunsysteem

Laten we dus teruggaan naar de complexe rangschikking van cellen, moleculen, weefsels en organen die beide takken van het immuunsysteem vormen. Elk heeft een specifieke rol, en zonder die rol zouden we vatbaarder zijn voor ziekte en aandoeningen.

De cellen van het immuunsysteem bestaan hoofdzakelijk uit verschillende soorten witte bloedcellen. Elke cel helpt het immuunsysteem ziekteverwekkers te identificeren, terug te roepen en te vernietigen, of helpt andere delen van het immuunsysteem te signaleren dat er een gevaar is dat aandacht nodig heeft. Tot deze cellen behoren B-cellen, dodelijke T-cellen, macrofagen en CD4-helpercellen.

Wanneer immuuncellen signaleren dat er een binnendringende ziekteverwekker is, komt de resulterende immuunaanval van moleculen van het immuunsysteem die antilichamen worden genoemd. We maken antilichamen aan tegen een ziekteverwekker, bijvoorbeeld een griepvirus, zodat we, wanneer we weer in contact komen met diezelfde ziekteverwekker, deze met behulp van deze antilichamen kunnen bestrijden.

Andere moleculen van het immuunsysteem worden cytokinen genoemd. Cytokinen worden vrijgegeven tijdens een immuunrespons en fungeren als chemische boodschappers tussen de cellen, weefsels en organen om de immuunrespons te helpen ‘overzien’.

De weefsels en organen van het immuunsysteem omvatten meer tastbare delen van het lichaam zoals de blindedarm, de milt, het beenmerg en de lymfeknopen. Zij helpen bij de productie van de cellen en moleculen die het immuunsysteem nodig heeft.

Het grootste onderdeel van dit complexe systeem ten slotte is de huid – ons grootste orgaan. De huid fungeert als een fysieke barrière tegen ziekteverwekkers en schade aan de binnenkant van het lichaam.

 

Het immuunsysteem sterk houden

Terwijl wij onze dagelijkse bezigheden verrichten, werkt ons immuunsysteem hard om ons te verdedigen. Het kan verzwakken door ziekte, bepaalde medicijnen, immuno-incompetentie of een auto-immuunziekte.

Maar over het algemeen kan het worden ondersteund door goed te eten, regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en waar mogelijk stress te vermijden.

In deze moeilijke tijden, waarin we leven onder de dreiging van het coronavirus, is het nog nooit zo belangrijk geweest om voor de gezondheid van ons immuunsysteem te zorgen, dus zorg ervoor dat u aan uw eigen immuunsysteem denkt.

 


 

Geschreven door Hannah De Gruchy

Gezondheid, welzijn & milieu schrijfster | Menselijke biologie BSc (Hons)

Ik heb een uitgebreide kennis van voeding, gezondheid en welzijnsonderwerpen en produceer consequent volledig onderzochte inhoud van hoge kwaliteit voor blogs, artikelen en features.

Ik heb altijd graag geschreven en nadat ik de eerste tien jaar van mijn carrière in een laboratorium had doorgebracht, begon ik in 2009 aan een carrièreswitch door bij een innovatieve online arts te gaan werken die als eerste op de markt kwam. Ik was verantwoordelijk voor het beheer van alle online en gedrukte content, waaronder artikelen, productbeschrijvingen en marketingmateriaal, en heb nu uitgebreide kennis van wat er nodig is om boeiende, vindingrijke stukken te schrijven.

In 2013 had ik een belangrijke rol in het opzetten van https://www.emmbie.com en heb ik de algehele verantwoordelijkheid voor alle content (inclusief de blog en productbeschrijvingen), social media en gedrukt materiaal. Emmbie is een online gezondheid, dieet, fitness en lifestyle bedrijf dat natuurlijke, biologische, veganistische gezondheids voedingssupplementen verkoopt.

Ik heb ook ervaring in het proeflezen en redigeren van content geschreven door artsen, om ervoor te zorgen dat het goed leest als een niet-arts en ben volledig thuis in het consistent zijn met redactionele richtlijnen.

Ik ben gemotiveerd en goed georganiseerd voor freelance werk, mijn bureau deelt een ruimte met een hardloopmachine, die vaak van pas komt als mijn horloge me vertelt dat ik te lang heb gezeten of wat inspiratie nodig heb, weg van het scherm!

Ik probeer een eenvoudig leven te leiden, ben me altijd bewust van mijn impact op het milieu en heb sinds kort een grote belangstelling voor het boeddhisme. Ik kies voor natuurlijke schoonheids- en huishoudproducten en eet lokale, biologische producten wanneer ik kan. Omdat ik trouw blijf aan zowel mijn manier van leven als mijn wetenschappelijke achtergrond, heb ik een passie voor het schrijven over deze onderwerpen die duidelijk tot uiting komt in mijn werk.

Linkedin Icon