De meeste mensen zullen weten wat een pescatarisch dieet is, maar voor degenen die het niet zeker weten, komt het neer op het volgen van een dieet van plantaardig voedsel, maar met toevoeging van verschillende soorten vis en zeevruchten. Voor hen die van vis houden, zal het geen probleem zijn om over te stappen op een pescatarisch dieet, maar voor vleeseters kan het een moeilijke overgang zijn, vooral voor hen die zelfs niet van de geur van vis houden of van de textuur.

Volle granen, pseudo-granen (zoals quinoa of boekweit), noten, notenpasta en zaden zouden ook aan een pescatarisch dieet toegevoegd moeten worden, het hangt af van het individu dat dit pad volgt. Het vermijden van sterk verzadigde vetten in zuivelproducten is een must om de nodige gezonde voordelen te bereiken. Dit dieet komt enigszins overeen met het mediterrane dieet, hoewel mager gegrild vlees hier een klein deel van uitmaakt, terwijl het zeker niet in een pescatarisch dieet is opgenomen. Als u echter de zuivel- en eierproducten “dumpt”, moet u ervoor zorgen dat u uw calciumniveau niet te laag maakt.

Het in evenwicht brengen van je dieet is van groot belang als je rood vlees schuwt. Rood vlees is rijk aan ijzer, dus wie een pescatarisch dieet volgt, moet dit vervangen door zaken als broccoli of spinazie om het ijzertekort op te krikken, en ontbijtgranen met weinig suiker, omdat deze vaak verrijkt zijn met extra vitaminen en mineralen.

Er zijn zowel morele als potentiële medische problemen rond een pescatarisch dieet, maar over het algemeen kan een persoon gelukkig bestaan van een dieet gebaseerd op vis en planten, en mogelijk enkele gezondheidsproblemen vermijden. Alvorens een radicale verandering van dieet door te voeren, is het verstandig uw arts te raadplegen.

 

Wat zijn de voordelen van een pescatarisch dieet?

Als we pescatariër zeggen, bedoelen we ook het brede scala aan groenten en fruit die goed zijn voor een gezond leven. Dit evenwicht moet er zijn.

Aangezien ons hart ons levensbloed is, is dit een van de belangrijkste organen die baat kunnen hebben bij een dieet van vis en plantaardig voedsel. Vis voorziet u van omega-3 vetzuren waarvan sommige heilzaam zijn. Vette vis bevat omega-3-vetzuren met een lange keten, maar schrik niet van de term “vet”, want deze vetzuren bestaan uit onverzadigde vetten, d.w.z. dat het gezonde vetten zijn.

Wat het hart betreft, kan het eten van vis de volgende voordelen hebben:

 • Vermindering van hypertensie (hoge bloeddruk)
 • verlaging of behoud van een gezond cholesterolgehalte
 • Vermindering van het risico op aritmie (onregelmatige of abnormale hartritmes)
 • Verlaagt het risico op beroertes en hartaanvallen

In combinatie met een dieet met veel plantaardige voeding kunnen al deze positieve effecten aanzienlijk toenemen.

Verdere gezondheidsverbeteringen zijn het bestrijden van het risico op diabetes of het verminderen van hoge bloedsuikerspiegels bij degenen die al diabetes type 2 hebben. Vaak hebben mensen met diabetes type 2 ook een hoge bloeddruk of overgewicht (zelfs obesitas) en kunnen zo het metabool syndroom ontwikkelen. Nogmaals, het volgen van een pescatarisch dieet kan de risico’s op dergelijke ziekten verminderen (er worden geen uitspraken gedaan over het genezen van deze aandoeningen) wanneer het gecombineerd wordt met een dieet dat rijk is aan vegetarisch of plantaardig voedsel. De natuurlijke bestanddelen die in planten gevonden worden zijn ontstekingsremmend en hebben eigenschappen die diabetes en andere levensstijlziektes bestrijden.

 

Wat zijn de beste vissoorten om te eten bij een pescatarisch dieet?

Er is een ruime keuze aan vis om te eten, maar probeer overwegend zo veel mogelijk vette vis te eten, zelfs die uit blik of diepvries.

Verse vis is niet altijd een optie voor pescatariërs, uit het oogpunt van beschikbaarheid en gemak. Hier zijn enkele van de beste vissoorten om te eten.

Vers:

 • Zalm
 • Tortel
 • tonijn
 • Koolvis
 • Makreel
 • Sardines
 • Haring

Ingeblikt:

 • tonijn
 • Zalm
 • Makreel
 • Sardines

Bevroren:

 • Alles van het bovenstaande

Zeevruchten:

 • Garnalen, sint-jakobsschelpen en kokkels

Je kunt ook andere vissoorten eten die niet als ‘vette’ worden geclassificeerd, maar wissel deze af met vette vis om de juiste balans te houden. Probeer vis bedekt met paneermeel of beslag te vermijden, er zijn genoeg manieren om vis te bereiden zonder ongezonde koolhydraten of niet-essentiële vetten toe te voegen.

Voeg een goede selectie groenten toe aan uw dieet, met name bladgroenten en kleine porties granen of peulvruchten om een mooi, heerlijk bord eten samen te stellen. Gebruik kruiden en citrusvruchten om nog meer complimenten te geven. Koken ‘en pochette’ (in een los stuk folie of vetvrij papier), houdt het vocht binnen en zorgt voor heerlijk zachte en glinsterende vis.

 

Ik heb gehoord dat vis kwik bevat – is dat gevaarlijk?

Kwik is een giftige stof, maar u hoeft niet bang te zijn om vis te eten. Bepaalde vissen, zoals vissen die lang leven, bevatten hogere concentraties kwik of methylkwik, zoals de verbinding wordt genoemd. Grotere vissen eten uiteraard kleinere vissen, dus hoe langer ze leven, hoe waarschijnlijker het is dat er hogere kwikgehalten worden aangetroffen.

Vissen als zalm, kabeljauw, garnalen en sardines bevatten lagere kwikgehalten, terwijl sommige meer exotische vissen zoals zwaardvis, koningsmakreel, haaien en afgeleide producten van haaien veel hogere gehalten bevatten. Veel hangt af van de plaats waar de vis wordt gevangen en van de samenstelling van het water.

Een evenwichtig pescatarisch dieet zou geen problemen moeten opleveren wat betreft de toxische opbouw van kwik, hoewel je je er wel bewust van moet zijn, en vooral vrouwen die zwanger zijn.

 

Morele kwesties zoals duurzaamheid

We horen of lezen vaak over gebieden in de wereld waar de visbestanden uitgeput raken. Tegenwoordig is het kweken van vis in gecontroleerde wateren gebruikelijker, maar dit brengt zijn eigen morele kwesties met zich mee.

Overbevissing zal helaas een praktijk blijven, maar sommige landen doen geconcentreerde pogingen om dit in te dammen. Wetenschappers zijn van mening dat het kweken van vis schade zal toebrengen aan waterecosystemen en mogelijk “schurkenvissen” zal introduceren, d.w.z. vissen die als invasieve soorten kunnen worden beschouwd, en daardoor ziekten kunnen veroorzaken bij bestaande visbestanden. Er zijn geen plannen om de vissen in open water te helpen deze problemen te overleven, evenmin als de vissen in ingeperkte gebieden voor de kweek. Misschien wordt binnenkort een oplossing gevonden.