Voedselallergieën hebben een hele reeks negatieve gevolgen voor het menselijk lichaam. Sommige symptomen zijn duidelijk, zoals problemen met de ademhalingswegen en uitbraken van acne en netelroos op de huid. Andere zijn subtieler en geniepiger, zoals een daling van het energieniveau. Deze houden waarschijnlijk verband met een voedselintolerantie.

Vermoeidheid is een moeilijk symptoom om in verband te brengen met voedselintolerantie, omdat het zoveel oorzaken kan hebben. Jongleren met de vele en gevarieerde verplichtingen van het leven in de 21e eeuw is al vermoeiend genoeg, en allerlei kleine kwaaltjes en ziektes kunnen invloed hebben op je vitaliteit.

Toch is het de moeite waard om mogelijke voedselintoleranties te onderzoeken als u zonder goede reden aangeslagen bent.

 

Is er een verschil tussen voedselintolerantie en allergie?

Ja, een voedselintolerantie is meestal iets minder ernstig dan een allergie. Allergieën gaan meestal gepaard met ademhalingsmoeilijkheden en esthetische problemen zoals huiduitslag en puistjes. De symptomen van een intolerantie zullen eerder resulteren in interne problemen.

Er kan ook meer consumptie nodig zijn om een intolerantie te doen ontstaan. In tegenstelling tot een allergie, kan de reactie niet onmiddellijk zijn. Dat betekent echter niet dat voedselintoleranties lichtvaardig kunnen worden opgevat of genegeerd. Intoleranties kunnen hinderlijk en lastig zijn – ze zijn alleen niet levensbedreigend.

Typische symptomen van een voedselintolerantie zijn:

 • vermoeidheid en uitputting.
 • Hersenmist, en moeite om helder te denken.
 • Nausea en duizeligheid.
 • overgeven en diarree.

Als je deze symptomen opmerkt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, let dan goed op. Alles wat meer dan eens voorkomt, is waarschijnlijk geen toeval.

 

Welke voedingsmiddelen beïnvloeden het energieniveau?

Er is een breed scala aan voedingsmiddelen en -soorten die van invloed kunnen zijn op het menselijk lichaam. Het is mogelijk om een intolerantie te hebben voor elk soort voedsel – iedereen is uniek. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden van voedselintoleranties zijn:

 • Gluten. Iedereen kent wel iemand met een glutenallergie. Misschien heb je zelf ook een intolerantie. Maar niet iedereen die moeite heeft met gluten, heeft coeliakie. Het kan zijn dat je lichaam gewoon moeite heeft om brood en soortgelijke voedingsmiddelen op een comfortabele manier te verwerken, waardoor je uitgeput raakt terwijl het langzaam en gestaag de ingrediënten afbreekt.
 • Lactose. Dit is een andere veel voorkomende voedselintolerantie. Lactose komt voor in zuivelproducten, met name melk en zachtere kazen. Lactose-intolerantie kan een ernstige energiedip veroorzaken.
 • Fructose. Dit is de natuurlijk voorkomende suiker die voorkomt in fruit en een handvol groenten. Zoete aardappelen zijn in dit opzicht de meest voorkomende boosdoener. Misschien heb je gewoon last van een ouderwetse suikercrash, maar het is ook mogelijk dat je een intolerantie hebt.
 • Salicylaat. Dit is een zuur dat in bepaalde vruchten en sappen voorkomt. Tomaten zijn de meest voorkomende bron van salicylaat, dus vermijd deze als u moeite heeft met energie.
 • Histamines. Sommige voedingsmiddelen, met name vlees, kaas, chocolade en ouder wordend fruit, ontketenen een histamine-aanval op het menselijk lichaam. In zo’n geval veroorzaken de histamines een allergische reactie in het lichaam. Dit is de reden waarom vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen allergie, zoals Benadryl, als antihistaminica worden verkocht.
 • MSG (Mononatriumglutamaat). MSG, ook wel “E-nummers” genoemd, is een additief dat verwerkt voedsel smaak geeft. Dit ingrediënt is het niet eens met een aantal mensen, waardoor het een reeks reacties uitlokt – waaronder vermoeidheid.

Als je deze voedingsmiddelen regelmatig tot je neemt, moet je nagaan of ze invloed hebben op je gezondheid. Misschien moet u uw voedselinname opnieuw beoordelen en uw dieet aanpassen.

 

Is mijn gebrek aan energie te wijten aan een voedselintolerantie?

Vermoeidheid en uitputting kunnen het eerste waarschuwingssignaal zijn van een voedselintolerantie. Meestal manifesteren deze symptomen zich binnen 30 minuten nadat u iets ongepasts hebt gegeten. Als uw intolerantie ernstiger is, kunt u binnen ongeveer 10 minuten energie beginnen te verliezen.

Dit is duidelijk iets om ernstig te nemen. Voedsel wordt verondersteld brandstof voor ons lichaam te zijn en ons van energie te voorzien. Als eten uw energie lijkt te beperken in plaats van te verhogen, is er iets mis.

De beste manier om deze situatie aan te pakken is door eliminatie. Zorg ervoor dat je een verstandig, regelmatig dieet volgt dat je energie- en bloedsuikerspiegel matigt. Zodra je dit basisniveau hebt vastgesteld, kun je kijken of je reageert op bepaalde voedingsmiddelen.

Begin met het vervangen van bepaalde onderdelen van uw maaltijd of sla ze helemaal over. In plaats van een koolhydraatrijk bijgerecht, leg je wat bladgroenten op je bord. In plaats van rijke melk of room in je pastasaus, voeg je een lactosevrij alternatief toe. Koop ook je fruit en groenten biologisch, zodat je zeker weet dat je ingrediënten van de beste kwaliteit gebruikt.

Dit kan een lang proces zijn, dus je moet geduldig en nauwkeurig zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je een eenvoudige en begrijpelijke suikeraanval niet verwart met een directe voedselintolerantie.

Als je soezerig bent telkens als je een toetje eet, of als je ‘s morgens na het middageten geen energie meer hebt voor geroosterd brood, kan het zijn dat je gewoon een suikerkick en de bijbehorende inzinking hebt. Voedingsmiddelen die over het algemeen als gezonder worden beschouwd, kunnen echter een soortgelijke reactie uitlokken. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met een intolerantie.

 

Ik heb geen voedselintolerantie – waarom ben ik dan zo moe?

Als de eliminatiemethode geen resultaten oplevert, ga er dan niet van uit dat u geen voedselintolerantie heeft. Deze kwalen kunnen subtiel zijn, en uw symptomen kunnen worden aangewakkerd door iets dat u niet hebt opgemerkt.

Als u voortdurend uitgeput bent, neem dan contact op met uw huisarts. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor chronische vermoeidheid – te beginnen met de voor de hand liggende vraag of u wel genoeg slaapt.

Daarnaast zijn er mogelijke gezondheidsproblemen, zoals:

 • Fibromyalgie,
 • Autoimmuunziekten, zoals lupus.
 • Thyroïde klachten.
 • angst en depressie.

Een gezondheidsdeskundige kan tests uitvoeren, meestal gericht op uw bloed. Deze kunnen een voedselintolerantie aan het licht brengen. Wees u er echter van bewust dat een eenvoudige bloedtest slechts een beperkte hoeveelheid informatie kan opleveren. Uw arts kan bevestigen dat u inderdaad een intolerantie hebt, maar hij kan alleen niet zeggen welke. Dit zal gewoon resulteren in het advies om de eliminatie aanpak te nemen.

Voor een meer definitief antwoord kunt u overwegen een privé-test te laten doen. Veel bedrijven bieden een dienst aan waarbij je bloed kan worden getest op voedselintoleranties, meestal via postorder. Meestal wordt bij deze tests ingewikkeld onderzoek gedaan naar je DNA, wat een grondiger inzicht garandeert.

Praat met uw huisarts of apotheker voordat u akkoord gaat met een van deze tests. Doe ook online onderzoek naar de aanbieder en controleer of deze een goede reputatie heeft. Het testen op voedselintoleranties wordt steeds gewoner en regelmatiger, wat betekent dat er geen tekort is aan verkopers van slangenolie die in de ruimte opereren.

Het vinden van de juiste informatie kan een enorm verschil maken in je leven. Het elimineren van voedingsmiddelen waar je een intolerantie voor hebt, kan je energie een boost geven en de bijwerkingen drastisch verminderen – inclusief ongewenste vermoeidheid en energie dipjes.