Allergievaccins kunnen een wonderlijke oplossing zijn voor al het lijden dat u kunt ondervinden, maar de resultaten kunnen per individu verschillen. Er is ook een tendens om op regelmatige basis op hen te moeten vertrouwen om uw allergieproblemen op te lossen, eerder dan het slechts een eenmalige situatie te zijn. Maar ze kunnen zeker helpen. Ze zullen de symptomen van je specifieke allergie misschien niet volledig doen verdwijnen, maar ze kunnen het daaruit voortvloeiende ongemak verminderen door desensibilisatie.

 

Hoe werken allergie-injecties?

Allergie-injecties (ook wel immunotherapie genoemd) worden gedurende een bepaalde periode toegediend (meestal 3 tot 5 jaar) en kunnen de aanvallen aanzienlijk verminderen, of u kunt zelfs het gevoel hebben dat ze helemaal gestopt zijn. Het is echter mogelijk dat de verlichting of stopzetting niet blijvend is, hoewel in sommige gerapporteerde gevallen de symptomen na een lange periode volledig kunnen verdwijnen en de patiënten de problemen die hen er in de eerste plaats toe hebben aangezet om zich te laten behandelen, niet meer ervaren, maar dit is betrekkelijk zeldzaam.

Zodra de oorzaak van de allergie is vastgesteld, zal uw arts een immunotherapiekuur met u beginnen, die in het begin meestal twee injecties per week omvat. De injecties bestaan uit een kleine hoeveelheid van het exacte allergeen of de allergenen die je problemen veroorzaken, met de bedoeling je immuniteit tegen die specifieke stoffen op te bouwen. De hoeveelheid allergeen(fen) wordt gedurende een bepaalde periode opgevoerd om de immuniteit verder op te bouwen. Deze periode wordt “desensibilisatie” genoemd. Uw arts heeft beoordeeld hoeveel dosering nodig zal zijn naarmate de tijd verstrijkt en zal de dosering dienovereenkomstig verhogen, maar met langere tussenpozen tussen elke injectie. Drie tot vijf jaar lijkt misschien erg lang, maar dit is nodig om de immuniteit op te bouwen tot een optimaal niveau, zodat de symptomen afnemen en het leven weer draaglijk wordt.

 

Zijn er bijwerkingen?

Er zouden slechts een paar mogelijke bijwerkingen moeten zijn, maar niets levensbedreigends. Normaal gesproken zal uw arts u vragen om gedurende een bepaalde periode in de wachtkamer te blijven om er zeker van te zijn dat er niets ongewenst gebeurt. In extreme gevallen kunnen er echter gevaarlijkere reacties optreden en daarom wordt de wachttijd aan uw arts gevraagd.

Er zijn een paar heel normale reacties die tijdens de wachttijd of tot een paar uur daarna kunnen optreden. Deze zijn vrij plaatselijk, zoals:

  • Roodheid of ontsteking
  • lichte zwelling
  • jeuk of irritatie op de plaats van de injectie

Dit zijn allemaal veel voorkomende verschijnselen, die snel zullen verdwijnen. Als u twijfelt, moet u uiteraard contact opnemen met uw arts.

In zeldzamere gevallen, en deze moeten worden onderzocht, kunt u het volgende ontwikkelen:

  • Onophoudelijk niezen, verstopte neusholten
  • Zwellen van de keel
  • Samentrekking van de borstkas en ademhalingsmoeilijkheden

Veel ernstiger, maar zeer zelden, kan anafylaxie optreden, waarbij de bloeddruk zeer laag wordt (hypotensie, niet te verwarren met hypertensie, wat hoge bloeddruk is) en de patiënt niet meer kan ademen. Het is uiteraard van het grootste belang dat u zich in dat geval onmiddellijk laat behandelen. Anafylaxie treedt vrij snel op, dus nogmaals, die wachttijd in de operatiekamer is de moeite waard. Wees niet ongerust, dit is zeer zeldzaam. Het is belangrijk dat als u eenmaal met de injecties begint, u ze regelmatig blijft toedienen en niet plotseling stopt. Een paar injecties overslaan en dan opnieuw beginnen, kan ook heel vaak een slechte en mogelijk ernstige reactie veroorzaken.

 

Ik ben bang voor injecties – is er een alternatief?

Het maximale effect wordt bereikt met een gecontroleerde kuur van allergie-injecties. Het hangt er wel vanaf waarvoor u precies allergisch bent. Aangezien de injecties in de beginperiode twee of zelfs drie keer per week worden toegediend, kan het zijn dat u, als u de eerste paar weken doorstaat, eraan gewend raakt en niet meer bang bent! Er zijn uiteraard orale geneesmiddelen die allergische reacties kunnen helpen verminderen, maar helaas hebben die niet dezelfde doeltreffendheid als een injectiekuur. Uw arts heeft misschien al geprobeerd om ze oraal toe te dienen, voordat hij u voorstelt om de injecties te ondergaan.

 

Kan elke allergie worden behandeld met injecties?

Helaas niet. Allergische reacties op de volgende stoffen kunnen worden behandeld met een injectie:

  • Seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts die kan worden veroorzaakt door stuifmeel van bomen, grassen en andere tuingroei
  • Allergie voor bepaalde insectenbeten of -steken (wespen zijn een klassiek voorbeeld)
  • Allergie voor huisvlijt zoals huisstofmijt, schimmel en haren van huisdieren. Dit type allergie is het hele jaar door aan de orde en beperkt zich niet tot een paar maanden, wanneer de buitenlucht vol pollen zit

Opgelet – injecties zijn momenteel niet beschikbaar voor voedselallergieën, omdat ze nog niet wetenschappelijk zijn goedgekeurd door de bevoegde instanties voor de behandeling van geneesmiddelen.

 

Hoe kom ik erachter of ik ergens allergisch voor ben?

De eenvoudigste weg is rechtstreeks naar uw arts te gaan zodra u irritatie, huiduitslag of andere symptomen opmerkt die voor u niet gebruikelijk zijn. Uw arts zal een huidtest uitvoeren en ook met u praten over eventuele veranderingen in uw dieet, of u onlangs een huisdier hebt aangeschaft, of u uw waspoeder hebt veranderd, enzovoort. Zodra hij op basis van uw informatie een mogelijke oorzaak heeft vastgesteld, zal hij de huidtest doen. Het is gemakkelijk, misschien een beetje gevoelig voor uw huid, maar het is in een paar seconden voorbij. Een kleine hoeveelheid van de verdachte allergie wordt voorzichtig in uw huid gekrast om te zien of er een reactie optreedt. De reactie kan tot 15 minuten duren. Als uw huid tegen die tijd een zwelling of roodheid vertoont, is dat een aanwijzing dat dit specifieke allergeen de boosdoener is.

Sommige artsen zullen ook een bloedtest gebruiken om de aanwezigheid van allergieën aan te tonen, maar dit kan niet afdoende zijn zonder de krastest.