Het is een vraag die velen verwart – moeten we echt een vitaminesupplement nemen of kunnen we alles krijgen wat we nodig hebben door gezond te eten? Zijn ze allemaal een marketingtruc of kunnen we allemaal wel een extra voedingsboost gebruiken?

De waarheid is dat er momenten zijn waarop we wel wat extra hulp kunnen gebruiken in de vorm van een dagelijks supplement, dus voedingssupplementen hebben zeker een rechtmatige plaats in ons dagelijks leven, en er zijn er twee in het bijzonder die belangrijk zijn.

 

Vitamine B12

We hebben vitamine B12 nodig voor het vrijmaken van de energie uit het voedsel dat we eten, voor een gezond zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het lichaam het niet kan opslaan, en we moeten elke dag voldoende van deze vitamine binnenkrijgen om gezond te blijven.

Vitamine B12 wordt in de darmen van dieren aangemaakt door de natuurlijk voorkomende bacteriën in hun maag-darmstelsel. Daarom zijn vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten allemaal goede bronnen van vitamine B12.

Veganisten en mensen die voornamelijk een plantaardig dieet volgen, lopen daarom het risico een tekort aan vitamine B12 te krijgen. Daarom wordt geadviseerd dat mensen die geen dierlijke producten eten een vitamine B12-supplement van ten minste 10 microgram per dag nemen.

 

Vitamine D

Het grootste deel van onze vitamine D komt niet uit onze voeding. In plaats daarvan wordt het door het lichaam aangemaakt wanneer zonlicht de huid raakt. Tijdens de zomermaanden krijgen de meesten van ons voldoende vitamine D binnen om onze tanden en botten sterk en gezond te houden.

Tijdens de wintermaanden, wanneer onze huid bedekt is, we minder tijd buiten doorbrengen en de zon niet zo sterk is, lopen we het risico op een vitamine D-tekort. Mensen die niet veel tijd buiten doorbrengen vanwege een slechte gezondheid, immobiliteit of opsluiting, of die hun huid bedekken vanwege religieuze of culturele redenen, lopen ook het hele jaar door het risico op een vitamine D-tekort.

Vitamine D is aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder vette vis (zalm, makreel, haring, enz.), rood vlees en eigeel. Het is ook te vinden in sommige verrijkte voedingsmiddelen zoals sommige zuivelspreads en granen.

Het innemen van een vitamine D-supplement van 10 microgram per dag wordt aanbevolen tijdens de wintermaanden en het hele jaar door voor degenen die het grootste deel van de tijd of de hele tijd binnen zitten of hun huid bedekt hebben.

 

Alle multivitamines

Hoewel het innemen van een dagelijks multivitaminen- en mineralensupplement geen vervanging is voor een gezonde voeding of een reden om ongezond te eten, zijn ze nuttig als uw levensstijl druk, stressvol en niet altijd is wat u wilt dat het is.

Als je besluit een multivitamine te nemen, zorg er dan voor dat je niet iets anders neemt dat vitamine A bevat, zoals sommige visoliecapsules. Het is mogelijk dat je te veel vitamine A binnenkrijgt, wat op latere leeftijd kan leiden tot zwakkere botten.

Als je twijfelt of je een tekort hebt aan een vitamine of mineraal, kun je een test laten doen om te zien of er supplementen zijn waar je baat bij zou hebben, of supplementen die je echt niet hoeft te nemen. Het zal u gemoedsrust geven dat u alle voeding krijgt die u nodig hebt om zo gezond mogelijk te blijven, zodat u verder kunt gaan met wat het leven u nog meer op uw pad brengt!