Als u even de tijd neemt om over uw voeding na te denken, zoals velen van ons, denkt u waarschijnlijk aan voedingsmiddelen die gezond zijn voor uw hart, of die uw immuunsysteem ondersteunen. Of misschien bekijkt u elk voedingsmiddel in termen van vetgehalte en of u er gewicht door verliest of juist aankomt. Maar hoe vaak denkt u aan voedingsmiddelen die uw hersenen gezond houden?

 

Voedingsmiddelen die de gezondheid van de hersenen ondersteunen

Onze hersenen zijn net zo belangrijk, zo niet belangrijker, als de rest van ons lichaam, maar al te vaak zien we dit orgaan over het hoofd, in de veronderstelling dat het gewoon doorgaat of dat er niets is dat we kunnen doen om het te ondersteunen. Maar we kunnen wel eten voor gezonde hersenen, wat kan helpen om de cognitieve functie (een term om leren, denken, redeneren, probleemoplossing en geheugen te beschrijven) te verbeteren en te beschermen tegen dementie en andere degeneratieve hersenaandoeningen.

Het eten van een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die de hersenen ondersteunen, geeft ons een betere kans om tot op hoge leeftijd gezonde hersenen te hebben. Dit is hoe…

 

Omega 3 Vetzuren

Het is misschien verrassend dat voedingsvetten een grote rol spelen in de gezondheid van de hersenen. Maar niet zomaar vetten – verzadigde vetten, die kunnen leiden tot hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zijn een grote no-no voor alle gebieden van onze gezondheid, waaronder die van onze hersenen, dus gefrituurd voedsel, kant-en-klaarmaaltijden, verwerkt vlees, taarten, gebak, koekjes en gebak zijn uit.

De goede vetten in kwestie zijn onverzadigde vetten, vetzuren genaamd, in het bijzonder omega 3-vetzuren. Dit soort vetten zit in overvloed in vette vis zoals zalm, forel en haring, plus walnoten en lijnzaad (soms ook lijnzaad genoemd). Probeer twee tot drie keer per week vette vis te eten, of drie walnoothelften per dag. Gemalen lijnzaad is smaakloos en kan over voedsel worden gestrooid of aan smoothies worden toegevoegd.

 

De gouden specerij

Kurkuma, de specerij die curry’s hun goudgele kleur geeft, bevat een actief ingrediënt genaamd curcumine. Curcumine is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel dat herhaaldelijk positieve resultaten heeft opgeleverd in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

Men denkt dat de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie zoals vasculaire dementie (en andere chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen) worden veroorzaakt door langdurige, chronische ontsteking. Men denkt dat ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kurkuma helpen om schadelijke, chronische ontstekingen te neutraliseren.

 

Blauwe bessen als supervoedsel

Bosbessen worden vaak aangeprezen als superfood, en ze krijgen terecht deze kroon. Ze zitten vol met anthocyanen, een soort antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Verrassende voeding die de hersenen stimuleert

Rode wijn en pure chocolade – niet wat je zou verwachten in deze lijst van voedingsmiddelen die een gezond brein ondersteunen. Maar beide, met mate, kunnen helpen om de hersenfunctie te ondersteunen, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten. Rode wijn bevat resveratrol en pure chocolade bevat flavonoïden, beide soorten antioxidanten die oxidatieve stress helpen verminderen, die in verband wordt gebracht met degeneratieve hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer. Koffie heeft ook een beschermend effect op de hersenen, mede dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten.

Hoeveel hersengezonde voedingsmiddelen ga jij in je wekelijkse maaltijden opnemen bij je volgende menuplanning?