Ontsteking treedt op wanneer het lichaam wordt aangevallen. Als u bijvoorbeeld uw teen stoot, worden boodschappen die pijn aangeven naar de hersenen gestuurd. Het immuunsysteem wordt dan gealarmeerd voor het probleem en het lichaam begint zichzelf te herstellen.

Hetzelfde geldt wanneer bacteriële of virale infecties het lichaam binnendringen. Gezonde witte bloedcellen overspoelen het gebied en doden alles wat ongewenst is. Ontsteking wordt een probleem wanneer er geen indringer is om aan te vallen, en geen letsel om te herstellen.

De witte bloedcellen verzamelen zich en bereiden zich voor, om te ontdekken dat ze niets te doen hebben. Dit betekent dat ze gezond weefsel en organen in het lichaam gaan aanvallen. Dit resulteert in chronische ontsteking, die een voortdurende zorg kan worden.

 

Wat zijn de symptomen van ontsteking?

Er zijn zes klassieke waarschuwingssignalen van ontsteking om op te letten. Deze zijn:

 • Hartzuur en andere pijnen op de borst.
 • Buikkrampen en -pijnen.
 • Energiepijnen en algehele vermoeidheid.
 • Koorts en ‘griepachtige’ verschijnselen.
 • zweren en uitslag, vooral rond de mond.
 • Pijnen en pijnen in het hele lichaam, vooral in de gewrichten en de rug.

Als u deze symptomen opmerkt, bespreek ze dan met uw huisarts. Het kan zijn dat u een aantal veranderingen in uw dieet en levensstijl moet doorvoeren. Vaak houdt chronische ontsteking verband met voeding.

 

Welke voedingsmiddelen veroorzaken ontstekingen?

Als je op zoek bent om ontstekingen uit je dieet te halen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je moet vermijden. De grootste no-no voedingsmiddelen in een anti-inflammatoir dieet zijn onder andere:

 • Suiker. Of suiker nu kunstmatig is of in de natuur voorkomt, je moet er heel zorgvuldig mee omgaan. Overmatige consumptie van zoetigheid, fruit, gebak of frisdrank kan het lichaam in de vernieling helpen. Ga er echter niet van uit dat kunstmatige zoetstoffen beter zijn. Het lichaam heeft moeite om kunstmatige stoffen te verwerken.
 • Eenvoudige (ook wel geraffineerde) koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten hebben een vergelijkbaar effect op het lichaam als suiker; ze kunnen een stijging van de bloedsuikerspiegel teweegbrengen. Wit brood, rijst en pasta zijn populaire voorbeelden van geraffineerde koolhydraten. Witte granen en meel zijn ook veel voorkomende boosdoeners.
 • Vetten met transvetten. Het is een mythe dat alle vetten slecht zijn – een kleine hoeveelheid is essentieel. Vermijd transvetten echter zoveel mogelijk, vooral kunstmatige transvetten. Fastfood, voorverpakt gebak, margarine en kant-en-klaarmaaltijden bevatten altijd veel kunstmatige transvetten. Zuivel is ook een veelvoorkomende boosdoener, dus doe het rustig aan met kaas.
 • Rood vlees. Voorgekookt vlees kan een handig broodbeleg zijn, maar het is een ramp voor je gezondheid. Ze zitten vol met Advanced Glycation End Products, ook wel AGE’s genoemd. Deze worden in verband gebracht met ontstekingen en een reeks van steeds ernstiger wordende problemen. Rood vlees in het algemeen kan ook verontrustend zijn. Probeer je inname van dergelijke voedingsmiddelen te beperken.
 • Alcohol. Overmatig alcoholgebruik kan een aantal problemen in de darmen veroorzaken, waaronder ontstekingen. U hoeft niet geheelonthouder te worden, maar u moet uw alcoholgebruik zeker matigen.

Als het klinkt alsof we de pret politie zijn, dat is niet onze bedoeling. We zeggen niet dat deze voedingsmiddelen volledig moeten worden geëlimineerd. Maar maak ze niet tot de hoeksteen van je dieet. Er zijn een reeks alternatieve voedingsmiddelen die kunnen fungeren als meer gezondheidsbewuste vervangers.

 

Wat kan gebruikt worden als vervanger voor ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen?

De eerste stap is natuurlijk om de inname van de belangrijkste ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen die we eerder hebben besproken, tot een minimum te beperken. Maar een meer algemene verandering in dieet kan ook gunstig zijn, vooral als je vatbaar bent voor chronische ontstekingen.

Ten eerste, overweeg uw snack opties. Kijk in plaats van snacks die vol zitten met transvetten eens naar meer ontstekingsvriendelijke hongerstillers. Lijnzaad, walnoten en amandelen zijn geweldige manieren om je ontsteking onder controle te houden. Knabbel er de hele dag door op. Ze houden je geest ook scherp.

Als je op zoek bent naar iets zoets, eet dan regelmatig bessen. Bosbessen, bramen en aardbeien zijn bijzonder effectief. Je kunt ze gebruiken als tussendoortje of dessert, of zelfs als basisingrediënt van een smoothie.

Natuurlijke vetten zijn ook geweldige manieren om ontstekingen tegen te gaan. De omega-3 en omega-6 in vette vis kunnen een grote invloed hebben, dus overweeg om rood vlees te vervangen door verse vis. Het mediterrane dieet is een goede manier om gezond te blijven en veel van die vervelende pijntjes en kwaaltjes te voorkomen. Friet en soortgelijke bijgerechten inruilen voor bladgroenten maakt een enorm verschil. Als u toch olie moet gebruiken, vervang dan de plantaardige olie door extra vierge olijfolie.

Tot slot, denk na over wat je drinkt. Beperk je alcoholgebruik tot een veilig niveau van ongeveer twee of drie eenheden per dag. Als je een zwak hebt voor frisdrank, probeer dit dan in te ruilen voor groene thee – of gewoon water op kamertemperatuur. Let ook op de hoeveelheid suiker in uw thee en koffie.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een niet-inflammatoir dieet?
Als je ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen uit je dieet schrapt, zul je een breed scala aan voordelen ervaren.

Het belangrijkste voordeel is een vermindering van het risico op zowel grote als kleine problemen met het bewegingsapparaat. Ontsteking wordt in verband gebracht met een reeks spierpijnen, die steeds pijnlijker en beperkter kunnen worden. Als dit niet wordt verholpen, kan dit resulteren in reumatoïde artritis.

Door ontstekingen te verminderen, zult u ook genieten van een aanzienlijk betere gezondheid van uw hart. Ontstekingen worden in verband gebracht met beroertes en hartstilstand, doordat zich bloedstolsels vormen in het lichaam.

Ontsteking is ook in verband gebracht met kanker en een groot aantal auto-immuunziekten. We hebben het al gehad over reumatoïde artritis, maar ook lupus wordt een zeer reëel risico.

Als u zich zorgen maakt over ontstekingen, maak dan een afspraak met uw huisarts. Hij zal enkele tests uitvoeren en u advies geven over hoe u verder moet gaan. Er bestaan geen geneesmiddelen op recept voor deze aandoening, maar in de supermarkt of de apotheek zijn wel allerlei vrij verkrijgbare middelen verkrijgbaar.

Negeer ontstekingen niet – ze moeten altijd worden onderzocht. Door de juiste veranderingen in uw dieet aan te brengen, wordt het aanzienlijk minder zorgwekkend. Door het risico op ontstekingen te beheersen, zult u waarschijnlijk genieten van een gezondere, actievere levensstijl.