Voor velen van ons is het niet te vermijden om de dag te beginnen met cafeïne. De gedachte om met andere mensen te praten, achter het stuur van onze auto te kruipen of een werkdag te beginnen zonder ten minste één kop koffie of thee is gewoon ondenkbaar.

Maar voordat we te veel van dit stimulerende middel consumeren, is het goed om te weten welke invloed het heeft op ons lichaam. Zoals alles kan cafeïne goed of slecht uitpakken. Matiging is essentieel.

 

Wat gebeurt er als je cafeïne consumeert?

Wanneer we cafeïne consumeren, krijgt het hele zenuwstelsel van het lichaam een schok en een boost. De cafeïne dringt door tot in het bloed en begint de organen te stimuleren. Het verhoogt de hartslag en de bloeddruk, waardoor we ons actiever voelen. Het kan ook het spijsverteringskanaal helpen en alles in beweging houden na een lange slaap.

Het grootste effect van cafeïne is misschien wel in de hersenen. Cafeïne maakt een kleine hoeveelheid dopamine vrij. Hierdoor voelen we ons alerter en verbetert onze stemming. Deze dopamine-afgifte is de reden waarom cafeïne als verslavend wordt beschouwd.

De menselijke hersenen worden niet volledig afhankelijk van cafeïne zoals dat wel het geval is bij andere, schadelijker stimulerende middelen. Daarvoor is het dopaminegehalte niet hoog genoeg. Het lichaam kan wel ontwenningsverschijnselen ervaren bij een gebrek aan cafeïne. Deze omvatten hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en stemmingswisselingen.

Het effect van cafeïne varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren een onmiddellijke boost, maar het kan tot twee uur duren voordat het lichaam de cafeïne volledig heeft opgenomen. Als dat eenmaal gebeurd is, blijft de cafeïne tot zes uur in het lichaam aanwezig. Dit kan leiden tot een onvermogen om te slapen als de cafeïne te laat op de dag wordt geconsumeerd.

Cafeïne kan ook leiden tot overstimulatie van de organen. Dit is de reden waarom cafeïne sommige mensen angstig en nerveus maakt; het laat het menselijk brein op hol slaan. Bovendien is cafeïne een diureticum. Te veel inname, vooral in korte tijd, kan de blaas of de darmen overprikkelen.

 

Moet cafeïne helemaal worden vermeden?

In kleine doses is cafeïne gezond voor het menselijk lichaam. Er wordt aangenomen dat een regelmatige, beheerste inname van cafeïne het risico op de ziekte van Alzheimer en Parkinson verlaagt. Dat is echter geen excuus om de hele dag door, elke dag, cafeïne te consumeren.

Sommige mensen zouden cafeïne zelfs helemaal moeten vermijden. Als u lijdt aan een van de volgende gezondheidsklachten, moet u cafeïne zo veel mogelijk uit uw dieet houden.

 • Osteoartritis. Cafeïne verhindert de opname van calcium door de botten. Dit versterkt de symptomen en het ongemak van artritis.
 • Hoge bloeddruk. Cafeïne veroorzaakt een tijdelijke piek in de bloeddruk. Dit kan gevaarlijk zijn als deze al hoog is.
 • Onregelmatigheden in het hart. Cafeïne laat het hart ook sneller slaan. Wees voorzichtig als uw hart zwak is.
 • zwakke of onstabiele blaas. Cafeïne is een diureticum. Als u een zwakke blaas hebt, zal cafeïne dit probleem verergeren.
 • Generaliseerde angststoornis. Mensen met angststoornissen moeten cafeïne links laten liggen. Het zal de ongewenste symptomen alleen maar verergeren.

Cafeïne kan ook leiden tot ontwikkelingsstoornissen bij een ongeboren foetus. Beperk de inname van cafeïne tot minder dan 200 mg per dag als je zwanger bent. Als je zwanger probeert te worden, moet je ook minderen. Cafeïne is ook in verband gebracht met beperkte vruchtbaarheid.

 

Hoeveel cafeïne is te veel?

Aangenomen wordt dat de gemiddelde gezonde volwassene tot 400 mg cafeïne kan binnenkrijgen zonder daar nadelige gevolgen van te ondervinden. Dat is meer dan je denkt. 400 mg cafeïne komt ongeveer overeen met:

 • 4 koppen gezette koffie. Het cafeïnegehalte van thee is theoretisch lager. Maar let op. Hoe langer een theezakje in een kopje trekt, hoe cafeïne-rijker de drank zal zijn.
 • 10 blikjes pop, zoals Coca Cola. Het is duidelijk dat niemand zoveel koolzuurhoudende dranken op een dag moet drinken. Het suiker- en zuurgehalte zijn een heel andere zorg.
 • 2 energiedrankjes met een hoog cafeïnegehalte, zoals Red Bull. Het cafeïnegehalte van deze dranken varieert, dus controleer de ingrediënten als je ze gebruikt.

Deze effecten zullen echter van persoon tot persoon verschillen. Zoals de meeste stimulerende middelen, ontwikkelt het menselijk lichaam na verloop van tijd een weerstand tegen cafeïne. De ene persoon kan al na één kopje koffie extreem alert en springerig worden. Iemand anders heeft misschien twee of drie espresso’s nodig om het effect zelfs maar te merken.

Je lichaam geeft zelf aan of je te veel cafeïne binnenkrijgt. Veel voorkomende symptomen van overmatige cafeïne zijn:

 • hoofdpijn en migraine.
 • Rusteloosheid en prikkelbaarheid.
 • Spiertrillingen.
 • Verhoogde hartslag.
 • Nausea en maagklachten.
 • Uitbundig urineren.

Als je een van deze bijwerkingen ervaart, stap dan over op cafeïnevrije koffie. Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn.

 

Wat zijn enkele alternatieven voor cafeïne?

Cafeïne geeft je dag ongetwijfeld een kick, maar het is een kunstmatig stimulerend middel. Soms is het beter om te kijken naar een alternatieve stimulans. Het menselijk lichaam kan energie uit verschillende bronnen halen.

Als je probeert je cafeïne-inname te beperken, heb je verschillende opties.

 • Water. Onderschat nooit het effect van gewoon water op een lege maag. Water hydrateert je hersenen, en dat is precies wat ze nodig hebben als je voor het eerst wakker wordt. Dit alleen al is genoeg om je dag te beginnen. Maar je kunt ook wat citroenschijfjes of pepermuntblaadjes toevoegen voor een extra pep in je stap. Pepermuntthee zou lichaam en geest energie geven.
 • Chicoreiwortel of gerst. In de meeste natuurvoedingswinkels of grote supermarkten vindt u koffiealternatieven die van deze ingrediënten zijn gemaakt. Deze drankjes bevatten eigenlijk geen cafeïne. Ze bootsen echter de smaak van koffie na. Dit kan een placebo-effect in uw hersenen teweegbrengen en u helpen om verder te gaan met de dag die voor u ligt.
 • Carob. Veel mensen gebruiken carob als een gezonder alternatief voor chocolade, vanwege de vergelijkbare smaak. Johannesbrood bevat ook pinitol. Dit is een cyclisch polyol dat op een vergelijkbare manier werkt als insuline. Het brengt je bloedsuiker in balans en geeft je lichaam een energiek gevoel. Een vervanger voor warme chocolademelk lijkt misschien een vreemde manier om de dag te beginnen, maar het kan veel effect hebben.

Uiteindelijk draait het bij cafeïne-inname allemaal om matiging en verstandige planning. Zoals besproken, kan een kleine hoeveelheid cafeïne uw gezondheid verbeteren. Onthoud alleen dat cafeïne een drug is, en dat elke boost die het geeft aan je energieniveau tijdelijk is. Zoek naar alternatieven voor naast uw ochtendkoffie om uw lichaam en hersenen optimaal te laten functioneren.