Al vele jaren is ‘probioticum’ een veelgebruikt woord in natuurvoedingswinkels in het hele land. Sinds de reclamespotjes met energieke, gezond uitziende mensen die een slokje yoghurt achterover slaan, weten we dat probiotica iets te maken hebben met een gezond darmkanaal.

Maar nu wordt het woord prebioticum gebruikt, en we zijn allemaal in de war. Wat is het verschil, waarom hebben we ze nodig en hoe krijgen we ze allebei in ons dieet?

 

Wat zijn Probiotica?

In onze darmen leven miljarden nuttige insecten: bacteriën, virussen, gisten en schimmels, die samen bekend staan als het microbioom. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten, die kunnen worden geconsumeerd in voedsel of als supplement om de darm positief te beïnvloeden.

Zonder deze nuttige bacteriën zouden veel aspecten van onze gezondheid te lijden hebben, waaronder de gezondheid van onze darmen. De gezondheid van ons microbioom is ook gekoppeld aan onze immuungezondheid, geestelijke gezondheid en het risico op chronische ontstekingsziekten, obesitas en bepaalde vormen van kanker.

Een gezond en bloeiend microbioom is zeer divers en bevat duizenden verschillende soorten bacteriën die we oppikken van de dingen die we eten, de plaatsen die we bezoeken en de mensen die we zien. Hoe gevarieerder deze drie dingen zijn, hoe meer verschillende goede bacteriën we tegenkomen en hoe diverser onze darmbacteriën. Dus als we alleen maar naar dezelfde plaatsen gaan, dezelfde mensen zien en hetzelfde voedsel eten, zal ons microbioom dit weerspiegelen en niet diverser worden.

De beroemde yoghurtdrankjes bevatten miljarden probiotica (meestal bacteriën met de naam Lactobacillus of Bifidobacterium). Regelmatig drinken van deze drankjes zou helpen het bacterieniveau in onze darmen op peil te houden. Probiotica zijn ook verkrijgbaar in tabletvorm en komen van nature uit gefermenteerd voedsel.

Het is een goed idee om na de inname van antibiotica een probiotica-supplement te nemen om het niveau van de nuttige bacteriën die samen met de slechte bacteriën zijn gedood, te helpen herstellen.

Er zijn veel voedingsmiddelen die ook probiotische bacteriën bevatten. Bijvoorbeeld gewone yoghurt van goede kwaliteit, geitenkaas, gefermenteerd voedsel zoals olijven, augurken, zuurkool en kimchi, of gefermenteerde dranken zoals kombucha, kefir en misosoep.

 

Wat zijn prebiotica?

In tegenstelling tot probiotica zijn prebiotica geen levende, actieve micro-organismen. Het zijn vezels die de menselijke darm niet kan verteren, maar de probiotische bacteriën, virussen, gisten en schimmels wel. Deze onverteerbare koolhydraten dienen als voedsel voor onze nuttige darmbacteriën en laten het microbioom gedijen.

Prebiotische voedingsmiddelen bevatten verschillende soorten onverteerbare vezels, inuline en oligosacchariden genaamd.

Ze omvatten vezelrijke voedingsmiddelen zoals uien, prei, knoflook, haver, linzen, asperges, aardperen, cichoreiwortel (vaak gebruikt als een natuurlijke cafeïne vrije koffievervanger), konjac wortel (een yam-achtige groente), yacon wortel (een zoete aardappel-achtige groente) en zelfs paardenbloem greens.

 

Een gezonde darm, een gezonde jij

Het eten van een dieet rijk aan pro- en prebiotische voedingsmiddelen, samen met veel vers fruit en groenten, magere eiwitten en volle granen zal ons microbioom helpen gedijen.

Omgekeerd zal het eten van een dieet met veel bewerkte, vette, zoute en suikerrijke voedingsmiddelen het tegenovergestelde effect hebben en andere aspecten van onze gezondheid kunnen schaden.

We zijn echt wat we eten. Dus eet je vol met deze heerlijke, darmgezonde voedingsmiddelen en bewaar de minder gezonde dingen als traktatie!