Orale allergie syndroom, of OAS, is een aandoening die ongeveer 10% van de bevolking zou treffen. Mensen die hieraan lijden, krijgen allergische symptomen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen die stuifmeelproteïnen bevatten die lijken op de proteïnen die hun hooikoorts veroorzaken.

Eenvoudig gezegd houdt OAS het midden tussen hooikoorts en een voedselallergie (hoewel de symptomen over het algemeen minder ernstig zijn dan bij een voedselallergie). Plantaardig voedsel zoals fruit en groenten (vooral rauw), noten, zaden, kruiden en specerijen kunnen allemaal de symptomen van het orale-allergiesyndroom veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van het mondallergiesyndroom?

De symptomen doen zich meestal het eerst voor in de mond, maar kunnen zich uitbreiden naar de keel, neus en ogen. Normaal gesproken beginnen ze slechts enkele minuten of zelfs seconden na het eten van een voedsel dat de symptomen veroorzaakt. Symptomen zijn onder andere:

  • Tintelende, gezwollen lippen
  • tintelingen, jeuk, branderigheid en zwelling van de mond, het zachte gehemelte en de tong
  • Krakende keel
  • jeukende binnenoren
  • Jeukende, tranende ogen
  • Runny neus
  • Niezen
  • netelroos (rode, verheven, jeukende bultjes op de huid, vergelijkbaar met brandneteluitslag)
  • Verergering van astma-symptomen

De symptomen moeten ongeveer 20 minuten nadat het voedsel dat de symptomen veroorzaakt uit de mond is verwijderd, beginnen te verdwijnen. (Het wordt aangeraden om voedsel dat de trigger is uit te spugen als u een reactie begint te merken).

In zeer zeldzame gevallen kan het orale allergiesyndroom leiden tot een ernstige allergische reactie, ademhalingsmoeilijkheden en anafylactische shock.

 

Wat veroorzaakt het orale allergiesyndroom?

Als je door het stuifmeel van bepaalde bomen en grassen last hebt van de symptomen van hooikoorts, is de kans groter dat je ook last hebt van het orale allergiesyndroom.

Er wordt gedacht dat mensen met een allergische hooikoortsreactie op zilverberkenstuifmeel OAS zullen hebben. Het hebben van een allergie voor rubber kan ook OAS uitlokken.

OAS heeft alles te maken met een fenomeen dat kruisreactiviteit heet. Alle pollen bevatten eiwitten en sommige van deze eiwitten zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van hooikoorts bij bepaalde mensen. Als je gevoelig bent voor deze eiwitten, krijg je de vervelende symptomen van hooikoorts als je het stuifmeel van bepaalde bomen en grassen inademt.

Helaas bevat het stuifmeel van bepaalde plantaardige voedingsmiddelen ook eiwitten die sterk lijken op de eiwitten die hooikoorts veroorzaken. Het immuunsysteem kan het verschil tussen beide niet zien, dus het consumeren van deze voedingsmiddelen zal de symptomen van OAS veroorzaken. Dit is een zogenaamde kruisreactie.

Wanneer het immuunsysteem een eiwit detecteert waar je allergisch voor bent, een allergeen genaamd, laat het antilichamen vrij die vervolgens de vrijgave van histamine in gang zetten. Histamine is verantwoordelijk voor allergische symptomen zoals tranende ogen, een loopneus en gezwollen lippen. Daarom worden anti-histamine medicijnen meestal gegeven om hooikoorts te helpen stoppen.

Het stuifmeel van de zilverberk bevat bijvoorbeeld een eiwit dat sterk lijkt op dat van appels, nectarines, abrikozen, wortels, aardappelen, tomaten, selderij, amandelen, walnoten en peterselie. Als je last hebt van hooikoorts door de zilverberk, is het mogelijk dat je OAS krijgt na het eten van een of meer van deze voedingsmiddelen, maar dat geldt niet voor iedereen.

Als je allergisch bent voor rubber (een natuurlijk product dat van bomen wordt geoogst), kan het eten van avocado’s, bananen, paprika’s, tomaten en pinda’s OAS veroorzaken.

Zie Allergisch Leven voor een volledige kruisreactiviteitstabel.

Orale allergie syndroom is anders en minder ernstig dan een voedselallergie voor bijvoorbeeld selderij of pinda’s.

 

Handelen aan het orale allergie syndroom

Door groenten en fruit te koken worden de beledigende eiwitten gedenatureerd, wat betekent dat ze minder snel OAS symptomen zullen veroorzaken.

Je kunt testen op bepaalde allergenen, en sommige ken je misschien al. Het vermijden van voedsel dat je triggert en het altijd lezen van etiketten is de sleutel tot het beheersen van je symptomen. We wensen je een (relatief) allergievrij seizoen!