Biologische landbouw en voedselproductie worden elk jaar populairder en winstgevender, en de hoeveelheid biologisch voedsel die in veel landen wordt verkocht, blijft maar stijgen. Dit is gedeeltelijk een gevolg van de bezorgdheid over de veiligheid van gangbare pesticiden en de wens om vriendelijker, milieuvriendelijker voedselproductietechnieken aan te moedigen. Maar is dit echt de beste manier om het te doen?

Hoe trendy (en lekker) biologisch voedsel ook kan zijn, het is niet altijd beter voor je gezondheid of zelfs maar milieuvriendelijker. Het is een kwestie van elke aankoop en de herkomst van elk voedingsmiddel apart bekijken.

We kunnen je echter wel een paar algemene richtlijnen geven over de echte voordelen en zelfs een paar nadelen van biologisch eten.

 

De voordelen van echt biologisch eten

  • De meeste definities van ‘biologisch’ sluiten het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen of dieren uit. Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat genetisch gemodificeerde gewassen op zich schadelijk zijn, geven veel mensen er de voorkeur aan ze uit principe te vermijden.
  • Organische landbouwtechnieken zijn doorgaans ook veel minder wreed voor de dieren zelf. Bij goede biologische landbouwtechnieken eten de dieren een natuurlijker dieet en leven ze in natuurlijker omstandigheden – vooral als het ook nog ‘vrije uitloop’ is.
  • Organische voedselproductie is over het algemeen duurzamer en vriendelijker voor het milieu. Biologische boerderijen hebben zelfs de neiging een grotere diversiteit aan planten- en diersoorten te herbergen.
  • Organisch voedsel bevat naar verwachting minder bestrijdingsmiddelen en residuen van bestrijdingsmiddelen. Aangezien er toenemende bezorgdheid bestaat over de rol van commerciële bestrijdingsmiddelen bij het veroorzaken van kanker bij de mens, is dit belangrijker dan ooit. We zouden echter nalatig zijn als we niet zouden vermelden dat maar liefst 70% van de niet-biologische gewassen ook geen residuen van bestrijdingsmiddelen vertonen. Toch, beter het zekere voor het onzekere!
  • Organisch voedsel bevat over het algemeen geen conserveringsmiddelen. In feite zijn er maar heel weinig chemicaliën die je kunt gebruiken en toch voedsel biologisch noemen. Veel mensen zijn allergisch voor deze conserveringsmiddelen, en sommige studies koppelen ze ook aan kanker.
  • Organisch voedsel wordt meestal aangeboden in een onbewerkte of minimaal bewerkte staat. Daarom hebben ze dramatisch lagere niveaus van gehydrogeneerde vetten. Gehydrogeneerde vetten zijn in verband gebracht met hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen, dus ze moeten echt worden vermeden.

 

De problemen met biologische voeding

  • Voedingsmiddelen kunnen ‘biologisch’ worden geproduceerd en toch een klein assortiment kunstmatige chemicaliën gebruiken. Bij de meeste biologische voedselproductie worden wel chemicaliën gebruikt, op een of andere kleine manier. Als je gevoelig bent voor deze chemicaliën, zal biologisch gaan je niet noodzakelijkerwijs beschermen.
  • Organisch voedsel is over het algemeen duurder dan het niet-biologische alternatief.
  • Organische voedingsmiddelen bevatten weinig conserveringsmiddelen, die we noemden als een positief. Conserveringsmiddelen spelen echter wel een belangrijke rol – ze zorgen ervoor dat voedingsmiddelen langzamer bederven. Biologisch voedsel kan sneller bederven, en dat draagt bij aan voedselverspilling (en maakt het in de praktijk nog duurder).

 

Al dat rommelige, onovertuigende bewijs

Verrassend voor sommigen is dat verschillende grote en gerespecteerde overheidsinstanties (waaronder de Zweedse nationale voedseladministratie, het Franse bureau voor voedselveiligheid en het Britse bureau voor voedselnormen) ons verzekeren dat biologisch voedsel niet veiliger of voedzamer is dan niet-biologisch voedsel, op geen enkele meetbare manier.

Op dezelfde manier zijn we geneigd aan te nemen dat het eten van biologisch voedsel gezonder moet zijn dan het eten van niet-biologisch voedsel. Welnu, opnieuw zien we dat grote overheidsinstanties melden dat er gewoon geen wetenschappelijke consensus bestaat dat dit het geval is. Dat betekent dat er misschien helemaal geen gezondheidsvoordelen zijn.

Dat wil niet zeggen dat het niet lekkerder, milieuvriendelijker en op andere manieren verantwoorder is, maar we kunnen niet echt zeggen dat biologisch voedsel beslist beter voor ons is.