Allergieën kunnen mild of ernstig zijn – sommige mensen worden ermee geboren, terwijl anderen ze na verloop van tijd ontwikkelen. In sommige gevallen, kunnen de allergieën zo streng zijn dat de noodlottigheid voorkomt, zoals de droevige en tragische dood van Natasha Ednan-Laperouse, oud 15. Natasha was gepast om aan een opwindende vakantie te beginnen waar zij werkelijk naar uitkeek maar aan de reactie halverwege een vlucht aan Nice. leed

Natasha leed aan de ernstigste allergische reactie, anafylaxie, op een allergie voor sesamzaad en haar symptomen ontwikkelden zich zo snel dat niets kon worden gedaan om haar te redden. De boosdoener was een voorverpakt stokbrood van Pret-a-Manger. Het stokbrood was in het bedrijf zelf gemaakt en verpakt, wat betekende dat de etikettering van allergene ingrediënten niet verplicht was, zodat zij er niet op attent kon worden gemaakt dat het brood sesam bevatte. Natasha was zich terdege bewust van haar allergie en had er een groot deel van haar leven voor gezorgd dat zij al het mogelijke deed om allergische reacties te voorkomen. Als het stokbrood geëtiketteerd was geweest, zou ze het niet hebben gekozen. Haar vader, die zich uiteraard bewust was van haar allergie en eventuele symptomen, injecteerde haar met adrenaline uit twee verschillende EpiPens, maar helaas werkte dit niet. Ze stierf kort nadat de symptomen zich hadden gemanifesteerd.

Dit gebeurde in de zomer van 2016, en nu, eindelijk, tegen het einde van deze zomer, wordt er nieuwe wetgeving ingevoerd om de etiketteringsregels te consolideren. Natasha’s ouders hebben het voortouw genomen in deze campagne om te voorkomen dat dit iemand anders overkomt en terwijl het voor Natasha te laat komt, vinden zij dat het een passende nalatenschap is om andere allergiepatiënten en hun gezinnen te helpen. Hoewel sesam is opgenomen in de lijst van 14 allergenen die volgens de EU moeten worden gemarkeerd, heeft elke afzonderlijke lidstaat de mogelijkheid om vers bereid handgemaakt voedsel te etiketteren zoals zij dat willen – het Verenigd Koninkrijk is een van de lidstaten waarvan de Food Regulations 2014-wet toestaat dat vers bereid, niet-voorverpakt voedsel (d.w.z. voedsel dat ter plekke wordt bereid voor directe verkoop aan de consument) niet individueel wordt geëtiketteerd. Dit “grijze” gebied zou de dood van Natasha hebben kunnen veroorzaken.

Het is toch zeker de vraag of elk levensmiddel dat in restaurants, cafés, verpakt of onverpakt wordt geserveerd, de relevante informatie voor mensen met een voedselallergie moet bevatten? Pret a Manger verklaart dat zij momenteel geen afzonderlijke etiketten gebruiken voor ter plaatse bereid voedsel, maar dat de artikelen op alle relevante plaatsen duidelijk op de schappen van de koelkast en aan de kassa’s worden aangegeven. Zij verklaren ook dat in al hun winkels een volledige allergenengids beschikbaar is, waar de consument om kan vragen. Is het de verantwoordelijkheid van de consument om hiernaar te vragen, of moet dit gebeuren door winkels die kant-en-klaar voedsel aanbieden?

De nieuwe wet, met de toepasselijke naam “Natasha’s Law”, zal alle levensmiddelenbedrijven verplichten de volledige ingrediënten op voorverpakte rechtstreekse verkoopbare levensmiddelen te vermelden, zodat de consumenten meer vertrouwen kunnen hebben in wat zij eten, meldt Michael Gove, de Britse minister van Milieu. Met alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan 2 miljoen mensen met een voedselallergie, werd het tijd dat deze maas in de voedseletikettering werd gedicht.

Volgens de statistieken van het Food Standards Agency waren er in 2018 4.500 ziekenhuisopnames met een daaropvolgende 10 sterfgevallen veroorzaakt door voedselallergieën. Hoewel de wet nog steeds onder mandaat zal zijn, zal het mogelijk tot de zomer van 2021 duren voordat zij wordt gehandhaafd. Dit is om bedrijven wat tijd te geven om hun plannen uit te voeren en om eventuele kostenimplicaties in overweging te kunnen nemen. Hopelijk zal het consequent duidelijk maken van de etikettering en de volledige ingrediëntenlijsten door alle bedrijven die levensmiddelen bereiden, een einde maken aan deze onnodige sterfgevallen en veel meer vertrouwen voor de toekomst bieden. Niet langer zal de sticker “kan noten bevatten” een afdoende beschrijving zijn voor degenen wier leven op het spel staat. Bedrijven die levensmiddelen bereiden en leveren, moeten in de toekomst meer verantwoordelijkheid nemen door hun klanten grondige informatie te verstrekken.

 

Lessen die we kunnen leren?

Hoewel de wet van Natasha pas in 2021 in werking zal treden, zal de tragische dood van Natasha mettertijd tot een aantal radicale veranderingen in de wetgeving inzake de etikettering van levensmiddelen leiden. De schokgolven die na de dood van Natasha door het Verenigd Koninkrijk zijn gegaan, hebben ertoe geleid dat zelfs nu de wet nog niet in werking is getreden, bedrijven die verse levensmiddelen bereiden, waakzamer worden.

Als u aan een allergie lijdt of denkt aan een allergie te lijden, ga dan naar uw dokter om het te laten onderzoeken – het kan even duren voor de diagnose wordt gesteld, maar het is uiteraard de moeite waard om de relevante tests te laten doen.

Een woord over EpiPens – minder dan een jaar geleden berichtte de BBC over een tekort aan EpiPens in het Verenigd Koninkrijk, en in feite wereldwijd. Deze kunnen van levensbelang zijn bij ernstige allergische reacties. Zorg er daarom altijd voor dat u er twee bij de hand hebt, zelfs als een ervan over de houdbaarheidsdatum is. Een gebruiker meldde dat het 6 maanden duurde voordat zij de tweede ontving die zij normaal bij zich had, wat tot grote bezorgdheid leidde. Omdat EpiPens de meest gebruikte auto-injector is, kan het de moeite waard zijn om bij uw arts na te vragen of er andere alternatieven zijn die u kunt gebruiken.

De uiteindelijke goedkeuring van de wet van Natasha kan haar ouders hopelijk enige troost bieden nadat zij zich hiervoor onvermoeibaar hebben ingespannen.