Het tij is aan het keren wat zelf geteelde groenten betreft. Tijd doorbrengen in de tuin en je zondagse groenten kweken is niet langer iets voor oma en opa. Steeds meer mensen willen hun eigen groenten verbouwen en daar is een goede reden voor. YouGov stelt zelfs dat 45% van de mensen in het Verenigd Koninkrijk nu een ‘oppas’ zoekt voor hun planten en groenten als ze op vakantie zijn.

Naarmate de druk op landbouwers en voedselleveranciers toeneemt om voedsel zo snel mogelijk van het veld naar de schappen te brengen, kan worden gesuggereerd dat er wordt beknibbeld op de productie. Het gebruik van chemicaliën, bestrijdingsmiddelen en kunstmest is over de hele linie sterk toegenomen. De kwaliteit van voedsel hangt af van de wijze waarop het op het veld wordt geteeld en behandeld voordat het bij ons aankomt; als er vragen worden gesteld bij dit proces, wordt de consument een beetje ongerust in de winkelgangen.

 

Afhankelijkheid verminderen

Met de kwaliteit van voedsel op het spel is er een manier waarop we onze onzekerheden in dit product kunnen verminderen, en dat is door onze afhankelijkheid van dit product weg te nemen, simpel toch?! Als we zelfvoorzienend worden en onze eigen groenten kweken, dan zal onze afhankelijkheid van ronduit onherkenbare groenten in de supermarkten ook onze ongerustheid over dit onderwerp verminderen.

Door thuis te kweken kunnen we voor onze eigen gezondheid en welzijn zorgen, of we nu gezegend zijn met een grote tuin of het onderste uit de kan willen halen in een kleinere ruimte achter de deur. Hoe dan ook, je kunt je tijd en ruimte benutten door fruit en groenten naar keuze te kweken.

 

Voordelen van zelf geteeld voedsel

U bent de tuinman en u bepaalt zelf hoe en wanneer u uw groenten kweekt. Met zelf geteelde groenten zit u aan het stuur van het groeiproces. Hierdoor zijn de producten heel vaak biologisch en weet u op uw beurt hoe hoog de kwaliteit van het voedsel zal zijn. Chemische verontreiniging wordt drastisch verminderd in uw achtertuin, samen met de mogelijkheid om verschillende soorten producten dicht bij elkaar te kweken. Iets wat niet vaak gebeurt in de uitgestrekte velden van consumentisme, pardon de woordspeling.

Verdere voordelen zijn het ontwikkelen van een gezonde en productieve hobby en interesse. Dit tijdverdrijf is zeer doeltreffend om uw gezin aan te moedigen zelfvoorzienend te zijn, maar ook om uw eigen ontspanningstechniek te ontwikkelen en de kans te krijgen om te ontsnappen aan de sleur van het dagelijkse leven.

Het planten en kweken van groenten uit zaad is een procedure die stress vermindert en focus geeft aan het drukste leven. Je vermogen om een nieuwe vaardigheid te leren schiet net zo snel omhoog als je bladgroene scheuten. Door je te concentreren op je planttechnieken en welke stappen er daarna nodig zijn, moedig je actieve deelname aan het proces aan, met het gevaar dat je medeverantwoordelijk bent voor het resultaat van de productie, dit kan behoorlijk aangenaam competitief worden, dus let op! Verder zijn er studies die suggereren dat thuis kweken het risico op dementie kan verlagen, hersentraining op zijn best.

 

Kosteffectief

Wekelijkse boodschappen leggen een extra druk op het huishouden, vooral als je bewust genoeg bent om gezonde voeding aan te moedigen in de vorm van fruit en groenten. Ongeacht de grootte van uw tuin of huiselijke omgeving kan het kweken van voedsel de druk van de kosten op uw gezin aanzienlijk verminderen.

Het thuis kweken van voedsel verhoogt niet alleen de hoeveelheid voedselproducten die thuis beschikbaar zijn, maar ook de kosten voor het gezin per maaltijd. Als je eenmaal aan de slag bent, is het zelfs mogelijk om voedsel te verkopen aan vrienden, familie en zelfs op lokale markten om wat extra inkomen te verdienen bovenop je verfijnde vaardigheden.

Deze vaardigheden kunnen zeker worden doorgegeven aan uw bredere familie, met inbegrip van uw kinderen. Het ontwikkelen van zelfgekweekte vaardigheden als kind is een levenslange vaardigheid, samen met een goed begrip van de voedselproducten zelf; maar ook het hebben van inzicht in de impact van zelfgekweekte, nutriëntenrijke voeding op onze gezondheid en ons welzijn is absoluut noodzakelijk. Het educatieve proces voor uw kinderen kan ook een goedkopere bron van producten voor hun toekomst zijn.

 

Voeding

Met voedsel dat in uw eigen woonplaats is geteeld, kunt u uzelf een goede voeding garanderen. Door er zeker van te zijn dat uw zelf geteelde voedsel vrij is van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, kunt u de werkelijke voedingswaarde van het voedsel behouden.

De mogelijkheid hebben om alles te produceren wat je maar wilt, zet meer en meer mensen ertoe aan om thuis te gaan telen. Dit helpt gezinnen om de producten te verbouwen die zij lekker vinden en om nieuwe en spannende groenten uit te proberen en ze te zien groeien van zaadje tot plant tot bord.

Het kweken van ingrediënten binnen handbereik van je keuken is een enorm voordeel voor ongeplande maaltijden, snelle en gemakkelijke oplossingen om wat groenten te roosteren of langzaam te koken, klaar voor wanneer de familie door de deur loopt.

Deze gemakkelijke toegang tot zelf geteelde groenten verandert ook de zakelijke markt. De groentezaden industrie is booming, samen met de toenemende verkoopcijfers ontvangen van de leveranciers heel veel laten zien dat de vraag naar thuis groeiende is toegenomen.

Een andere reden voor deze boom is dat thuis geteelde groenten die vrij zijn van kunstmatige toevoegingen, duidelijk beter smaken en ook voedzamer zijn. Zelf geteelde groenten zijn natuurlijker van smaak, kleur en vorm. Als je groenten en fruit in de supermarkt koopt, kan de “dode ruimte” in de tijd de kwaliteit van het product aantasten en de grootte, kleur en natuurlijk de smaak ervan verminderen. Maar als u thuis uw eigen producten kweekt, kunt u ze aan de heerlijke wijnstok of plant laten zitten tot u ze nodig hebt. Letterlijk klaar om te eten, wanneer u dat bent!

De planten waar de groenten aan vastzitten zijn over het algemeen ook veel rijker aan goede stoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen, die allemaal bijdragen tot de kwaliteit van de zelfgekweekte producten.

Thuiskweek kan de teler, u en uw gezin voedselveiligheid garanderen. Er is geen besmetting in het proces en er zijn geen veranderingen die kunnen gebeuren tijdens het transportproces, d.w.z. van uw tuin naar uw keuken, in tegenstelling tot landbouw, productie en transport.

 

Beginner Veg

Kom op, probeer het zelf maar uit. Saladegroenten zijn het beste voor beginners, als u een stuk grond hebt, of zelfs grote plantenpotten, dan is bijvoorbeeld sla geweldig omdat het weinig ruimte inneemt en tussen de bloemen kan groeien.

Verder zien tomatenplanten en wijnstokken er geweldig uit, zijn ze gemakkelijk te beheren, dragen ze bij aan de luchtkwaliteit en produceren ze heerlijke rijpe tomaten. Kweek deze ook in manden of potten, binnen of buiten, samen met zon en een stok voor ondersteuning.

 

Deel dit artikel