Publicerad 21 december 2020

Så kallade detoxteer har blivit populära de senaste decennierna bland hälsomedvetna konsumenter. De säljs som ett sätt att balansera kroppen och “åtgärda” eventuella skador som kan ha orsakats av överdrivet njutande. Ofta främjas de av influencers och kändisar och lockelsen ligger i den till synes snabba lösning som erbjuds: det är trots allt mycket lättare att dricka en kopp te än att ägna veckor åt träning och hälsosam kost.

Men fungerar detoxte? Tyvärr för entusiasterna finns det inga kliniska studier som stöder deras påståenden. Vissa läkare ifrågasätter faktiskt hela konceptet med avgiftning och påpekar att våra njurar och lever redan är mycket effektiva när det gäller att avlägsna gifter från våra kroppar.

Vanligt te är en hälsosam dryck – särskilt grönt te. Forskning har kopplat det till ett antal hälsofördelar: det bidrar till att sänka kolesterol och blodtryck till exempel. Te innehåller också katekiner, en organisk kemikalie som kan öka fettförbränningen under träning.

 

Biverkningar

Men alla detoxteer innehåller inte vanligt te – många gör det faktiskt inte. Du hittar normalt en oreglerad blandning av olika örter och frukt- eller grönsaksextrakt, ofta valda för att öka energin. Koffein är en vanlig ingrediens. Detta har en diuretisk och i slutändan uttorkande effekt på kroppen, vilket kan ge användarna intrycket att de har gått ner i vikt när de i själva verket bara har förlorat vatten och inte fettdepåer. För mycket koffein kan också orsaka rastlöshet och störa sömnen.

Vissa avgiftningsteer kan påskynda matsmältningen, vilket resulterar i en plattare mage och ett intryck av viktnedgång. Vissa innehåller senna och liknande laxermedel, med allt vad det innebär.

De mer tvivelaktiga märkena av detoxte kan till och med innehålla potentiellt farliga ingredienser – till exempel det stimulerande ämnet efedra. Detta har kopplats till allvarliga biverkningar, inklusive kramper och hjärtattacker. Kosttillskott som innehåller efedrin är olagliga i USA och strängt reglerade i Storbritannien – men detoxteer kan undgå inspektion.

Även till synes godartade ingredienser som grapefruktextrakt kan förstärka effekten av receptbelagda läkemedel.

 

Tänka på din hälsa

Men detoxteer är inte helt utan fördelar. De kan till exempel uppmuntra användarna att vara mer medvetna om sin livsstil. Vissa märken uppmanar öppet kunderna att träna och äta hälsosamt när de använder sin produkt, vilket kan leda till viktminskning och andra hälsofördelar – men man kan ifrågasätta vilken roll teet självt spelar i denna process.

Så var försiktig med detoxteer – de ger få fördelar och kan vara riskabla. En hälsosam kost, mycket motion och en god natts sömn är långsiktiga lösningar, men i slutändan mycket effektivare sätt att hålla sig frisk och gå ner i vikt.

När allt kommer omkring är vi alla olika. Vi ärver en unik blandning av gener från våra föräldrar och våra kroppar reagerar på olika livsmedel och miljöer på olika sätt. Varför inte utforska din egen kropps reaktioner och tendenser med ett DNA-test som tas hemma? Planera den optimala kosten och utarbeta en hälso- och fitnessplan som är unik för dig. Närings- och konditionstestet myDNA från Check My Body Health ger snabba och tillförlitliga resultat, med löpande stöd. Installera appen Check My Body Health för nya insikter om ditt DNA och inspirerande artiklar om alla aspekter av hälsa och fitness.