Publicerad 3 oktober 2020

Coronavirus-pandemin påverkar våra normala rutiner på alla möjliga sätt – från att behöva arbeta hemifrån (eller inte arbeta alls) till att bli avskurna från vänner och familj och att sätta våra favorithobbyer på paus.

Dessa störningar i vårt sätt att leva kan sätta ytterligare stress på vårt immunförsvar, vid en tidpunkt då vi behöver att det fungerar för fullt. Om du inte redan har gjort det är det dags att börja slå tillbaka genom att prioritera vår hälsa. Det är särskilt viktigt att se till att din kropp får de livsviktiga näringsämnen den behöver för att fungera.

En av pandemins många konsekvenser är att den kan begränsa människors tillgång till färska produkter, vilket gör det svårt att upprätthålla en hälsosam och varierad kostnad. Tomma butikshyllor kan också leda till att människor i högre grad förlitar sig på bearbetade livsmedel, som i allmänhet innehåller mycket fett, socker och salt.

Trots de uppenbara utmaningarna finns det många sätt att hålla sig frisk under pandemin. Här är några viktiga tips.

1. Köp hälsosamma livsmedel som håller länge

.
Att laga näringsrika hemlagade måltider är bara möjligt om man har rätt hälsosamma basvaror till hands. Här är några basvaror att prioritera under nästa vecko- (eller månads)inköp:

Bröd – fullkornswraps, fullkornspittabröd

Korn – havre, fullkornspasta och fullkornsris, quinoa.

Frukter – rejäl färsk frukt (äpplen, citrusfrukter), frysta (bär, körsbär, ananas).

Grönsaker – färska grönsaker (selleri, broccoli, lök, potatis) och frysta (ärtor, majs, spenat).

Konserverade livsmedel: hackade tomater, kokosmjölk

Plantbaserad mjölk – färska och hyllstabila förpackningar.

Egg – frigående och ekologiska ägg.

Bönor/Legumes – bönor på burk (svarta bönor, kikärter), torra bönor och linser.

Nötter och frön – samt nötter och nöttersmör.

Naturliga smaker – smaksätt med torkade örter & kryddor, vinäger, senap, citron/limesaft, lätta dressingar, honung och yoghurt.

 

2. Ät en stor variation av livsmedel

Att inkludera en rad olika växtbaserade livsmedel i din kost är ett bra sätt att fylla på med näringsämnen, särskilt de immunförsvarsstödjande. Tre “immunologiska nödvändigheter” är A-vitamin (finns i sötpotatis och spenat), C-vitamin (finns i bär, citroner, tomater &; paprika) och zink (finns i kikärter, linser, hampafrön, pumpafrön, cashewnötter, quinoa och ägg).

 

3. Håll dig hydrerad

Att hålla sig hydrerad är avgörande för ett välfungerande immunförsvar, så försök att dricka sex till åtta glas vatten varje dag. Örtteer kan vara ett gott sätt att hålla sig hydrerad; prova att göra egna med färsk mynta eller ingefära.

Även om det kan vara frestande att trösta sig med ditt favoritdryck just nu, kom ihåg att alkohol kan uttorkas. Även om en begränsad mängd är okej, kan kontinuerlig, överdriven konsumtion till och med försvaga ditt immunförsvar.

 

4. Begränsa mängden färdigmat

Om du skär ner på livsmedel som chips, choklad, frysta middagar och kolsyrade drycker kan du undvika överskott av salt, socker och fett, för att inte tala om de tillsatser och konserveringsmedel som finns i den mesta skräpmaten.

5. Komplettera din kost på ett förnuftigt sätt

Kosttillskott kan vara ett utmärkt, naturligt sätt att stärka ditt immunförsvar och andra vitala funktioner och erbjuda ett praktiskt verktyg för kontinuerligt välbefinnande. Var dock uppmärksam på tilläggsvarumärken som marknadsför sig själva som immunstärkande superhjältar. Det finns många saker som stödjer immunförsvaret, och de finns definitivt inte alla i ett piller (hur användbart det än skulle vara).

Några tillskottsalternativ att överväga just nu är C-vitamin (hjälper till att bekämpa infektioner och stödja immuniteten), D-vitamin (preliminär forskning visar att de som har höga nivåer löper mindre risk att smittas av viruset eller kan uppleva mindre allvarliga symptom) och probiotika (du kan inte ha ett välfungerande immunförsvar utan en sund tarm).

6. Sov gott

Sömnens hälsofördelar förbises ofta, och det är en av de första sakerna som kastas över bord när vi är stressade. Med tiden kan det leda till hälsokonsekvenser som kan påverka hela kroppen att regelbundet drabbas av minskad sömn eller störda sömnmönster.

De som sover optimalt har ett högre naturligt försvar för att avvärja virus. Så även om det är frestande att stanna uppe senare under den nuvarande låsningen, välj hälsa och sikta på 7,5-8 timmar per natt.

För att hjälpa dig att sova snabbare och bättre:

  • Sova i ett mörkt rum
  • Undervik ljusalstrande teknik nära sänggåendet
  • Konsumera inte koffein efter kl. 14.00
  • Ta ett avslappnande bad eller dusch före sänggåendet

 

Och slutligen… var snäll mot dig själv!

Även om det förstås är viktigt att vara smart när det gäller kost och hälsa under den rådande krisen, är din lycka och ditt allmänna välbefinnande också viktigt. Och det kan ibland innebära att du måste sätta dig ner med ett glas rödvin och en bit ost eller din favoritkaka. Det allmänna rådet är att tillämpa 80:20-regeln: det innebär att kostnaderna till 80 procent består av produkter som ger dig näring och till 20 procent av mat och dryck som kanske inte ger dig så mycket näring men som gör dig lycklig!

 


 

Eva Killeen

Publicerad författare inom hälsa och välbefinnande | Näringsterapeut Dip ION, BSC

Jag är en professionell copywriter med stor erfarenhet av marknadsföring och kommunikation inom området näring och välbefinnande. Jag har bidragit till ett antal ledande publikationer, däribland Cosmopolitan, Woman’s Health, Veggie Magazine, Simply Vegan, Plantbased Mag, Natural health Magazine och Vegan Food & Living.

Jag har många års erfarenhet som skapare av webbinnehåll och marknadsföringsansvarig för webbplatser med över 100 000 besök per månad. Jag var ensam ansvarig för SEO för denna webbplats och ett antal andra. Jag hade ansvar för att generera ett veckobrev som hade ett näringsfokus.

Mina intresseområden är näring, välbefinnande, hållbarhet och allt som är miljövänligt. Jag är en allrounder och gillar alla aspekter av affärsverksamhet som att bygga webbplatser, SEO, affärsutveckling och marknadsföringsstrategi.

Kvalifikationer: Jag är en kvalificerad näringsterapeut med en högre examen i marknadsföring och management.