Publicerad 26 september 2020

Bortsett från etiska och miljömässiga fördelar är de otaliga hälsofördelar som växtbaserade ätare skördar väldokumenterade. Bland annat en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, en skyddande effekt mot förbättrat humör, förbättrad matsmältning och viktminskning.

Experter är överens om att en balanserad, växtbaserad kost ger betydande fördelar för hälsan. Förra året gav The Lancet, en av världens mest välrenommerade medicinska tidskrifter, sitt stöd till en växtbaserad kost som det bästa valet för människans och planetens hälsa.

Så oavsett om du blir helt vegan eller helt enkelt bara införlivar mer växtbaserade livsmedel i din kost – fördelarna är betydande.

 

1. Stödjer matsmältningen

Växtbaserade dieter tenderar att innehålla mer råa livsmedel. Detta innebär att de som följer en växtbaserad kost tenderar att dra nytta av en högre mängd matsmältningsenzymer. Enzymer är viktiga eftersom de är centrala för att bryta ner maten till mindre näringsbitar som våra kroppar kan använda.

Dessutom har nyligen genomförd forskning under 16 veckor visat att en helt vegansk kost kan bidra till att stärka och balansera vårt mikrobiom. Mikrobiomet består av mikroorganismer som finns i matsmältningskanalen. När den är rätt balanserad kan den främja en hälsosam matsmältningskanal, tillsammans med immunsystemet, tarmrörelser och ämnesomsättning. För att hålla mikrobiomet optimalt balanserat behöver det ett varierat utbud av antioxidant-, fytonutrient- och fiberrika livsmedel, som alla är vanligt förekommande i en hälsosam vegansk kost.

 

2. Förlust av övervikt

De som följer en växtbaserad kost rapporterar ofta om en långsam, stadig och uthållig hälsosam viktminskning. Hur exakt? Ännu finns det inget definitivt svar, men en hälsosam växtbaserad kost innehåller sannolikt mindre kaloririka livsmedel. Genom att äta växtbaserat får du tillgång till fiberrika alternativ som är kalorisnåla och gör att du känner dig mätt längre.

 

3. Rikare på näringsämnen

I en hälsosam växtbaserad kost ersätts kött och animaliska produkter med fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter, ärtor, nötter och frön som är fulla av näringsämnen.

Flera studier rapporterar att vegansk kost verkar vara rikare på fibrer, antioxidanter och nyttiga växtföreningar. De tenderar också att vara rikare på kalium, magnesium och vitaminerna A, C och E.

 

4. Mindre risk för vissa cancerformer

Experter uppskattar att upp till 75 % av alla cancerformer kan förebyggas genom faktorer som du själv kan påverka, till exempel kosten. En genomgång av 96 studier förklarar att veganer kan ha 15 procent lägre risk att utveckla eller dö i cancer, med många faktorer som potentiellt bidrar till denna minskade risk:

  • Ett regelbundet intag av baljväxter som bönor, linser, ärtor, kikärter och sojabönor kan minska risken för kolorektalcancer med så mycket som 18 % (kom ihåg att blötlägga dem över natten).
  • Höga nivåer av östrogen har kopplats till bröstcancer. En stor studie förklarar att östrogennivåerna kan höjas av animaliska fetter. Veganer har mycket lägre östrogennivåer, delvis på grund av det lägre fettinnehållet i en växtbaserad kost.
  • Djurprodukter har kopplats till en ökad risk för prostatacancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. Växtbaserad kost saknar rökt eller bearbetat kött och kött som tillagas vid höga temperaturer, som alla anses främja vissa typer av cancer. Veganer konsumerar inte mjölkprodukter, som enligt vissa studier kan öka risken för prostatacancer.

5. Bättre humör

Studier visar att veganer är lyckligare än köttätare. Bland stora mängder forskning visar en studie från 2014 att humöret, depressionen, ångesten och stressnivåerna hos dem som äter vegetarisk kost är bättre än hos liknande personer som äter en djurbaserad kost. Att öka begränsningen av animaliska produkter ytterligare genom att gå från vegetarisk till vegansk kost är förknippat med ännu bättre resultat: veganer får faktiskt högre poäng på depressionstester och humörprofiler än personer som äter animaliska produkter.

 

6. Minskad risk för hjärtsjukdomar

Forskning visar att en övergripande växtbaserad kost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Hälsosam vegansk kost, som innehåller mer fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, frön och bönor och som innehåller få/ingen animaliska livsmedel, är också kopplad till en lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Även om fördelarna är uppenbara – kom ihåg att alla växtbaserade dieter inte är lika. Även om det är en fantastisk tid att vara en växtbaserad ätare, med underbara nya köttalternativprodukter och snabbmatsalternativ som dyker upp dagligen. Dessa spännande alternativ måste ätas med måtta som en del av en hälsosam, balanserad växtbaserad kost. Om du enbart förlitar dig på bearbetad mat eller snabbmat som kan ha ett högt innehåll av socker, fett och natrium, kan du gå miste om de näringsämnen som finns i riklig mängd i en väl avrundad vegansk kost.

För att verkligen skörda hälsovinsterna måste du äta hela livsmedel, se till att du får tillägg av B12, njuta av växtbaserade proteiner till de flesta måltiderna och, hur frestande de än är, spara vegansk snabbmat och bearbetad mat till festliga tillfällen.

 


 

Eva Killeen

Publicerad författare inom hälsa och välbefinnande | Näringsterapeut Dip ION, BSC

Jag är en professionell copywriter med stor erfarenhet av marknadsföring och kommunikation inom området näring och välbefinnande. Jag har bidragit till ett antal ledande publikationer, däribland Cosmopolitan, Woman’s Health, Veggie Magazine, Simply Vegan, Plantbased Mag, Natural health Magazine och Vegan Food & Living.

Jag har många års erfarenhet som skapare av webbinnehåll och marknadsföringsansvarig för webbplatser med över 100 000 besök per månad. Jag var ensam ansvarig för SEO för denna webbplats och ett antal andra. Jag hade ansvar för att generera ett veckobrev som hade ett näringsfokus.

Mina intresseområden är näring, välbefinnande, hållbarhet och allt som är miljövänligt. Jag är en allrounder och gillar alla aspekter av affärsverksamhet som att bygga webbplatser, SEO, affärsutveckling och marknadsföringsstrategi.

Kvalifikationer: Jag är en kvalificerad näringsterapeut med en högre examen i marknadsföring och management.